Imate kreme, losione i pilinge koji vam dugo stoje? Evo koliki im je stvarni rok trajanja i kada ih više ne smijete koristiti

Korištenje starih kozmetičkih proizvoda može biti štetno za kožu

Iako smo skloni gomilanju kozmetičkih proizvoda jer je nemoguće odoljeti nevjerojatnoj i raznovrsnoj ponudi u hrvatskim drogerijama i parfumerijama, važno je znati stati na vrijeme. Zašto? Iz jednostavnog razloga – sve te čarobne kremice, tubice, serumi, ulja, losioni, mlijeka, tonici i bezbroj artikala iz nepreglednog kozmetičkog arsenala imaju svoj rok trajanja, podsjeća europski portal Obelis.

Naime, korištenje starih kozmetičkih proizvoda može biti štetno za kožu i, općenito, za naše zdravlje. I krema ima svoj “sat”. Čim otvorite poklopac kreme za lice, počinje joj otkucavati rok trajanja. Isto vrijedi i za nikad otvoreni piling koji sakuplja prašinu na dnu ormarića – ni on ne može trajati vječno. Dakle, koliko dugo proizvodi za njegu zaista traju?

Za većinu preparativnih kozmetičkih proizvoda za njegu kože i kose lako je doznati koliko traju
FOTO: Shutterstock

Godina dana od otvaranja

Za većinu preparativnih kozmetičkih proizvoda za njegu kože i kose lako je doznati koliko traju, budući da je ta informacija označena na ambalaži sitnom ilustracijom otvorene staklenke s brojem (6, 12, 24 ili 36). Te brojke označavaju broj mjeseci tijekom kojih se otvoreni proizvod mora iskoristiti. Ako pak proizvod nema takvu oznaku, trebao bi imati naveden datum i godinu, baš kao što to imaju prehrambeni proizvodi.

Ako proizvod nema oznaku roka trajanja ili ste izgubili originalnu ambalažu na kojoj je bio naveden, općenito je pravilo da ga treba potrošiti u roku od godine dana nakon otvaranja. Ovo se ne odnosi na proizvode za sunčanje, kao ni na dermokozmetičke proizvode kupljene na recept, kao što su pripravci za akne.

Ako proizvod ne potrošite u roku od godinu dana, mogu ga naseliti bakterije
FOTO: Shutterstock

Moguće rasadište bakterija

Ako proizvod ne potrošite u roku od godinu dana, mogu ga naseliti bakterije, posebno ako ga čuvate u vlažnoj prostoriji kao što je kupaonica. Takav dotrajali proizvod nanesen na kožu može prouzročiti iritaciju, osip ili akne.

Stoga, prilikom pregledavanja svojih preparata obavezno pogledajte je li se promijenila tekstura, ima li proizvod neugodan, neuobičajen miris, nakupine masnoće ili ulja. Primijetite li to, odmah bacite u koš za smeće, jer daljnjim korištenjem riskirate opasne iritacije, infekcije, crvenilo, svrab, osip itd.

Neotvoreni proizvodi za njegu traju nešto dulje od onih korištenih jer imaju manje šanse da ih “napadnu” bakterije. Ali, svejedno, uvijek budite oprezni i obavezno provjerite gore navedeno kod svakog kozmetičkog proizvoda.

Neotvorene proizvode, za koje znate da ih nećete brzo početi koristiti, najbolje je skladištiti na hladnom, suhom i tamnom mjestu
FOTO: Shutterstock

Što kada proizvod nije otvoren?

Smatra se da neotvoreni proizvodi mogu trajati 2 – 5 godina. I u ovom slučaju to se općenito pravilo ne odnosi na kreme za zaštitu od sunca i one terapijske za njegu akni. Osim toga, to je vremensko razdoblje potrebno skratiti ako je proizvod bio u vlažnoj ili pregrijanoj prostoriji, a kupaonice najčešće jesu takve.

Neotvorene proizvode, za koje znate da ih nećete brzo početi koristiti, najbolje je skladištiti na hladnom, suhom i tamnom mjestu, nikako ne u kupaonici, najbolje u hladnjaku. Sastojci koji se nalaze u njihovim formulama s vremenom gube učinkovitost i nećete imati puno koristi od njih. Zato ih bacite nakon što im istekne rok trajanja.

Pročitajte i članke:

Članak objavljen:

Ocijenite članak

0 / 5   0

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu