Plivit B6 vitamini – uputa o lijeku

Proizvođač:
Pliva

Samo na recept?
NE

Primjena:
Vitamini

Skoči na
» opis
» primjena
» doziranje
» mjere opreza

Opis

Sastav
1 tableta sadržava 25 mg piridoksinVitamin B6, ponekad se koristio da se liječi mučnina u trudnoći ili da se smire predmenstrualne tegobe. klorida.
Pomoćne tvari: laktoza, škrob kukuruzni, saharoza, dinatrij edetat.

Farmaceutski oblik i veličina pakovanja
tablete; 20 tableta.

Farmakoterapijska skupina i djelovanje
Plivit B6 sadržava piridoksinVitamin B6, ponekad se koristio da se liječi mučnina u trudnoći ili da se smire predmenstrualne tegobe., vitamin koji u ljudskom organizmu u obliku piridoksal fosfata sudjeluje u brojnim metaboličkim procesima.

Najznačajniju ulogu ima u metabolizmu aminokiselina, ali je važan i u metabolizmu ugljikohidrata i masti, u tvorbi hemoglobina, te za sintezu nekih neurotransmitora u središnjem živčanom sustavu. Nedostatak piridoksina očituje se na koži i sluznicama (seboroični dermatitisupala kože, glositis, upala, oticanje, crvenilo, toplina i bol. Na taj način tijelo se štiti od povrede, jezika, stomatitis), u središnjem živčanom sustavu (konvulzije), u krvotvornom sustavu (sideroblastična anemija), i na perifernim živcima (periferna neuropatija).

Način i mjesto izdavanja
Bez recepta (u ljekarnama i drogerijama).

Rok valjanosti
Označen je na pakovanju. Lijek se ne smije rabiti nakon isteka roka valjanosti. Čuvati pri temperaturi do 25 °C. LIJEK VALJA ČUVATI IZVAN DOSEGA DJECE!

Primjena

Terapijske indikacije
Prevencija i liječenje hipovitaminoze i avitaminoze zbog nedostatnog unosa, povećanih potreba ili poremećene apsorpcije (hipertireoza, hemodijaliza, alkoholizam, bolesti tankog crijeva, malapsorpcijski sindromi povezarli s hepatobilijarnim bolestima kao što je jetrena ciroza, liječenje izoniazidom, penicilaminom, cikloserinom, etionamidom, hidralazinom, imunosupresivima i estrogenima, sideroblastična anemija, urođeni poremećaji metabolizma kao što su homocistinurija, hiperoksalurija, cistationinurija, ksanturenska acidurija i sindrom ovisnosti o piridoksinu).

Doziranje

Za prevenciju i liječenje nedostatka piridoksina uzima se jedna tableta na dan tijekom tri tjedna, a potom se liječenje održava multivitaminskim preparatom koji sadržava od 1,5 do 2,5 mg piridoksina.

Za prevenciju nedostatka piridoksina osobama koje se liječe penicilaminom preporučuje se 10 do 50 mg piridoksina (1 do 2 tablete) na dan, a osobama koje se liječe cikloserinom, hidralazinom ili izoniazidom 100 mg (4 tablete) na dan.

Za liječenje nedostatka piridoksina izazvanog lijekovima primjenjuje se 50 do 200 mg piridoksina (2 do 8 tableta) na dan tijekom 3 tjedna, a nastavlja se po potrebi s 25 do 100 mg (1 do 4 tablete) na dan.

U liječenju nedostatka piridoksina zbog alkoholizma uzima se 50 mg piridoksina (2 tablete) na dan tijekom 2 do 4 tjedna.

Sindrom ovisnosti o piridoksinu liječi se s 30 do 600 mg piridoksina na dan, a održava se s 50 mg (2 tablete) na dan tijekom cijelog života.

U liječenju homocistinurije, hiperoksalurije, cistationinurije i ksanturenske acidurije primjenjuje se od 100 do 500 mg piridoksina (4 do 20 tableta) na dan. Neki bolesnici s primarnom hiperoksalurijom tipa I mogu biti liječeni s nižom dozom (fiziološka doza ili doza niža od 100 mg na dan) od doze koja se obično primjenjuje za ovaj poremećaj.

Da bi se maksimalno smanjilo izlučivanja oksafata mokraćom u početku se liječenja preporučuje koristiti veću dozu, a potom je postupno smanjivati (u razdobljima ne kraćim od 3 mjeseca) dok se ne ustanovi najmanja doza potrebna za održavanja početnog učinka.

U liječenju urođene sideroblastične anemije koja reagira na piridoksin primjenjuje se doza od 200 do 600 mg piridoksina (8 do 24 tableta) na dan tijekom jednog do dva mjeseca, a ako je liječenje učinkovito, nastavlja s 30 do 50 mg (1 do 2 tablete) na dan tijekom cijelog života.

Predoziranje
Akutna toksičnost piridoksina je mala, te nakon akutnog predoziranja nema uočljivih učinaka. Dugotrajna višemjesečna primjena doza od 300 mg do nekoliko grama piridoksina na dan može uzrokovati ozbiljnu perifernu neuropatiju sa znakovima nestabilnog hoda i gubitka osjeta u stopalima do gubitka osjeta i nespretnosti ruku. Iako periferna neuropatija nestaje nakon prekida liječenja piridoksinom, može zaostati neznatna slabost. Ako se doza od 200 mg na dan uzima dulje od mjesec dana može uzrokovati sindrom ovisnosti o piridoksinu.
U slučaju nastanka znakova predoziranja uporabu lijeka valja odmah prekinuti i javiti se svom liječniku.

Mjere opreza

Kontraindikacije
Lijek ne smiju rabiti bolesnici preosjetljivi na piridoksin.

Posebna upozorenja

Trudnoća i dojenje

Trudnice i dojilje mogu uzimati Plivit B6 u preporučenim dozama. Dugotrajna primjena doza većih od 200 mg na dan se ne preporučuje, jer u novorođenčadi može uzrokovati sindrom ovisnosti n piridoksinu.

Nuspojave
Nakon primjene preporučenih doza nuspojave nisu uočene. Nakon dugotrajne uporabe doza viših od preporučenih mogu se pojaviti znakovi predoziranja (Vidi Predoziranje).
O svakoj nuspojavi valja obavijestiti svog liječnika ili ljekarnika.

Interakcije
Ako se liječite izoniazidom, penicilaminom, cikloserinom, etionamidom, hidralazinom, imunosupresivima ili estrogenima potrebe za piridoksinom mogu biti povećane, te se preporučuje uzimanje Plivita B6. Piridoksin već u količini većoj od 5 mg potiče perifernu dekarboksilaciju levodope smanjujući mu terapijski učinak u liječenju Parkinsonove bolesti (tog učinka nema ako pripravak levodope sadržava i periferni inhibitor karboksilaze). Ako se liječite nekim od navedenih lijekova obavijestite svog liječnika.

Članak objavljen:

Ocijenite članak

4.50 / 5   2

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Vezani pojmovi: vitamin b6 tablete, piridoksin, 

Podijelite članak

Kopirajte adresu