Prirodni maslac za tijelo: Kao stvoren za zimu! Za mekanu i mirisnu kožu trebaju vam mikser i 4 sastojka
- Budite prvi i komentirajte!
- 2 min čitanja

Maslac za tijelo puno je čvršće, masnije i gušće konzistencije od losiona te služi hidrataciji i mekšanju suhe kože tijela. S obzirom na to da ne sadrži vodu kao neke kreme i losioni, ne isušuje kožu.
Izrada maslaca za tijelo poprilično je jednostavna, a potrebno vam je samo nekoliko sastojaka. Preporučuje se da prirodni maslac za tijelo iz kućne radinosti iskoristite unutar 6 – 8 mjeseci i da ga držite u hermetički zatvorenoj posudi dalje od sunca.

Maslac za tijelo – kako se koristi?
Maslac za tijelo koristi se kao i losion – potrebno ga je umasirati u kožu kako bi se upio. Za bolju apsorpciju preporučuje se upotreba nakon tuširanja. Maslac možete nanositi na tijelo prema potrebi kako biste omekšali i hidratizirali kožu.
Nemojte hodati bosi nakon što ga nanesete na stopala jer se zbog masnoće možete poskliznuti.
Maslac za tijelo – izrada
Premda se shea maslac, kakao maslac ili mango maslac koriste kao baza u receptima za izradu prirodnog maslaca, ako nemate vremena za izradu vlastitog maslaca, možete ih koristi samostalno za mazanje.
Maslace možete pronaći u obližnjoj drogeriji ili bio trgovinama.
Shea maslac ima blagi prirodni miris i mrvičastu teksturu. S druge strane, kakao maslac miriše kao čokolada i ne može se koristiti sam u pripremi zato što smjesa može ispasti jako tvrda, pa se preporučuje miješanje s drugim maslacima i uljima.

Pri izradi prirodnih maslaca za tijelo kod kuće dodaju se ulja kao što su:
Najčešće se dodaje i par kapi esencijalnih ulja kako bi maslac imao ugodan miris, ali taj sastojak možete preskočiti. Za izradu je potreban mikser s pjenjačom.
U nastavku se nalazi recept za izradu prirodnog maslaca za tijelo pogodnog za suhu kožu. Gotov je za otprilike sat vremena.
Ako vam navedeni maslaci ili ulja ne odgovaraju, možete ih zamijeniti drugim opcijama.
Sastojci:
- pola šalice shea maslaca
- pola šalice kakao maslaca (ili još shea maslaca)
- pola šalice kokosovog ulja
- pola šalice ulja po izboru (bademovo, jojobino, maslinovo itd.)
- po želji 10 – 30 kapi esencijalnog ulja (npr. lavandinog).

Priprema
- U staklenu zdjelu dodajte sve sastojke osim esencijalnih ulja (ako ih koristite).
- Zdjelu stavite iznad lonca s kipućom vodom kako bi se sastojci otopili.
- Kada se sastojci otope, maknite zdjelu s lonca i pustite par minuta da se smjesa malo ohladi.
- Sada možete dodati esencijalno ulje, ako ga koristite.
- Zdjelu premjestite u hladnjak i pustite da se ohladi oko sat vremena. Rubovi bi trebali postati malo tvrđi, a sredina bi trebala ostati relativno mekana.
- Električnom pjenjačom mutite smjesu oko 10 minuta dok ne postane mekana.
- Smjesu prebacite u čistu staklenku i držite je podalje od topline.
Kao što smo ranije napomenuli, ovaj pripravak mora se iskoristiti unutar 6 – 8 mjeseci.
Ne preporučuje se držanje smjese u blizini topline jer može omekšati.
Pročitajte i članke:
- Temperature se spuštaju u minus: Dermatologinja ima savjet zlata vrijedan za njegu lica tijekom zime
- Najbolja krema za ruke: Imamo recept za prirodnu kremu s kojom ćete uštedjeti i tijekom hladnih mjeseci imati meke ruke
- Tuširate li se svaki dan? Ako je odgovor “da”, uništavate svoju kožu! Dermatolozi otkrivaju kako treba izgledati higijena tijela.
Tekst Dana
Za vas izdvajamo

Začin koji se često koristi može učinkovito smanjiti želučanu kiselinu i probavne smetnje! Znanstvenici ga smatraju sigurnim za upotrebu
- Tomislav Stanić
- 2 min čitanja
- Marr, K. (2022). Boddy butter guide: How to make homemade body butter. Live Simply.
- Nystul, J. (2020). How To Make The Perfect Body Butter For Your Unique Skin. One Good Thing.
- Wells, K. (2019). Luxurious Homemade Whipped Body Butter. Wellness Mama.