Goji bobice – zašto su dobre za zdravlje?

goji bobice

Goji bobice su plod grmolike biljke Lycium barbarum koja potječe iz tibetanskih predjela gdje je smatraju svetom biljkom i konzumiraju već više od tri tisuće godina.

Okus im je blago slatkast, a oblikom i teksturom podsjećaju na grožđice. Beru se nježnim tresenjem grma, nakon čega se najčešće suše i pripremaju za konzumaciju.

U nastavku članka se informirajte o zdravstvenim i nutritivnim svojstvima goji bobica. 

Uzgoj goji bobica

Goji bobice su plodovi grmolike biljke Lycium barbarum koja tradicionalno potječe iz Kine gdje se koristi tisućama godina. To je mala crvena bobica koja sadrži sitne sjemenke. 

Rast plodova se može očekivati nakon dvije ili tri godine uzgoja, a jedan grm može dati prinos od 5 kilograma po berbi, ističu stručnjaci s agronomskog portala Agroklub.

Grmolika biljka čiji su plodovi goji bobice voli sunčane periode i redovno zalijevanje, a plodove obično daje nakon ljeta pa do ranih hladnijih razdoblja.

Goji bobice plodovi
Foto: Photostock Secrets

Goji bobice – nutritivne vrijednosti

28 grama goji bobica (1 porcija) sadrži:

 • 98 kalorija,
 • 21.6 g ugljikohidrata, od čega 3.6 g dijetalnih vlakana i 12.8 g šećera,
 • 291 mg masti,
 • 4 g proteina,
 • vitamine A, C i riboflavin,
 • željezo, cink, bakar.

Goji bobice su izvor svih esencijalnih aminokiselina te su iznenađujuće dobar izvor proteina za tako mali plod. 

Osim navedenih sastojaka, goji bobice su bogate antioksidansima, osobito karotenoidima, među kojima se izdvajaju beta – karoten i zeaksantin.

Zeaksantin ima važnu ulogu u zaštiti retine oka i smanjenju rizika od razvoja makularne degeneracije povezane sa starošću, glavnog uzročnika gubitka vida i sljepoće kod osoba starijih od 65 godina.

Istraživanje iz 2018. godine, objavljeno u znanstvenom časopisu Molecular Medicine Reports, dokazuje da je suplementacija goji bobicama u prehrani laboratorijskih štakora pomogla kod sindroma suhog oka, povećavajući volumen suza i obnavljajući oštećene stanice oka. 

Goji bobice – zdravstvene prednosti

U tradicionalnoj kineskoj medicini imaju dugu tradiciju korištenja u:

 • zaštiti jetre,
 • poboljšanju cirkulacije i vida,
 • jačanju imuniteta,
 • povećanju plodnosti.

Nutricionistica Natalie Butler, za medicinski portal Medical News Today, navodi znanstveno potvrđene zdravstvene prednosti goji bobica:

 • zaštita vida i očiju,
 • jačanje imuniteta,
 • zaštita od raka,
 • zaštita od oštećenja jetre,
 • stabilizacija koncentracije glukoze u krvi,
 • zaštita od oštećenja kože od UV zračenja.

Iako konzumacija goji bobica neće direktno doprinijeti učinkovitijem mršavljenju, goji bobice sadrže veću količinu dijetalnih vlakana koja potiču rad mišića crijeva i poboljšavaju probavu. Također su dobar izbor za lagani međuobrok. 

Tradicionalno se goji bobice koriste u svrhu poboljšanja plodnosti već tisućama godina, a postoje neka istraživanja koja dokazuju njihovu ulogu u rastu koncentracije testosterona i mobilnosti spermija kod muških štakora.

Međutim, ne može se sa sigurnošću reći da je to točno kod ljudi jer nije provedeno dovoljno takvih istraživanja. 

Goji bobice
Foto: Photostock Secrets

Goji bobice – cijena

Na našem su tržištu dostupne suhe goji bobice, a načini njihove konzumacije su brojni. Osim što su izvrsne kad se jedu same, kao odlična i korisna zamjena za brojne grickalice, mogu se konzumirati:

 • kao dodatak žitnim pahuljicama s mlijekom ili jogurtom,
 • kao dodatak juhama ili čajevima,
 • samljevene u ukusan napitak,
 • u kombinaciji s drugim bobicama i orašastim plodovima.

Goji bobice se mogu kupiti u trgovinama zdrave prehrane, a paket od 800 grama obično ima cijenu od 79 kuna.

Goji bobice – nuspojave

Goji bobice su sigurne za upotrebu u normalnim količinama, a dodaci prehrani na bazi goji bobica se obično koriste do tri mjeseca.

Četvrtina šalice goji bobica sadrži 340 % od preporučene dnevne doze unosa vitamina A. Preveliki unos vitamina A kroz neko vrijeme može uzrokovati hipervitaminozu A što je toksično za ljudsko tijelo, upozoravaju stručnjaci sa zdravstvenog portala Healthline. 

Pojedine osobe mogu biti alergične na biljku koja daje goji bobice pa tako i na njih.

Bitno je napomenuti da se osobama koje uzimaju lijekove povezane s dijabetesom, regulacijom krvnog tlaka ili zgrušavanjem krvi preporučuje da se prije konzumacija goji bobica savjetuju sa svojim liječnikom.

Članak objavljen:

Izvori:

 1. Goji bobice. Agroklub.
 2. Butler, N. (2018). What are the health benefits of goji berries? Medical News Today.
 3. Carey, E., Gotter, A., Rose, D. (2016). 8 Healthy Facts About the Goji Berry. Healthline.
 4. Grupa autora. (2018). Effects of Lycium barbarum (goji berry) on dry eye disease in rats. Mol Med Rep. 17(1): 809–818.

Ocijenite članak

3.87 / 5   30

Foto: Photostock Secrets

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Vezani pojmovi: goji bobice, 

Podijelite članak

Kopirajte adresu