Kolač od rogača: Starinski desert bez jaja i mlijeka

kolac od rogaca

Vjerojatno je većina ovaj kolač jela bar jednom, a kladim se da ga mnogo vas i peče ponekad. Radi se o kolaču s rogačem u koji se dodaju ribane jabuke zahvaljujući kojima poprima sočnu teksturu i danima ostaje svjež i ukusan.

Kolač od rogača i jabuka spada u one starinske kolače od kojih vam cijela kuća zamiriše, a jesen i zima su idealni za njegovu pripremu i konzumaciju. Uz nekakav topli napitak gotovo možete preskočiti večeru taj dan.

No, jeste li znali da on bude izrazito ukusan i sočan i bez jaja i mlijeka?

U nastavku vam donosim svoj recept za najbolji kolač od rogača u veganskoj varijanti, a želite li ga jesti bez preljeva od čokolade, isto se nećete razočarati.

Što se samog preljeva tiče, ovaj je put izbor pao na goji bobice, kokosove listiće i bademe, a već sljedeći put će to biti neka sasvim druga kombinacija. Naime, odlično podnosi svakojake varijante posipa pa slobodno dajte mašti na volju i kombinirajte po čokoladi lješnjake, orahe i pistacije s nekim suhim voćem itd.

Više o rogaču, kao i brzi recept za veganski sirovi puding od rogača možete pronaći u članku “Rogač – odlično rješenje za probavne probleme“, a u nastavku slijedi recept za kolač.

Količine su dostatne za kalup dimenzija 30 x 24 cm.

Kolač od rogača i jabuke
FOTO: Mare

Sastojci za biskvit:

Sastojci za preljev:

Kolac od rogača i jabuke
FOTO: Mare

Priprema

  1. Od ukupne količine mlijeka uzmite 200 ml i namočite chia sjemenke 20-ak minuta, a za to vrijeme ogulite i naribajte jabuke te posipajte po njima šećer.
  2. Pomiješajte suhe sastojke – mljeveni rogač, brašno, kakao, prašak za pecivo, sodu bikarbonu i sol.
  3. U drugoj posudi pomiješajte ulje, mlijeko i jabučni ocat te dodajte u to namočene chia sjemenke i dobro promiješajte.
  4. Spojite suhe i mokre sastojke, brzo ručno izmiješajte da se smjesa dobro sjedini, dodajte naribane jabuke, promiješajte i ulijte u lim za pečenje koji ste prethodno obložili papirom za pečenje.
  5. Pecite u prethodno ugrijanoj pećnici na 200 °C, 25 – 30 minuta, ovisno o pećnici. Biskvit mora biti sočan, ali i dobro pečen.
  6. Rastopite čokoladu i prelijte po još toplom biskvitu te posipajte isjeckanim bademima, goji bobicama i kokosovim listićima.

Kolač je najfiniji kad se servira dobro ohlađen, onda se osjete svi njegovi okusi i arome, a ostat će ukusan i sočan i do pet dana u hladnjaku.

Napomena

Uvijek kad radite recept u kojem imate sodu bikarbonu i neku kiselinu poput jabučnog octa ili limuna, bitno je znati da se spajanjem tih dvaju sastojaka soda odmah aktivira i tada treba kolač što prije staviti peći.

U suprotnom njezino djelovanje prestane i nećete postići ono zbog čega se ona uopće i nalazi u receptu. Najčešće zato suhe i mokre sastojke miješamo odvojeno i spajamo u zadnji tren.

U slast!

Ako vam se svidio ovaj kolač, pogledajte i ostale moje recepte.

Članak objavljen:

Ocijenite članak

4.46 / 5   26

Foto: Mare

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu