Dezodorans bez aluminija – utjecaj aluminija na zdravlje

dezodorans

Prirodna kozmetika uzrokovala je propitivanje svakodnevne kozmetike koju kupujemo u dućanu. Aluminij u dezodoransu jedna je od neriješenih polemika – dok neki tvrde da je štetan, drugi tvrde da se može koristiti bez posljedica.

U nastavku saznajte zašto se aluminij koristi u dezodoransima, je li štetan i koje su alternative ?

Zašto se aluminij koristi u dezodoransu?

Aluminij je vrlo čest sastojak dezodoransa zato što doprinosi kratkotrajnom smanjenju lučenja znoja. Dok dezodorans bez aluminija samo prekrivaju miris znoja, aluminij privremeno zatvara pore i onemogućava lučenje znoja iz tijela. Osim toga, dezodoransi s aluminijem inhibiraju bakterije koje uzrokuju neugodan miris, čime se minimalizira miris znoja.

Odnedavno se počinju proizvoditi dezodoransi koji ne sadrže aluminij zbog sigurnosnih razloga.

Je li aluminij u dezodoransu doista opasan, saznajte u nastavku.

Dezodorans koji sadrži aluminij – opasan ili bezopasan?

Postoje razne studije o negativnom utjecaju aluminija na zdravlje. Rezultati studije objavljene 2005. godine u časopisu Journal of Inorganic Biochemistry upućuju na moguću povezanost primjene antiperspiranata koji sadrže aluminij i razvoja raka dojke.

Povezanost između aluminija i raka dojke istraživali su i Linhart i suradnici u studiji objavljenoj u časopisu EBioMedicine 2017. godine. Rezultati studije pokazali su da učestalo korištenje proizvoda koji se nanose ispod pazuha, a sadrže aluminij doprinosi akumuliranju aluminija u dojkama, što može povećati rizik od raka dojke za žene.

Premda postoje i studije koje nisu pronašle “čvrstu” povezanost između raka i aluminija, ta tema još uvijek istražuje.

dezodorans
Foto: Photo Secrets

Nadalje, meta analiza objavljena 2017. godine u časopisu Deutsches Ärzteblatt International upozorava da nakupljanje aluminija u tijelu (pomoću dezodoransa između ostaloga) može povećati i rizik od demencije. Jako velike količine aluminija u tijelu mogu uzrokovati encefalopatiju sa sindromom demencije.

Još jedna opasnost dezodoransa koji sadrže aluminij leži u tome da aluminij zadržava znoj tj. sprječava izlučivanje znoja iz tijela na način da trenutno blokira pore.

Izlučivanje znoja iz tijela iznimno je važno za reguliranje tjelesne temperature i izlučivanje toksina, što doprinosi zdravlju tijela.

Trenutno postoje različita mišljenja o ovim mogućim posljedicama upotrebe dezodoransa koji sadrže aluminij. Neki stručnjaci u znanstvenoj zajednici tvrde da je aluminij štetan, dok drugi te tvrdnje opovrgavaju.

Ako želite biti sigurni da ne štetite svom zdravlju koristite prirodnije dezodoranse koji ne sadrže aluminij.

Dezodorans bez aluminija i parabena

Ako ipak želite biti na sigurnijoj strani ili čekate nova znanstvena istraživanja na ovu temu, u drogerijama ili ljekarnama možete potražiti neke od ovih dezodoransa koji ne sadrže aluminij niti parabene (sintetski konzervansi):

  • Dr. Organic – Kokos dezodorans 50 mL – 60 kn (dostupan i u drugim mirisima),
  • Uriage Deodorant Roll-on bez aluminija – 104 kn,
  • Vichy Mineral dezodoransi – oko 95 kn.

Lakše ćete pronaći dezodorans koji ne sadrži samo aluminij, nego dezodorans koji ne sadrži niti aluminij, niti parabene.

Za najzdraviju verziju, možete napraviti i prirodan dezodorans kod kuće, a recept saznajte ovdje.

Članak objavljen:

Izvori

  1. Darbre, P. D. (2005). Aluminium, antiperspirants and breast cancerJournal of inorganic biochemistry, 99(9), 1912-1919.
  2. Klotz, K., Weistenhöfer, W., Neff, F., Hartwig, A., van Thriel, C., & Drexler, H. (2017). The health effects of aluminum exposureDeutsches Ärzteblatt International, 114(39), 653.
  3. Linhart, C., Talasz, H., Morandi, E. M., Exley, C., Lindner, H. H., Taucher, S., … & Ulmer, H. (2017). Use of underarm cosmetic products in relation to risk of breast cancer: a case-control studyEBioMedicine, 21, 79-85.
  4. Sarran Webster, E. (2017). Deodorant Aluminum: What You Should KnowTeen Vogue

Ocijenite članak

4 / 5   2

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu