Kolač od rogača koji danima ostaje sočan
- 2 komentara
- 2 min čitanja

Vjerojatno je veći dio vas taj kolač jeo bar jednom, a kladim se da ga mnogo vas i peče ponekad. Radi se o kolaču s rogačem u koji se dodaju ribane jabuke zahvaljujući kojima on poprima sočnu teksturu i danima ostaje svjež i ukusan.
Kolač od rogača i jabuka spada u one starinske kolače od kojih vam cijela kuća zamiriši, a jesen i zima su idealni za njegovu pripremu i konzumaciju. Uz nekakav topli napitak i skoro da možete preskočiti večeru za taj dan.
No, jeste li znali da on bude izrazito ukusan i sočan i bez jaja i mlijeka?
U nastavku vam donosim moj recept tog kolača u veganskoj varijanti, a želite li ga jesti bez preljeva od čokolade, isto se nećete razočarati.
Što se samog preljeva tiče, ovog puta je izbor pao na goji bobice, kokosove listiće i bademe, a već sljedeći put će to biti neka sasvim druga kombinacija. Naime, odlično podnosi svakojake varijante posipa, pa si slobodno dajte mašti na volju i kombinirajte po čokoladi lješnjake, orahe, pistaciju s nekim suhim voćem itd.
Više o rogaču, kao i brzi recept za veganski sirovi puding od rogača možete pronaći u članku “Rogač – odlično rješenje za probavne probleme“, a u nastavku slijedi recept za kolač.
Količine su dostatne za kalup dimenzija 30 x 24 cm.

Sastojci za biskvit:
- 200 g mljevenog rogača
- 150 g pšeničnog glatkog brašna
- 3 jabuke
- 80 g šećera
- 50 ml ulja (može suncokretovo, a može i kokosovo)
- 20 g kakaa
- 25 g chia sjemenki
- 450 ml zobenog mlijeka
- 1 prašak za pecivo
- 1/4 čajne žličice sode bikarbone
- 1/2 čajne žličice soli
- 1 čajna žličica jabučnog octa ili soka od limuna.
Sastojci za preljev:
- 200 g tamne čokolade
- 60 g badema
- 1 jušna žlica goji bobica
- 1 jušna žlica kokosovih listića.

Priprema
- Od ukupne količine mlijeka uzmite 200 ml i namočite chia sjemenke 20-ak minuta, a za to vrijeme ogulite i naribajte jabuke te posipajte po njima šećer.
- Promiješajte suhe sastojke: mljeveni rogač, brašno, kakao, prašak za pecivo, sodu bikarbonu i sol.
- U drugoj posudi promiješajte ulje, mlijeko i jabučni ocat te dodajte u to namočene chia sjemenke i dobro promiješajte.
- Spojite suhe i mokre sastojke, brzo ručno izmiješajte da se smjesa dobro sjedini, dodajte naribane jabuke, promiješajte i ulijte u lim za pečenje koji ste prethodno obložili papirom za pečenje.
- Pecite u prethodno ugrijanoj pećnici na 200°C, 25 – 30 minuta. Ovisno o pećnici. Biskvit mora biti sočan, ali i dobro pečen.
- Rastopite čokoladu i prelijte po još toplom biskvitu te posipajte isjeckanim bademima, goji bobicama i kokosovim listićima.
- Kolač je najfiniji kad se servira dobro ohlađen, onda se svi njegovi okusi i arome osjete, a ostat će ukusan i sočan i do pet dana u hladnjaku.
Napomene
Uvijek kad radite recept u kojem imate sodu bikarbonu i neku kiselinu poput jabučnog octa ili limuna, bitno je znati da se spajanjem tih dvaju sastojaka soda odmah aktivira i tada treba što prije kolač staviti peći. U suprotnom njezino djelovanje prestane i niste postigli ono zbog čega se ona uopće i nalazi u receptu. Najčešće upravo iz tog razloga suhe i mokre sastojke miješamo odvojeno i spajamo u zadnji tren.
U slast!
Ako vam se svidio ovaj kolač, pogledajte i ostale moje recepte.