6 štetnih sastojaka u losionima za tijelo i zašto ih izbjegavati

toksicni-sastojci

Jeste li se ikada zapitali što se nalazi u vašim proizvodima za njegu lica i tijela? Neki od brojnih sastojaka dozvoljeni su za korištenje u malim količinama, unatoč tome što njihovo djelovanje ima potvrđene štetne učinke za organizam. U nastavku pročitajte koji su to sastojci i zašto ih trebate izbjegavati.

Mnogi sastojci korišteni u proizvodima za njegu tijela su sintetički proizvedeni, a oni mogu imati dobro i loše djelovanje na ljudski organizam. Sastojci poput sintetički proizvedene uree su korisni i za njih se ne morate brinuti. Na drugu stranu, štetne sastojke poput parabena, benzoil peroksida, BHA i BHT kancerogenih prezervativa trebali biste u potpunosti izbjegavati

Iako štetne posljedice ovakvih sastojaka nećete odmah osjetiti, tijekom godina korištenja, njihov će utjecaj na vaš organizam porasti i manifestirati se raznim problemima. Neki od takvih problema su kožne smetnje (dermatitis, akne, psorijaza), alergije, poremećaj hormonalnog sustava pa čak i neplodnost.

Glavni štetni sastojci u losionima za tijelo

  • DMDM Hydantoin – također prezervativ koji služi za čuvanje svježine proizvoda i produljuje rok trajanja. Uz prevenciju kvarenja, DMDM Hydantoin otpušta formaldehid, kancerogen, otrov, oštra mirisa i topljiv u vodi. Uz otrovno djelovanje, ovaj prezervativ iritira kožu i oči. Upravo zbog toga što se ovaj sastojak koristi u petini kozmetičkih proizvoda u SAD-u, mnogo više Amerikanaca nego Europljana razvija kontaktne alergije.
  • Mirisi (Fragrance) – na etiketama proizvoda najčešće su označeni na engleskom jeziku kao fragrance ili parfum. Samo jedna riječ u ovome slučaju predstavlja niz štetnih kemikalija, a pod ovim imenom može ih se prikriti na stotine. Ovaj naziv stvoren je da bi sačuvao “tajnu formulu” neke tvrtke, a može ga krasiti bezbroj štetnih posljedica poput alergija, iritacija, dermatitisa te problema dišnog sustava.
  • BHA (Butylated Hydroxyanisole) – stabilizator i prezervativ koji se koristi za hranu. Ovaj sastojak ometa endokrini sustav, a prema studiji Nacionalnog Toksikološkog Programa smatraju da bi mogao biti i kancerogen sastojak.
  • Parabeni – može ih se pronaći pod nazivima butylparaben, isobutylparaben, methylparaben, propylparaben ili ethylparaben. Parabeni sprječavaju razvoj gljivica i bakterija u vašim proizvodima, ali također oponašaju estrogen (ženski spolni hormon) te su povezani s povećanim rizikom od raka dojke. Ovi štetni sastojci mogu ometati i muški spolni sustav te reprodukciju.
  • Retinyl Palmitate – derivat vitamina A, koji se koristi i u nekim kremama za sunčanje. Ovaj sastojak poboljšava elastičnost kože i potiče regeneraciju stanica. Nažalost, istraživanje provedeno na miševima pokazalo je da su miševi izloženi ovom sastojku razvili velike količine tumora pri izlaganju suncu.
  • Ftalati (Phthalates) –  nalazimo ih pod nazivima dibutyl phthalate, diethyl phthalate i dimethyl phthalate. Ftalati ometaju endokrini sustav, povezani su s rizikom za rak dojke i preranim razvojem dojki kod djevojčica. Također povećava vjerojatnost pojave urođenih mana kod djece oba spola.
losi-sastojci-kozmetika

Popis štetnih sastojaka ne staje na gornjih šest, već postoji još na desetke toksičnih kemikalija. Obratite pozornost i na sljedeće: triclosan, SLS (sodium lauryl sulfate), SLES (sodium laureth sulfate), toulene, polyethylene glycol, petrolatum, cyclotetrasiloxane, BHT, naftni derivati te sintetske boje pod kraticama FD&C ili D&C.

Prilikom kupovine proizvoda za njegu kože preporučljivo je čitati sastojke na poleđini pakiranja i ne koristiti one koje ne možete izgovoriti. Isto tako, možete slijediti pravilo “manje je više” kojim se mnogi vode. Prirodniji i manje štetni proizvodi imaju samo 10-ak sastojaka, a sve više je nepotrebno dodavanje boja, prezervativa i ostalih kemikalija koje nisu nužne za njegu kože.

Smatra se da su proizvodi s manjim brojem sastojaka (10 ili manje) korisniji za njegu kože tijela, a sadrže manji broj štetnih tvari. Također, bolje je koristiti proizvode čiji rok trajanja ne prelazi godinu dana jer to znači da ne sadrže teške prezervative kako bi ih održali svježima i spremnima za uporabu.

Članak uređen:

Saznajte više o njezi i zaštiti kože:

Saznajte više o alergijama u sljedećim tekstovima:

Ocijenite članak

5 / 5   4

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu

Vaši komentari

Komentare nagrađujemo.

6 štetnih sastojaka u losionima za tijelo i zašto ih izbjegavati

Želimo vas motivirati da svojim znanjem i iskustvom doprinesete cjelovitosti sadržaja na portalu.

Aktivne komentatore koji se trude doprinijeti nagrađujemo.

Svaki mjesec biramo najzaslužnijeg komentatora. Najboljem komentatoru mjeseca poslat ćemo obavijest e-mailom. Ukoliko u roku 8 dana ne primimo povratni odgovor, izabrat ćemo novog komentatora mjeseca i dodijeliti mu/joj nagradu. Nagradu smo u mogućnosti poslati samo punoljetnim osobama na adresu u Republici Hrvatskoj.

Što je poželjno:

  • komentar u kojima su iznesene korisne informacije koje nadopunjuju članak
  • komentar u kojima se dijeli vlastito iskustvo koje može biti korisno drugima
  • komentar je odgovor na pitanje postavljeno od drugog čitatelja ili postavljeno vlastito pitanje

Trenutno nema komentara budite prvi i komentirajte članak.