Kozmetički proizvodi – što se događa kada odbacimo štetne kemikalije?

kozmeticki-sastojci

Kozmetički proizvodi poput sapuna, šampona, krema za lice, regeneratora i općenito proizvoda za njegu tijela sadrže velike količine različitih kemikalija koje snažno utječu na naš organizam. Sastojci u kozmetičkim proizvodima poput parabena, ftalata i parafina povezani su s mnogim bolesnim stanjima organizma. U nastavku pročitajte što se događa našem tijelu kada prestanemo koristiti štetnu kozmetiku.

Većina proizvoda na policama trgovačkih centara ili drogerija u svome sastavu sadrži barem jednu štetnu tvar koja ometa normalan rad našeg organizma, a sve se više pojedinaca okreće ka zdravijem načinu života uz prirodnu kozmetiku.

Tvari poput konzervansa, ugušćivača, parabena, mirisa, sastojaka za pjenjenje i ostalih, redovito se koriste u kozmetičkim formulacijama. Nažalost, ako proizvod nije naglašeno prirodnog porijekla, iste tvari su sintetički proizvedene i mogu uzrokovati brojne negativne posljedice na zdravlje.

Ukoliko niste upoznati s porijeklom i svrhom sastojaka koji se nalaze na poleđini vaših proizvoda, preporučujemo da pročitate ili preuzmete naš Vodič kroz sastojke u kozmetici, kako biste lakše razumijevali što nanosite na svoju kožu. 

Zašto su sastojci kozmetičkih proizvoda štetni?

Iako su gotovo svi proizvodi dermatološki testirani te su prije stavljanja na tržište prošli rigorozne kontrole, govorimo o “sigurnim” udjelima sastojaka poput konzervansa ili emulgatora. Sigurne količine tako predstavljaju količine koje neće uzrokovati reakcije.

stetne-kemikalije
Foto: Photospin

S obzirom na činjenicu da naš organizam nije navikao na strane tvari, ne možemo pomisliti da je nešto sigurno samo zato što tako piše na proizvodu. Najbolji primjer toga je osjetljiva koža koja ne podnosi većinu tvari u komercijalnim kozmetičkim proizvodima, no odlično reagira na prirodne sastojke.

Često zaboravimo kako je koža ujedno i najveći organ na tijelu, a svaki centimetar njene površine ima pore koje apsorbiraju sve što se na kožu nanosi. Tako je u nedavnim istraživanjima dokazano da žene u prosjeku na tijelo nanose najmanje 150 različitih kemikalija dnevno. 

Neke od tih štetnih kemikalija danas su već dokazani hormonalni disruptori, potencijalni karcinogeni ili čak neurotoksične spojevi.

Što se događa kada prestanemo koristiti kemikalije u kozmetici?

Kao što smo već zaključili, štetne kemikalije nalaze se svugdje oko nas – u parfemima, make-up proizvodima, sapunima, šamponima, kremama i losionima. Sukladno tome, proveden je velik broj istraživanja o dobrobitima koje su povezane s korištenjem manje kemikalija

Jedno od takvih istraživanja je provedeno i na posebno ugroženoj dobnoj skupini, djevojkama u pubertetu. Navedeno istraživanje testiralo je djevojke prije i nakon prelaska na prirodnije kozmetičke proizvode kako bi uspješno pratili stanje tvari u organizmu. 

Rezultati nakon prestanka s korištenjem komercijalnih proizvoda i više su nego pozitivni. Ustanovljeno je da se razina parabena (učestalih konzervansa) u nalazu mokraće smanjila i do 45%, dok su se razine drugih štetnih tvari poput ftalata i ozloglašenog triklosana također smanjile do 30%.

prirodni-sastojci-u-kozmetici
Foto: Photospin

Kako smanjiti količinu štetnih kemikalija kojima se izlažemo?

Ukoliko ste zabrinuti za svoje zdravlje i ne biste htjeli organizam izlagati većoj razini kemikalija no što je to potrebno, preporučljivo je pratiti i čitati deklaracije svojih proizvoda. Općenito zlatno pravilo pri odabiru kozmetike za osobnu njegu jest odabir proizvoda sa što manje sastojaka.

Možete se okrenuti i proizvodima prirodne kozmetike koji njeguju kožu, čiste ju i uljepšavaju izgled kože i kose uz pomoć prirodnih sastojaka. Isto tako, možete se poslužiti našim Vodičem kroz sastojke u kozmetici kako biste što bolje razumijevali sastojke u vašim kozmetičkim proizvodima i odbacili one kojima se više ne želite izlagati.

Također, mnoge proizvode možete i sami izraditi kako biste uz kvalitetniju njegu kože i uštedjeli. Neki od proizvoda koje možete izraditi su: prirodni dezodorans, kreme za lice, ulja za tijelo, maslace za tijelo, tonike za lice te razne maske za lice i kosu. 

Članak objavljen:

Saznajte više o njezi i zaštiti kože:

Ocijenite članak

5 / 5   1

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu