Kako napraviti ulje od lavande? Postupak je vrlo jednostavan, a ovaj će vam prirodni lijek pomoći kod glavobolje, nesanice, gljivica i puno više

Kako napraviti ulje od lavande

Ulje lavande koristi se za liječenje vanjskih i unutarnjih oboljenja, opuštanje i osvježavanje prostora već 2.500 godina. Donosimo vam recept kako biste i sami mogli napraviti ulje od ove dragocjene biljke. Lavanda će ublažiti glavobolju, olakšati san ako se poprska po jastuku ili djelovati opuštajuće u toploj kupki.

Lavandino ulje koristi se u obliku eteričnog ulja koje se dobiva destilacijom cvjetova lavande ili u obliku infuzije cvjetova u biljnom ulju. U ovom članku otkrivamo kako napraviti ulje od lavande, odnosno kako napraviti infuziju cvjetova lavande u hladno prešanom ulju.

Lavanda
FOTO: Shutterstock

Kako napraviti ulje od lavande?

Ovim uljem možete tretirati glavobolju, njegovati kožu tijela, nahraniti kosu ili ga pak dodati u toplu kupku za opuštajući učinak. Miris lavande potaknut će miran san, ali i djelovati antibakterijski te antifungalno, što ga čini odličnim za njegu stopala ili dijelova kože zahvaćenih upalom.

Ako vas zanima kako napraviti eterično ulje od lavande, na pravom ste mjestu. Ulje lavande ćete izuzetno lako napraviti, a najduži dio izrade će biti čekanje 2 – 3 tjedna dok ulje ne bude gotovo.

Ovaj način izrade također će vam osigurati najkvalitetnije ulje koje možete dobiti jer ga nećete oštetiti toplinom.
Kako napraviti eterično ulje od lavande
FOTO: Shutterstock

Sastojci:

Uz to su vam je potrebno i sljedeće:

  • boca ili tegla od tamnog stakla (kako bi se ulje očuvalo od svjetlosti)
  • cjedilo s gustom mrežicom ili filter za čaj
  • boca od tamnog stakla za pohranu gotovog ulja.

Priprema

  1. U tamnu bocu stavite suhe cvjetove lavande, a količina cvjetova ovisi o količini ulja. Cvjetovi bi trebali prekrivati polovicu boce, dok bi razina ulja trebala biti nešto viša od razine suhih cvjetova lavande.
  2. Prelijte cvjetove hladno prešanim uljem koje ste odabrali za ovaj postupak, promiješajte sadržaj boce i čvrsto je zatvorite. 
  3. Bocu zatim odložite na tamno mjesto u vodoravnom položaju 2 – 3 tjedna.
  4. Svaki treći dan promućkajte bocu kako bi se sadržaj što bolje prožeo, a ulje preuzelo dobrobiti lavande.
  5. Nakon nekoliko tjedana, kada ste zadovoljni mirisom svojeg ulja, procijedite ulje kroz cjedilo ili filter za čaj. Preporučljivo je postepeno procijediti sadržaj i dodatno istisnuti ulje iz procijeđenih cvjetova kada ste gotovi. 
  6. Dobiveno ulje zatim pretočite u bocu za čuvanje od tamnog stakla te čuvajte na hladnom i tamnom mjestu.
Ulje lavande
FOTO: Shutterstock

Sada kad ste otkrili kako napraviti ulje od lavande, možete ga koristiti za mnoge boljke, ali i za njegu kože i kose. Ako biste ulje stavljali na lice, budite sigurni da ste koristili nekomedogeno ulje.

Sve sastojke možete kupiti u biljnim ljekarnama ili specijaliziranim prodavaonicama zdrave hrane, dok sušenu lavandu možete pronaći i na tržnici u obliku mirisnih vrećica.

Naravno, prednost ima lavanda s naše Jadranske obale.

Pročitajte i ove članke:

Članak objavljen:

Ocijenite članak

3.71 / 5   34

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Vezani pojmovi: ulje od lavande, kako napraviti ulje od lavande, 

Podijelite članak

Kopirajte adresu