Kozje mlijeko – jedna od najzdravijih namirnica

Kozje-mlijeko

Kozje mlijeko se smatra jednom od najzdravijih namirnica. Sadrži vitamine B1, B2, B6 i B12 koji su važni za jačanje živčanog sustava, a obiluje i mineralima (kalcij, fosfor, cink, selen) koji igraju važnu ulogu za čvrstoću kostiju i održavanje imuniteta.

Koza-i-kozje-mlijeko

Foto: Photospin

Kozje mlijeko se koristi kao lijek za bronhitis, srčane bolesti, suzbijanje alergija, jačanje pluća i dišnog sustava, te bolesti žuči i žučnih kamenaca. Ima nisku razinu alergena te je vrlo lako probavljivo.

U nastavku članka saznajte više o razlikama između kravljeg i kozjeg mlijeka te načinima na koje se kozje mlijeko koristi. 

Kozje mlijeko – zdravstvene prednosti

Kozje mlijeko je bogato nutrijentima poput proteina, vitamina i minerala. Stručnjaci sa zdravstvenog portala Healthline navode da jedna čaša (oko 200 ml) kozjeg mlijeka sadrži:

 • 170 kalorija,
 • 9 grama proteina,
 • 10 grama masti,
 • 11 grama ugljikohidrata (laktoze),
 • 330 miligrama kalcija.

Postoje mnoge prednosti kozjeg mlijeka koje mogu biti izrazito korisne za ljudsko zdravlje:

 • sadržaj masnih kiselina – kozje mlijeko sadržava kratkolančane masne kiseline koje se brže metaboliziraju što rezultira lakšom probavljivošću, a karakteristične masne kiseline u kozjem mlijeku su kapronska, kaprilna i kaprinska,
 • manje alergena – osobe koje su alergične na kravlje mlijeko obično nisu alergične na kozje, a misli se da je to zbog nedostatka laktalbumina kojeg kravlje mlijeko sadrži,
 • metaboličko djelovanje – kozje mlijeko povećava sposobnost metaboliziranja željeza i bakra, te se preporučuje osobama koje pate od anemije uzrokovane nedostatkom željeza u krvi,
 • sličnost ljudskom mlijeku – istraživanje koje je objavljeno u znanstvenom časopisu Journal of Pediatric Gastroenterology and Nutrition je pokazalo da kozje mlijeko ima veliku sličnost sa strukturom majčinog mlijeka zbog čega je kozje mlijeko izrazito pogodno za djecu,
 • bjelančevine – u kozjem mlijeku je prisutan veći udio proteina sirutke za koje se smatra da su biološki najvrjednije prehrambene bjelančevine,
 • aminokiselina taurin – prisutnost ove aminokiseline u kozjem mlijeku ima važnu ulogu u rastu i razvoju mozga,
 • bogatstvo vitaminima – kozje mlijeko sadrži vitamine B1, B2, B6 i B12 koji su važni za jačanje živčanog sustava, a sadrži i više vitamina A u odnosu na kravlje mlijeko,
 • bogatstvo mineralima – kozje mlijeko je bogat izvor kalcija, željeza, fosfora, magnezija, cinka i selena koji igraju važnu ulogu u mnogim životnim funkcijama,
 • iznimna hranjivost – da bi se zadovoljile dnevne potrebe organizma, dovoljno je popiti čašu kozjeg mlijeka od 200 mililitara,
 • zaštita okoliša – koze zahtijevaju manje prostora i hrane nego krave,
 • manja toksičnost – mnogim kravama se daju hormoni rasta kako bi se povećala proizvodnja mlijeka na neprirodan način, dok se  koze rijetko tretiraju na taj način,
 • kozje mlijeko za djecu – kod djece koja su hranjena kozjim mlijekom je uočen brži rast, veća tjelesna masa i bolja mineralizacija kostiju za razliku od djece koja su konzumirala kravlje mlijeko.
Kozji-sir-i-mlijeko

Foto: Photospin

Kozje mlijeko i kravlje mlijeko – sličnosti i razlike

Neki stručnjaci smatraju da je kozje mlijeko vrlo slično kravljem mlijeku, te da nema veću prehrambenu vrijednost u odnosu na kravlje mlijeko.

No, postoje mnoge prednosti kozjeg mlijeka u odnosu na kravlje, prvenstveno u sadržaju kratko i srednjelančanih masnih kiselina, te boljoj i bržoj probavljivosti (oko 40 minuta), dok kod kravljeg mlijeka probavljivost traje skoro tri sata. Zbog toga kravlje mlijeko nerijetko uzrokuje nadutost, plinove i druge oblike probavnih smetnji.

Kozje mlijeko sadrži otprilike iste količine laktoze kao i kravlje mlijeko, ali je lakše probavljivo zbog drukčijeg sastava masnih kiselina. Ako ste intolerantni na laktozu, radije jedite proizvode od kozjeg mlijeka poput kozjeg sira, ističu nutricionistkinje Tena Niseteo i Karmen Matković Melki za portal Vindija.hr.

Bitne razlike koje se navode u korist kravljem mlijeku su te da kozje mlijeko ima manje folne kiseline što može dovesti do razvoja megaloblastične anemije kod djece (nedostatak vitamina B12) hranjene isključivo kozjim mlijekom. Također, kozji  sir i jogurt, imaju izrazito jači okus i miris od sira i jogurta napravljenih od kravljeg mlijeka što nekima može izrazito otežati njegovu konzumaciju.

Također, kozje mlijeko sadrži tri puta više niacina (vitamina B3) od kravljeg mlijeka. Također, kozje mlijeko ima nešto viši pH od kravljeg mlijeka pa će ga osobe koje pate od žgaravice bolje podnositi.

Međutim, kozje mlijeko nije nužno bolje niti lošije od kravljeg mlijeka, ali sve ovisi o pojedincu koji ga konzumira i njegovim potrebama i preferencijama.

Koza

Foto: Photospin

Kozje mlijeko – prokuhati ili ne?

Mnogi se pitaju kako piti kozje mlijeko, odnosno je li bolje piti sirovo ili prokuhati. Činjenica jest da je mlijeko najkorisnije ako se pije sirovo, te da tako sadrži sve vitamine, minerale, enzime i ostale lako razgradive komponente.

Međutim, smatra se da je sirovo kozje mlijeko najbolje piti sirovo samo prvi i eventualno drugi dan nakon mužnje koza. Svaki sljedeći dan bi ga trebalo prokuhati. 

Mliječna industrija, koja proizvodi kozje mlijeko za šire tržište, koristi tehnike sterilizacije pomoću ultra visokog tlaka pri nižim temperaturama, kako se vrijedni sastojci kozjeg mlijeka ne bi razgradili, a kako bi mlijeko ipak ostalo sterilno.

Nadalje, preporučuje se kozje mlijeko razrijediti s vodom ako se daje maloj djeci, ali i oko toga su dosta podijeljena mišljenja.

Kozje mlijeko i med

Kozje mlijeko u kombinaciji s medom se nalazi u kvalitetnom prirodnom sapunu koji štiti i njeguje kožu tijela i lica. Iako je idealan za osjetljivu i suhu kožu, sapun napravljen od kozjeg mlijeka i meda odgovara svim tipovima kože. Sapun na prirodan način omekšava kožu, te pruža hidrataciju i mladenački izgled.

Brojne prednosti i ljekovita svojstva ove dvije namirnice pokazuju koliko je ova vrsta proizvoda korisna iako nema veze s prehranom, a često se znaju dodati i neka ulja (bademovo ulje, kokosovo ulje itd.) pri pravljenju ovog sapuna koja poboljšavaju njegov učinak.

Sapun od kozjeg mlijeka i meda se može kupiti i u nekim dućanima (npr. DM, Bipa), a cijena je oko 20 kuna.

Kozje mlijeko se općenito koristi i izvan prehrane, a mnogi ga smatraju posebno korisnim za osjetljivu i suhu kožu, rješavanje problema akni, čišćenje lica, hidrataciju kože i slično. 

Kozje mlijeko – gdje kupiti?

Kozje mlijeko možete pronaći u većini dućana u Hrvatskoj. Cijena ovisi o proizvođaču, ali je relativno prihvatljiva.

Također, domaće kozje mlijeko možete kupiti izravno od proizvođača koji se bave proizvodnjom kozjeg mlijeka.

Kozje mlijeko – cijena

Vindijino kozje mlijeko je izvor visokokvalitetnih i lako probavljivih bjelančevina, a dostupno je u pakiranjima od 0,2 litre (cijena oko 4 kune) i 0,5 litara (cijena oko 7 kuna), te u tetrapaku od jedne litre (cijena oko 12 kuna).

Svježe kozje mlijeko možete kupiti u dućanu bio&bio od proizvođača Gabriel, a cijena za 500 mililitara je oko 11 kuna.  

Članak objavljen:

Izvori:

 1. Niseteo, T., Matković Melki, K. (2019) Što kažu nutricionisti o kozjem mlijeku? Vindija.hr
 2. Druker Freuman, T. (2018) Goat’s Milk: Is This the Right Milk for You? Healthline.
 3. Maathuis, A., Havenaar, R., He, T., Bellmann, S. (2017) Protein Digestion and Quality of Goat and Cow Milk Infant Formula and Human Milk Under Simulated Infant Conditions. J. Pediatr. Gastroenterol. Nutr. 65(6): 661–666.

Doznajte više o dobrobiti meda i matične mliječi:

Ocijenite članak

4.05 / 5   19

Foto: Photospin

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Vezani pojmovi: kozje mlijeko, 

Podijelite članak

Kopirajte adresu