Dezodorans i antiperspirant – razlika i štetnost?

dezodorans

Dezodoranse koristimo svi i to uglavnom svakodnevno. Možemo reći da su oni sastavni dio naše kupaonice. No, jesu li oni naši saveznici ili naši ljuti neprijatelji koji uzrokuju kronične bolesti?!

Dezodorans i antiperspirant – ima li razlike?

Razlika postoji. Kad se znojimo, lučimo znoj ispod pazuha. Taj znoj sam po sebi nema neugodan miris, ali se veže s bakterijama koje taj miris stvaraju. Dezodorans je preparat koji ne utječe na znojenje, ali zato neutralizira neugodne mirise.

Dezodorans obično ima u sebi parfem i neko antiseptičko sredstvo. Tako se uništavaju bakterije koje uzrokuju neugodne mirise, a parfem se brine za lijepe mirise.

Antiperspirant, za razliku od dezodoransa, sprječava znojenje. On sadrži kemikalije koje zaustavljaju znojenje. Ako se ne znojimo, nema ni neugodnog mirisa. Znojenje se zaustavlja ili tako da se začepe pore ili pomoću kemikalija koje ga zaustavljaju. U komercijalnoj primjeni te kemikalije najčešće u nazivu imaju riječ “aluminij“. Antiperspiranti su obično učinkovitiji od dezodoransa u sprječavanju neugodnih mirisa, ali sa sobom nose i zdravstvene rizike.

Deo stick
Foto: Unsplash

Što kupujemo u trgovinama?

Na policama trgovina, šareni i privlačni, dočekuju nas i dezodoransi i antiperspiranti. Obično se radi o kombinaciji to dvoje i obično se taj proizvod naziva jednostavno – dezodorans. No, kad pogledate sastav tog “dezodoransa”, često ćete na listi naći i aluminij, to vam govori da preparat nije samo dezodorans nego i antiperspirant.

Aluminij kao prijetnja zdravlju

Dokazana je povezanost aluminija i nekih bolesti, prvenstveno Alzheimerove bolesti i raka dojke kod žena. Koliko je jako aluminij povezan s tim bolestima ne zna se točno. Neki tvrde da je djelovanje neznatno, a neki da je pretjerano. No, činjenica je da sve što nanosimo na tijelo djelomično i ulazi u tijelo.

Poznato je da se aluminij, jednom kad uđe u tijelo, ponaša slično kao estrogen, da ga, recimo to tako –  imitira. Također je poznato da u jako velikim dozama aluminij utječe na živčani sustav. Od tuda i povezanost s Alzheimerovom bolešću.

Na svakome od nas je da odluči hoće li ili neće koristiti preparate s aluminijem. Rizici korištenja aluminija sigurno postoje, no, koliko je nama poznato, još se ne može sa sigurnošću reći koliki su.

Kristalni kamen

Kristalni kamen zdrava je alternativa koju možete koristiti umjesto dezodoransa i antiperspiranta. Kristalni kamen štiti od neugodnog mirisa izazvanog znojenjem tijela. Smanjuje znojenje i gomilanje bakterija bez nadraživanja kože i zatvaranja pora. 

Nanosi se na netom opranu kožu, prije nanošenja se kamen navlaži u vodi kako bi došlo do nužne površinske topivosti. Kristalni kamen potom se nanosi blagim kružnim pokretima po površini kože. Možete ga utrljati u pazuh, noge ili pak lice. Nakon uporabe kamen osušite ručnikom te ga odložite u pripadajuću ambalažu. 

Kristalni kamen ne smijete koristiti na preosjetljivoj koži ili onoj koja je oštećena, te također trebate paziti da vam ne ispada jer nije otporan na jače udarce. I još jedno – rok trajanja mu je neograničen.

Razlog zbog kojeg mnoge žene posežu za kristalnim kamenom leži u tome što kristalni kamen ne sadrži štetne tvari (aluminij) koje se nalaze u dezodoransima i antiperspirantima, a koje utječu na razvoj karcinoma dojke

 Zdrava i sigurna alternativa

Zdrava alternativa postoji i jako je učinkovita. Ne zatvara pore, ne sadrži opasne kemikalije, a djeluje jednako ako ne i bolje od komercijalnih pripravaka. Možete ju napraviti sami i tu u nekoliko minuta.

Ako ne želite sami izraditi dezodorans, ali ne želite niti riskirati s aluminijem, potražite proizvod koji ga ne sadrži. Proizvođači su dužni objaviti na proizvodu njegov sadržaj.

Članak objavljen:

Saznajte više o alzheimerovoj bolesti u sljedećim tekstovima:

Ocijenite članak

4.80 / 5   5

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Vezani pojmovi: antiperspirant, antiperspiranti, anti perspirant, dezodorans, 

Podijelite članak

Kopirajte adresu