Dezodorans bez aluminija: Manje štetna alternativa ili samo mit? Evo što kažu stručnjaci i koje su dostupne opcije

Dezodorans bez aluminija

Dezodorans bez aluminija vrsta je dezodoransa za koji je porastao interes otkako je prirodna kozmetika uzrokovala propitivanje svakodnevne kozmetike koju kupujemo u trgovini. Aluminij u dezodoransu jedna je od neriješenih polemikadok neki tvrde da je štetan, drugi tvrde da se može koristiti bez posljedica.

U nastavku saznajte zašto se aluminij koristi u dezodoransima, je li štetan i koje su alternative.

Zašto se aluminij koristi u dezodoransu?

Aluminij je vrlo čest sastojak dezodoransa zato što doprinosi kratkotrajnom smanjenju lučenja znoja. Dok dezodorans bez aluminija samo prekriva miris znoja, aluminij privremeno zatvara pore i onemogućava lučenje znoja iz tijela. Osim toga, dezodoransi s aluminijem inhibiraju bakterije koje uzrokuju neugodan miris, čime se minimalizira miris znoja.

Zbog sigurnosnih razloga, odnedavno se počinju proizvoditi dezodoransi bez aluminija. Je li aluminij u dezodoransu doista opasan, saznajte u nastavku.

Aluminij u dezodoransu
FOTO: Shutterstock

Dezodorans koji sadrži aluminij – opasan ili bezopasan?

Postoje razne studije o negativnom utjecaju aluminija na zdravlje. Rezultati studije objavljene 2005. godine u časopisu Journal of Inorganic Biochemistry upućuju na moguću povezanost primjene antiperspiranata koji sadrže aluminij i razvoja raka dojke.

Povezanost između aluminija i raka dojke istraživali su i Linhart i suradnici u studiji objavljenoj u časopisu EBioMedicine 2017. godine. Rezultati studije pokazali su da učestalo korištenje proizvoda koji se nanose ispod pazuha, a sadrže aluminij, doprinosi akumuliranju aluminija u dojkama, što može povećati rizik od raka dojke za žene.

Premda postoje i studije koje nisu pronašle “čvrstu” povezanost između raka i aluminija, ta se tema još uvijek istražuje.

Dezodorans bez aluminija i parabena
FOTO: Shutterstock

Dezodoransi bez aluminija i njihov utjecaj na zdravlje

Nadalje, metaanaliza objavljena 2017. godine u časopisu Deutsches Ärzteblatt International upozorava na to da nakupljanje aluminija u tijelu (pomoću dezodoransa, između ostalog) može povećati i rizik od demencije. Jako velike količine aluminija u tijelu mogu uzrokovati encefalopatiju sa sindromom demencije.

Još jedna opasnost dezodoransa koji sadrže aluminij leži u tome da aluminij zadržava znoj, tj. sprječava izlučivanje znoja iz tijela na način da trenutno blokira pore.

Izlučivanje znoja iz tijela iznimno je važno za reguliranje tjelesne temperature i izlučivanje toksina, što doprinosi zdravlju tijela.

Trenutno postoje različita mišljenja o ovim mogućim posljedicama upotrebe dezodoransa koji sadrže aluminij. Neki stručnjaci u znanstvenoj zajednici tvrde da je aluminij štetan, dok drugi te tvrdnje opovrgavaju.

Ako želite biti sigurni da ne štetite svojem zdravlju, koristite prirodniji dezodorans ili antiperspirant bez aluminija. Bilo da se odlučite za ženski ili muški dezodorans bez aluminija, u nastavku saznajte na kojim mjestima i po kojoj cijeni možete pronaći dezodoranse bez aluminija.

Antiperspirant bez aluminija
FOTO: Shutterstock

Dezodorans bez aluminija i parabena

Ako ipak želite biti na sigurnijoj strani ili čekate nova znanstvena istraživanja na ovu temu, u drogerijama ili ljekarnama možete potražiti dezodoranse koji ne sadrže aluminij i parabene (sintetski konzervansi).

Najbolji dezodoransi bez aluminija:

 • Dr. Organic dezodorans s organskim kokosom, 50 ml – oko 10 eura (dostupan i u drugim mirisima)
 • Uriage Deodorant roll-on bez aluminija, 50 ml – oko 15 eura
 • Vichy deo roll-on Mineral bez aluminija, 50 ml – oko 12 eura
 • Dove original dezodorans u spreju 0 % aluinium salts, 150 ml – oko 4 eura
 • Nivea Fresh Natural 48h antiperspirant roll-on bez aluminija, 50 ml  – oko 3,50 eura
 • Eucerin dezodorans roll-on bez aluminija za osjetljivu kožu, 50 ml – oko 13 eura
 • Borotalco Pure dezodorans u spreju bez aluminija 48 h, 150 ml – oko 5,40 eura
 • Declaré Men 24h dezodorans bez alkohola s aluminijem, 75 ml – oko 21 eura.

Lakše ćete pronaći dezodorans bez aluminija, nego dezodorans bez aluminija i parabena. Za najzdraviju verziju možete napraviti i prirodan dezodorans kod kuće, a recept saznajte u članku “Prirodni dezodorans – recept za sigurnu zaštitu od neugodnih mirisa“.

Pročitajte i ove članke:

Članak objavljen:
 1. Sarran Webster, E. (2022). Deodorant Aluminum: What You Should Know. Teen Vogue.
 2. Klotz, K. i sur. (2017). The health effects of aluminum exposureDeutsches Ärzteblatt International, 114(39): 653.
 3. Linhart, C. i sur. (2017). Use of underarm cosmetic products in relation to risk of breast cancer: a case-control studyEBioMedicine, 21: 79–85.
 4. Darbre, P. D. (2005). Aluminium, antiperspirants and breast cancerJournal of inorganic biochemistry, 99(9): 1912–1919.

Ocijenite članak

4 / 5   2

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu