Kolač od rogača: Starinski desert bez jaja i mlijeka
- 2 komentara
- 2 min čitanja
Vjerojatno je većina ovaj kolač jela bar jednom, a kladim se da ga mnogo vas i peče ponekad. Radi se o kolaču s rogačem u koji se dodaju ribane jabuke zahvaljujući kojima poprima sočnu teksturu i danima ostaje svjež i ukusan.
Kolač od rogača i jabuka spada u one starinske kolače od kojih vam cijela kuća zamiriše, a jesen i zima su idealni za njegovu pripremu i konzumaciju. Uz nekakav topli napitak gotovo možete preskočiti večeru taj dan.
U nastavku vam donosim svoj recept za najbolji kolač od rogača u veganskoj varijanti, a želite li ga jesti bez preljeva od čokolade, isto se nećete razočarati.
Što se samog preljeva tiče, ovaj je put izbor pao na goji bobice, kokosove listiće i bademe, a već sljedeći put će to biti neka sasvim druga kombinacija. Naime, odlično podnosi svakojake varijante posipa pa slobodno dajte mašti na volju i kombinirajte po čokoladi lješnjake, orahe i pistacije s nekim suhim voćem itd.
Više o rogaču, kao i brzi recept za veganski sirovi puding od rogača možete pronaći u članku “Rogač – odlično rješenje za probavne probleme“, a u nastavku slijedi recept za kolač.
Količine su dostatne za kalup dimenzija 30 x 24 cm.
Sastojci za biskvit:
- 200 g mljevenog rogača
- 150 g pšeničnog glatkog brašna
- 3 jabuke
- 80 g šećera
- 50 ml ulja (može suncokretovo, a može i kokosovo)
- 20 g kakaa
- 25 g chia sjemenki
- 450 ml zobenog mlijeka
- 1 prašak za pecivo
- 1/4 čajne žličice sode bikarbone
- pola čajne žličice soli
- 1 čajna žličica jabučnog octa ili soka limuna.
Sastojci za preljev:
- 200 g tamne čokolade
- 60 g badema
- 1 jušna žlica goji bobica
- 1 jušna žlica kokosovih listića.
Priprema
- Od ukupne količine mlijeka uzmite 200 ml i namočite chia sjemenke 20-ak minuta, a za to vrijeme ogulite i naribajte jabuke te posipajte po njima šećer.
- Pomiješajte suhe sastojke – mljeveni rogač, brašno, kakao, prašak za pecivo, sodu bikarbonu i sol.
- U drugoj posudi pomiješajte ulje, mlijeko i jabučni ocat te dodajte u to namočene chia sjemenke i dobro promiješajte.
- Spojite suhe i mokre sastojke, brzo ručno izmiješajte da se smjesa dobro sjedini, dodajte naribane jabuke, promiješajte i ulijte u lim za pečenje koji ste prethodno obložili papirom za pečenje.
- Pecite u prethodno ugrijanoj pećnici na 200 °C, 25 – 30 minuta, ovisno o pećnici. Biskvit mora biti sočan, ali i dobro pečen.
- Rastopite čokoladu i prelijte po još toplom biskvitu te posipajte isjeckanim bademima, goji bobicama i kokosovim listićima.
Kolač je najfiniji kad se servira dobro ohlađen, onda se osjete svi njegovi okusi i arome, a ostat će ukusan i sočan i do pet dana u hladnjaku.
Napomena
Uvijek kad radite recept u kojem imate sodu bikarbonu i neku kiselinu poput jabučnog octa ili limuna, bitno je znati da se spajanjem tih dvaju sastojaka soda odmah aktivira i tada treba kolač što prije staviti peći.
U suprotnom njezino djelovanje prestane i nećete postići ono zbog čega se ona uopće i nalazi u receptu. Najčešće zato suhe i mokre sastojke miješamo odvojeno i spajamo u zadnji tren.
U slast!
Ako vam se svidio ovaj kolač, pogledajte i ostale moje recepte.
Tekst Dana
Za vas izdvajamo
12 vježbi s vlastitom težinom za izgradnju mišića
- Tomislav Stanić
- 4 min čitanja