Uzrokuju li dezodoransi rak dojke?

najbolji-dezodorans

Antiperspirante i dezodoranse koristimo na području ispod pazuha koje je u neposrednoj blizini dojki. Zato što su sastojci ovih proizvoda potencijalno opasni, neki znanstvenici sugeriraju njihovu povezanost s rakom dojke (možete pročitati ovdje ili ovdje). Međutim, znanstvenih dokaza o razvoju raka dojke i dezodoransa za sada nema.

antiperspirant-za-zene

Što znamo o sastojcima antiperspiranta i dezodoransa?

Antiperspiranti su dizajnirani kako bi spriječili tijelo od znojenja. Onemogućuju znoju da dođe do kože. Jedan od njihovih sastojaka je aluminij. Koristi se kao aktivni sastojak koji blokira pore u stvaranju znoja. Privremeno blokira znojne kanale u otpuštanju znoja na kožu. Neka istraživanja sugeriraju da učestalo korištenje antiperspiranta s aluminijem ima jednak učinak na organizam kao hormon estrogen, koji može potaknuti rast stanica raka dojke.

prirodni-dezodorans-u-kocki

Uz to, napominje se i mogućnost direktne aktivnosti aluminija u tkivu dojki. No, ni jedno istraživanje nije potvrdilo znatne štetne učinke aluminija na porast rizika obolijevanja od raka dojke. U izvješću iz 2014. stoji da nije pronađena direktna poveznica antiperspiranta i kozmetike koja sadrži aluminij s povećanim rizikom obolijevanja od raka dojke.

Što znamo o vezi antiperspiranta ili dezodoransa s rakom dojke?

Samo je nekoliko istraživanja koja su proučavala moguću vezu raka dojke i antiperspiranta/dezodoransa. Jedna studija, objavljena 2002., nije pronašla povećani rizik raka dojke među ženama koje su koristile antiperspirante/dezodoranse ispod pazuha.

Rezultati su pokazali da nema ni povećanog rizika od raka dojke kod žena koje su koristile neelektrične britvice i antiperspirante/dezodoranse ispod pazuha, kao ni kod žena koje su koristile antiperspirant/dezodorans unutar jednog sata od brijanja pazuha britvicom.

Istraživanje je provedeno na uzorku s 813 žena koje su imale rak dojke, te 793 žene koje nisu imale povijest bolesti povezan s ovim tipom raka.

Istraživanje koje je uslijedilo 2006., također nije pronašlo poveznicu korištenja antiperspiranta i rizikom od raka dojke, iako je uključivalo samo 54 žene s rakom dojke i 50 zdravih žena.

Godine 2003. izvršena je studija.
Istraživala se frekvencija brijanja pazuha i uporaba antiperspiranta/dezodoransa kod 437 žena koje su preboljele rak dojke.

Rezultati su pokazali da su žene koje su koristile antiperspirante/dezodoranse učestalo ili su ih koristile u kombinaciji s brijanjem već u ranoj dobi, ranije su i oboljele od raka dojke. Zato što je istraživanje retrospektivnog karaktera (prisjećanje ispitanica o navikama), rezultate studije ne možemo u potpunosti prihvatiti kao potvrde u povezivanju korištenja antiperspiranta/dezodoransa i većeg rizika obolijevanja od raka dojke.

dezodorans-prirodni

Zato što su istraživanja na ovu temu često konfuzna te se međusobno ne nadopunjavaju, vidljiva je potreba za dodatnim istraživanjima koja bi mogla zaključiti postoji li veza korištenja antiperspiranta/dezodoransa i obolijevanja od raka dojke.

Zbog nesigurnosti u točan zaključak svih informacija, preporučujemo da:

  • se držite izreke: „Bolje spriječiti nego liječiti“,
  • koristite antiperspirante/dezodoranse na prirodnoj bazi, koji u sastavu nemaju tragove aluminija,
  • u specijaliziranim trgovinama i supermarketima pročitajte sastojke ili zatražite pomoć djelatnika u pronalaženju antiperspiranta koji ne sastoji moguće štetne sastojke,
  • naučite kako napraviti prirodni dezodorans kod kuće u 5 minuta ovdje ili putem videa:
Članak objavljen:

Ocijenite članak

5 / 5   1

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu