Dezodorans i antiperspirant: Razlika postoji, a jedan od njih sa sobom nosi i zdravstvene rizike! Evo što kupujemo i koje su alternative

Dezodorans i antiperspirant

Dezodoranse koristimo svi, i to uglavnom svakodnevno. Možemo reći da su oni sastavni dio naše kupaonice. No, jesu li oni naši saveznici ili naši ljuti neprijatelji koji uzrokuju kronične bolesti?

Dezodorans i antiperspirant - razlika
FOTO: Shutterstock

Dezodorans i antiperspirant – razlika

Razlika postoji. Kada se znojimo, lučimo znoj ispod pazuha. Taj znoj sam po sebi nema neugodan miris, ali se veže s bakterijama koje taj miris stvaraju. Dezodorans je preparat koji ne utječe na znojenje, ali zato neutralizira neugodne mirise.

Dezodorans obično ima u sebi parfem i neko antiseptičko sredstvo. Tako se uništavaju bakterije koje uzrokuju neugodne mirise, a parfem se brine za lijepe mirise.

Antiperspirant, za razliku od dezodoransa, sprječava znojenje. On sadrži kemikalije koje zaustavljaju znojenje. Ako se ne znojimo, nema ni neugodnog mirisa. Znojenje se zaustavlja ili tako da se začepe pore ili pomoću kemikalija koje ga zaustavljaju. U komercijalnoj primjeni te kemikalije najčešće u nazivu imaju riječ “aluminij“.

Antiperspiranti su obično učinkovitiji od dezodoransa u sprječavanju neugodnih mirisa, ali sa sobom nose i zdravstvene rizike.
dezodoransi i antiperspiranti
FOTO: Shutterstock

Što kupujemo u trgovinama?

Na policama trgovina, šareni i privlačni, dočekuju nas i dezodoransi i antiperspiranti. Obično se radi o kombinaciji i obično se taj proizvod naziva jednostavno – dezodorans. No, kad pogledate sastav tog “dezodoransa”, često ćete na listi naći i aluminij, to vam govori da preparat nije samo dezodorans, nego i antiperspirant.

antiperspirant bez aluminija
FOTO: Shutterstock

Aluminij kao prijetnja zdravlju

Dokazana je povezanost aluminija i nekih bolesti, prvenstveno Alzheimerove bolesti i raka dojke kod žena. Koliko je jako aluminij povezan s tim bolestima, ne zna se točno. Neki tvrde da je djelovanje neznatno, a neki da je pretjerano. No, činjenica je da sve što nanosimo na tijelo djelomično ulazi u tijelo.

Neka istraživanja sugeriraju da se aluminij, jednom kad uđe u tijelo, ponaša slično kao estrogen, da ga, recimo to tako – imitira. Također je poznato da u jako velikim dozama aluminij utječe na živčani sustav. Otud i povezanost s Alzheimerovom bolešću.

Na svakom od nas je da odluči hoće li ili neće koristiti preparate s aluminijem (dezodorans bez aluminija ili antiperspirant bez aluminija). Rizici korištenja aluminija sigurno postoje, no, koliko je nama poznato, još se ne može sa sigurnošću reći koliki su.

Pročitajte članak “Dezodorans bez aluminija: Manje štetna alternativa ili samo mit? Evo što kažu stručnjaci i koje su dostupne opcije“.

Ostale tvari koje mogu biti uzrok raka dojke, kako navodi WebMD, u antiperspirantima su triklosan, ftalati i parabeni. Triklosan i ftalati mogu poremetiti endokrini sustav i tako utjecati na razvoj raka dojke, dok parabeni oponašaju estrogen u tijelu.

Aluminij kao prijetnja zdravlju
FOTO: Shutterstock

Kristalni kamen

Kristalni kamen zdrava je alternativa koju možete koristiti umjesto dezodoransa i antiperspiranta. Kristalni kamen štiti od neugodnog mirisa izazvanog znojenjem tijela. Smanjuje znojenje i gomilanje bakterija bez nadraživanja kože i zatvaranja pora. 

Nanosi se na netom opranu kožu, a prije nanošenja se kamen navlaži u vodi kako bi došlo do nužne površinske topivosti. Kristalni kamen potom se nanosi blagim kružnim pokretima po površini kože. Možete ga utrljati u pazuh, noge ili pak lice. Nakon uporabe kamen osušite ručnikom te ga odložite u pripadajuću ambalažu. 

Kristalni kamen ne smijete koristiti na preosjetljivoj koži ili onoj koja je oštećena. Također, trebate paziti da vam ne ispada jer nije otporan na jače udarce. I još jedno – rok trajanja mu je neograničen.

Razlog zbog kojeg mnoge žene posežu za kristalnim kamenom leži u tome što kristalni kamen ne sadrži štetne tvari (aluminij) koje se nalaze u dezodoransima i antiperspirantima, a koje potencijalno utječu na razvoj karcinoma dojke

Domaći dezodorans
FOTO: Shutterstock

Zdrava i sigurna alternativa

Zdrava alternativa postoji i jako je učinkovita. Ne zatvara pore, ne sadrži opasne kemikalije, a djeluje jednako, ako ne i bolje od komercijalnih pripravaka. Možete je napraviti sami i tu u nekoliko minuta.

Pročitajte članak “Napravite prirodni dezodorans u 5 minuta“.

Ako ne želite sami izraditi dezodorans, ali ne želite niti riskirati s aluminijem, potražite proizvod koji ga ne sadrži. Proizvođači su dužni na proizvodu objaviti njegov sadržaj.

Pročitajte i ove članke:

Članak objavljen:
  1. Jailman, D. (2023). Difference Between Deodorant And Antiperspirant. WebMD.
  2. Frothingham, S. (2019). Benefits and Risks of Deodorants vs. Antiperspirants. Healthline.
  3. Darbre, P. D. (2005). Aluminium, antiperspirants and breast cancer. J Inorg Biochem., 99(9): 1912–9.

Saznajte više o alzheimerovoj bolesti u sljedećim tekstovima:

Ocijenite članak

4.80 / 5   5

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Vezani pojmovi: antiperspirant, antiperspiranti, anti perspirant, dezodorans, 

Podijelite članak

Kopirajte adresu