Kolač od rogača koji danima ostaje sočan

kolac od rogaca

Vjerojatno je veći dio vas taj kolač jeo bar jednom, a kladim se da ga mnogo vas i peče ponekad. Radi se o kolaču s rogačem u koji se dodaju ribane jabuke zahvaljujući kojima on poprima sočnu teksturu i danima ostaje svjež i ukusan.

Kolač od rogača i jabuka spada u one starinske kolače od kojih vam cijela kuća zamiriši, a jesen i zima su idealni za njegovu pripremu i konzumaciju. Uz nekakav topli napitak i skoro da možete preskočiti večeru za taj dan.

No, jeste li znali da on bude izrazito ukusan i sočan i bez jaja i mlijeka?

U nastavku vam donosim moj recept tog kolača u veganskoj varijanti, a želite li ga jesti bez preljeva od čokolade, isto se nećete razočarati.

Što se samog preljeva tiče, ovog puta je izbor pao na goji bobice, kokosove listiće i bademe, a već sljedeći put će to biti neka sasvim druga kombinacija. Naime, odlično podnosi svakojake varijante posipa, pa si slobodno dajte mašti na volju i kombinirajte po čokoladi lješnjake, orahe, pistaciju s nekim suhim voćem itd.

Više o rogaču, kao i brzi recept za veganski sirovi puding od rogača možete pronaći u članku “Rogač – odlično rješenje za probavne probleme“, a u nastavku slijedi recept za kolač.

Količine su dostatne za kalup dimenzija 30 x 24 cm.

Kolač od rogača i jabuke
FOTO: Mare

Sastojci za biskvit:

  • 200 g mljevenog rogača
  • 150 g pšeničnog glatkog brašna
  • 3 jabuke
  • 80 g šećera
  • 50 ml ulja (može suncokretovo, a može i kokosovo)
  • 20 g kakaa
  • 25 g chia sjemenki
  • 450 ml zobenog mlijeka
  • 1 prašak za pecivo
  • 1/4 čajne žličice sode bikarbone
  • 1/2 čajne žličice soli
  • 1 čajna žličica jabučnog octa ili soka od limuna.

Sastojci za preljev:

  • 200 g tamne čokolade
  • 60 g badema
  • 1 jušna žlica goji bobica
  • 1 jušna žlica kokosovih listića.
Kolac od rogača i jabuke
FOTO: Mare

Priprema

  1. Od ukupne količine mlijeka uzmite 200 ml i namočite chia sjemenke 20-ak minuta, a za to vrijeme ogulite i naribajte jabuke te posipajte po njima šećer.
  2. Promiješajte suhe sastojke: mljeveni rogač, brašno, kakao, prašak za pecivo, sodu bikarbonu i sol.
  3. U drugoj posudi promiješajte ulje, mlijeko i jabučni ocat te dodajte u to namočene chia sjemenke i dobro promiješajte.
  4. Spojite suhe i mokre sastojke, brzo ručno izmiješajte da se smjesa dobro sjedini, dodajte naribane jabuke, promiješajte i ulijte u lim za pečenje koji ste prethodno obložili papirom za pečenje.
  5. Pecite u prethodno ugrijanoj pećnici na 200°C, 25 – 30 minuta. Ovisno o pećnici. Biskvit mora biti sočan, ali i dobro pečen.
  6. Rastopite čokoladu i prelijte po još toplom biskvitu te posipajte isjeckanim bademima, goji bobicama i kokosovim listićima.
  7. Kolač je najfiniji kad se servira dobro ohlađen, onda se svi njegovi okusi i arome osjete, a ostat će ukusan i sočan i do pet dana u hladnjaku.

Napomene

Uvijek kad radite recept u kojem imate sodu bikarbonu i neku kiselinu poput jabučnog octa ili limuna, bitno je znati da se spajanjem tih dvaju sastojaka soda odmah aktivira i tada treba što prije kolač staviti peći. U suprotnom njezino djelovanje prestane i niste postigli ono zbog čega se ona uopće i nalazi u receptu. Najčešće upravo iz tog razloga suhe i mokre sastojke miješamo odvojeno i spajamo u zadnji tren.

U slast!

Ako vam se svidio ovaj kolač, pogledajte i ostale moje recepte.

Članak objavljen:

Ocijenite članak

4.74 / 5   19

Foto: Mare

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu