Kozmetički proizvodi i štetni sastojci: Evo što se događa kada prestanemo koristiti kozmetiku s parabenima, ftalatima, mirisima i drugim tvarima

Kozmetički proizvodi poput sapuna, šampona, krema za lice, regeneratora i općenito proizvoda za njegu tijela sadrže velike količine različitih kemikalija

Kozmetički proizvodi poput sapuna, šampona, krema za lice, regeneratora i općenito proizvoda za njegu tijela sadrže velike količine različitih kemikalija koje snažno utječu na naš organizam. Sastojci u kozmetičkim proizvodima poput parabena, ftalata i parafina povezani su s mnogim bolesnim stanjima organizma. U nastavku pročitajte što se događa našem tijelu kada prestanemo koristiti štetnu kozmetiku.

Većina proizvoda na policama trgovačkih centara ili drogerija u svojem sastavu sadrži barem jednu štetnu tvar koja ometa normalan rad našeg organizma, a sve se više pojedinaca okreće k zdravijem načinu života uz prirodnu kozmetiku.

Tvari poput konzervansa, ugušćivača, parabena, mirisa, sastojaka za pjenjenje itd. redovito se koriste u kozmetičkim formulacijama. Nažalost, ako proizvod nije naglašeno prirodnog porijekla, iste tvari su sintetički proizvedene i mogu imati brojne negativne posljedice na zdravlje.

Ako niste upoznati s porijeklom i svrhom sastojaka koji se nalaze na poleđini vaših proizvoda, preporučujemo da pročitate ili preuzmete naš Vodič kroz sastojke u kozmetici, kako biste lakše razumjeli što nanosite na svoju kožu. 

Tvari poput konzervansa, ugušćivača, parabena, mirisa, sastojaka za pjenjenje itd. redovito se koriste u kozmetičkim formulacijama
FOTO: Shutterstock

Zašto su sastojci kozmetičkih proizvoda štetni?

Iako su gotovo svi proizvodi dermatološki testirani te su prije stavljanja na tržište prošli rigorozne kontrole, govorimo o “sigurnim” udjelima sastojaka poput konzervansa ili emulgatora. Sigurne količine tako predstavljaju količine koje neće uzrokovati reakcije.

S obzirom na činjenicu da naš organizam nije navikao na strane tvari, ne možemo pomisliti da je nešto sigurno samo zato što tako piše na proizvodu. Najbolji primjer toga je osjetljiva koža koja ne podnosi većinu tvari u komercijalnim kozmetičkim proizvodima, no odlično reagira na prirodne sastojke.

Često zaboravimo kako je koža ujedno i najveći organ na tijelu, a svaki centimetar njezine površine ima pore koje apsorbiraju sve što se na nju nanosi. Tako je u nedavnim istraživanjima dokazano da žene u prosjeku na tijelo nanose najmanje 150 različitih kemikalija dnevno. 

Neke od tih štetnih kemikalija danas su već dokazani hormonalni disruptori, potencijalni karcinogeni ili čak neurotoksični spojevi.

Osjetljiva koža ne podnosi većinu tvari u komercijalnim kozmetičkim proizvodima, no odlično reagira na prirodne sastojke
FOTO: Shutterstock

Što se događa kada prestanemo koristiti kemikalije u kozmetici?

Kao što smo već zaključili, štetne kemikalije nalaze se svugdje oko nas – u parfemima, makeup proizvodima, sapunima, šamponima, kremama i losionima. Sukladno tome, proveden je velik broj istraživanja o dobrobitima koje su povezane s korištenjem manje kemikalija

Jedno je od takvih istraživanja provedeno na posebno ugroženoj dobnoj skupini, djevojkama u pubertetu. Djevojke su testirane prije i nakon prelaska na prirodnije kozmetičke proizvode, kako bi uspješno pratili stanje tvari u organizmu. 

Rezultati nakon prestanka korištenja komercijalnih proizvoda i više su nego pozitivni. Ustanovljeno je da se razina parabena (učestalih konzervansa) u nalazu mokraće smanjila i do 45 %, dok su se razine drugih štetnih tvari, poput ftalata i ozloglašenog triklosana, također smanjile do 30 %.

Općenito zlatno pravilo pri odabiru kozmetike za osobnu njegu jest odabir proizvoda sa što manje sastojaka
FOTO: Shutterstock

Kako smanjiti količinu štetnih kemikalija kojima se izlažemo?

Ako ste zabrinuti za svoje zdravlje i ne biste htjeli organizam izlagati većoj razini kemikalija nego što je potrebno, preporučljivo je pratiti i čitati deklaracije proizvoda. Općenito zlatno pravilo pri odabiru kozmetike za osobnu njegu jest odabir proizvoda sa što manje sastojaka.

Možete se okrenuti i proizvodima prirodne kozmetike koji njeguju kožu, čiste je i uljepšavaju izgled kože i kose uz pomoć prirodnih sastojaka. Isto tako, možete se poslužiti našim Vodičem kroz sastojke u kozmetici kako biste što bolje razumjeli sastojke u vašim kozmetičkim proizvodima i odbacili one kojima se više ne želite izlagati.

Također, mnoge proizvode možete i sami izraditi, kako biste uz kvalitetniju njegu kože i uštedjeli.

Neki od proizvoda koje možete izraditi su prirodni dezodoransi, kreme za lice, ulja za tijelo, maslaci za tijelo, tonici za lice te razne maske za lice i kosu.

Pročitajte i članke:

Članak objavljen:

Saznajte više o njezi i zaštiti kože:

Ocijenite članak

5 / 5   1

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu