Najbolja krema za suhu kožu tijela: Mora biti hranjiva, ne hidratantna! Dermatolog objašnjava koju odabrati i kako se nanosi

Najbolja krema za suhu kožu tijela

Suha koža može biti neugodan problem, osobito tijekom određenih godišnjih doba. Medicinski poznata kao kseroza, uobičajeno je dermatološko stanje karakterizirano nedostatkom vlage u koži.

U ovom ćemo članku istražiti postoji li najbolja krema za suhu kožu tijela, a dr. Dinko Kaliterna, specijalist dermatovenerologije, otkrit će nekoliko savjeta o njezi suhe kože.

dr. Dinko Kaliterna, specijalist dermatovenerologije
FOTO: Goran Mehkek/CROPIX

Zašto nastaje suha koža?

Suha koža se javlja kada je prirodna lipidna barijera kože, odgovorna za zadržavanje vlage, ugrožena. To može biti rezultat niza čimbenika, uključujući utjecaje iz okoliša poput hladnog vremena, niske vlažnosti i sl. Dr. Kaliterna posebno ističe prejako izlaganje suncu i solarij te pušenje.

Osim toga, određena medicinska stanja poput ekcema, psorijaze i poremećaja štitnjače mogu pridonijeti suhoći kože. Osobe sa suhom kožom često imaju simptome kao što su perutanje, gruba tekstura, svrbež, a ponekad čak i crvenilo ili pucanje.

Dr. Kaliterna pojašnjava:

Suha koža može nastati iz više razloga. Primjerice, u dječjoj dobi najčešće nastaje kao posljedica atopijskog dermatitisa. Kod žena poslije menopauze koža postaje jako suha zbog hormonalnih promjena.

Jedan od uzroka suhe kože je to što se koža začepljuje. Kaliterna ovdje ističe:

Svakih 30 dana mijenja se koža i mrtva koža začepi kožu. I onda je potrebno kožu dubinski očistiti posebnim aparatima. Dakle, piling i abrazije ne mogu kožu očistiti dubinski i efikasno, nego se mora upotrijebiti posebni uređaj. Znači, začepe se pore kroz koje ide krema i koža ne može dobivati hranu. Zato je suha i zbog toga treba svaka dva mjeseca dubinski čistiti kožu.
Suha koža može biti neugodan problem, osobito tijekom određenih godišnjih doba
FOTO: Shutterstock

Najbolja krema za suhu kožu tijela – kako je odabrati?

Pri odabiru najbolje kreme za suhu kožu tijela, mnogi posegnu za hidratantnim kremama. Često se postavlja pitanje koja je najbolja hidratantna krema za tijelo, a dr. Kaliterna savjetuje:

Savjetujem da se koriste isključivo kreme za kožu koje moraju biti hranjive, ne hidratantne. Losioni za tijelo mogu biti univerzalni za lice i tijelo, ali su puno bolji isključivo za lice. Stoga dajem prednost kremama koje su hranjive, bogatije teksture za njegu lica nego univerzalne.

Najbolja krema za suhu kožu tijela – što bi trebala sadržavati?

Dr. Kaliterna smatra da je idealno da u sebi sadrže ceramide i ulja, a tvrdi i da se u manjoj koncentraciji može unositi i urea. Usto navodi:

Jedan od najboljih sastojaka za suhu kožu je zapravo vučji ili pasji trn. Izrazito su efektivne i kreme koje sadrže kombinacije ulja. Jako je dobro da u sebi sadrže i različite maslace, kao što je shea maslac. Isto je tako bitno i s čime čistite lice. Mora biti isključivo mlijeko (mlijeko za tijelo za suhu kožu) ili micelarna otopina, ali je ključno da je lice očišćeno dubinski svakih 2 – 3 mjeseca. Za održavanje čistoće lica mogu se koristiti blagi pilinzi ili povremeno koja abrazija, tako da na taj način skidate mrtvu kožu i odčepljujete je kontinuirano, odnosno odčepljujete pore da kreme mogu puno bolje prodrijeti.
koja je najbolja hidratantna krema za tijelo
FOTO: Shutterstock

Savjeti za manju suhoću kože

Dr. Kaliterna donosi savjete:

Jako je bitno da se pije puno vode i da u prostoriji bude puno vlage (da se koriste ovlaživači). Bitna je i uravnotežena prehrana bogata vitaminima, mineralima i proteinima kako bi koža bila zdrava i da ne gubi suhoću. Bitna je i hrana kože iznutra, a to su infuzije koje daju hranjive sastojke i najbolji su način da se koža i nahrani iznutra. Postoje i razni tretmani koji se mogu kombinirati, kao što su skin boosteri koji fantastično povećavaju ne samo hidraciju, nego daju hranjive tvari koži da ne bude suha.
Nekad je kožu potrebno oporaviti raznim tretmanima i posebnim kremama jer je oštećena, zbog čega je važno potražiti savjet dermatologa.
Kako se nanosi krema za tijelo
FOTO: Shutterstock

Kako se nanosi krema za tijelo?

Dr. Kaliterna napominje da se krema za tijelo obično nanosi ujutro i navečer, a po potrebi i češće.

Isto tako, kako bi bio bolji efekt za suhu kožu, savjetuje se kombinirati ulja za njegu lica s kremama. Tako se može kombinirati malo ulje, malo krema ili se može staviti nekoliko kapi ulja u kremu za lice. Ključna je i dosljednost, odnosno redovito čistiti lice.

Pročitajte i ove članke:

Članak objavljen:

Ocijenite članak

0 / 5   0

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu