Shea maslac – njega tijela i ljekovita svojstva

shea maslac

Mast od matice afričkog drva Shea (Vitellaria Paradoxa) je izvor Shea maslaca. Proizvođači kozmetike često miješaju ovu prirodnu tvar s drugim biljnim sastojcima. Shea maslac je idealan za primjenu u kozmetičkim i medicinskim formulama jer se na dodir topi i lako se apsorbira na kožu bez da ostavlja masni talog.

Cijena Shea maslaca može varirati od 30-130 kuna, ovisno o kvaliteti.

Kozmetička upotreba Shea maslaca

Tradicionalna uporaba maslaca je prevencija nastanka ožiljaka, bora i strija, kao i ublažavanje raznih kožnih iritacija, poput psorijaze, ekcema i opeklina. Shea maslac je izvrsan anti-age saveznik, jer je vrlo učinkovit u regeneraciji zrele i naborane kože, a s obzirom da prodire duboko u kožu izvrstan je i kod tretiranja strija (osobito u trudnoći) i ožiljaka.

Ljekovita svojstva Shea maslaca

Shea maslac ljekovita svojstva zahvaljuje ponajprije prisutnosti nekoliko masnih kiselina i biljnih sterola, oleinske, stearinske, palmitinske i linolenske kiseline. Shea maslac ima znatno veći udio tekućina koje ne mogu biti hidrolizirane od bilo kojeg drugog orašastog ulja i masti, koji posuđuju tvari kako bi imali veći potencijal za liječenje kože.

Protuupalna svojstva Shea maslaca

Shea maslac sadrži nekoliko derivata cinamične kiseline, spoja zajedničkog cimetu i stablima balzama. Istraživanje u kojem su se ispitivale četiri triterpene kiseline i četiri triterpene cinamične kiseline izolirane iz Shea maslaca, pokazala su da Shea maslac pokazuje ne samo protuupalna svojstva, već jedan njegov spoj sprječava i razvoj tumora.

Antioksidativni sadržaj

Shea maslac sadrži vitamine A i E, kao i katehine, antioksidanse koji se mogu pronaći i u zelenom čaju. Iako je čak i nejasno kako se vitamini A i E u Shea maslacu apsorbiraju, postoje dokazi koji ukazuju da esteri cinamične kiseline u masti maslaca pomažu u sprječavanju oštećenja kože od ultraljubičaste radijacije.

Mjere opreza

Shea maslac je dostupan u različitim razredima, koji ovise o metodama ekstrakcije. Za najbolje rezultate, preporučuje se nerafinirani Shea maslac, razreda A. Ako imate poznatu alergiju na druge orašaste proizvode, možete osjetiti reakciju na Shea maslac. U tom slučaju, razgovarajte s vašim liječnikom prije upotrebe ovog proizvoda.

Članak uređen:

Ocijenite članak

3.67 / 5   3

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Vezani pojmovi: shea maslac, karite maslac, shea maslac cijena, 

Podijelite članak

Kopirajte adresu

Vaši komentari

Komentare nagrađujemo.

Shea maslac – njega tijela i ljekovita svojstva

Želimo vas motivirati da svojim znanjem i iskustvom doprinesete cjelovitosti sadržaja na portalu.

Aktivne komentatore koji se trude doprinijeti nagrađujemo.

Svaki mjesec biramo najzaslužnijeg komentatora. Najboljem komentatoru mjeseca poslat ćemo obavijest e-mailom. Ukoliko u roku 8 dana ne primimo povratni odgovor, izabrat ćemo novog komentatora mjeseca i dodijeliti mu/joj nagradu. Nagradu smo u mogućnosti poslati samo punoljetnim osobama na adresu u Republici Hrvatskoj.

Što je poželjno:

  • komentar u kojima su iznesene korisne informacije koje nadopunjuju članak
  • komentar u kojima se dijeli vlastito iskustvo koje može biti korisno drugima
  • komentar je odgovor na pitanje postavljeno od drugog čitatelja ili postavljeno vlastito pitanje

Trenutno nema komentara budite prvi i komentirajte članak.