Dokazano opasno: Posljedice prekomjernog sunčanja drastičnije su od onog što znamo, evo što je pokazala nova studija

prekomjerno sunčanje može potkopati obranu kože od patogena

Za neke ljude ljetni moto “Sunčano je, pokaži se!” dio je godišnjeg rituala po paklenoj vrućini u kojoj se “saftaju” dok prate kretanje sunca na plaži ili bazenu, piše njemačka novinska agencija dpa.

No, prema liječnicima i znanstvenicima sa Sveučilišta u Manchesteru, to možda i nije ideja koju bi trebalo slijediti u životu.

Ne samo da “tostiranje” na plaži može doprinijeti raku kože i uzrokovati oštećenje DNK-a u stanicama kože, upalu i prerano starenje kože, već može i potkopati obranu kože od patogena, upozorili su znanstvenici, što dovodi do stanja kao što su dermatitis, ekcem i psorijaza.

kratkotrajna, ali intenzivna izloženost suncu značajno utječe na raznolikost i sastav mikrobioma kože
FOTO: Shutterstock

Koža sadrži skupinu bakterija koje je štite

Kao najveći organ ljudskog tijela, koža je dom složenih skupina bakterija koje štite tijelo, poznatih kao mikrobiom.

No, kratkotrajna, ali intenzivna izloženost suncu značajno utječe na raznolikost i sastav mikrobioma kože, rekla je Abigail Langton sa Sveučilišta.

Studija koja je objavljena u časopisu Frontiers in Aging provedena je na izletnicima u stvarnom životu i pruža važne uvide u to kako izlaganje suncu koje rezultira tamnjenjem, čak i tijekom relativno kratkog razdoblja sunčanja, može dovesti do akutnog smanjenja proteobakterija, što je smanjilo raznolikost mikrobioma kože, rekao je suradnik Langtonove, Thomas Wilmott.

Pročitajte i ove članke:

Članak objavljen:

Ocijenite članak

0 / 5   0

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu