Pucanje kože na prstima – uzroci, njega ruku, prevencija, liječenje

suhe ispucale ruke

Ruke su najčešće jedan od prvih pokazatelja koliko pažnje pridajemo svojem tijelu. Ne samo da pucanje kože na prstima može izgledati neprivlačno, najčešće se radi o uzrocima koji se mogu prevenirati. Stoga je potrebno obratiti pozornost na adekvatnu njegu kože.

U nekim ekstremnijim slučajevima uzroci pucanja kože na prstima mogu biti zbog određenih medicinska stanja koja je potrebno tretirati uz propisanu terapiju liječnika specijalista.

U nastavku saznajte moguće uzroke pucanja kože na prstima, kako njegovati ruke i prevenirati daljnje pucanje kože.

Pucanje kože na prstima – uzroci

Koža na prstima ponekad ispuca upravo zato što su ruke najizloženiji dio tijela. Uzroci pucanja kože na prstima najčešće nisu ozbiljni, iako ponekad mogu biti izazvani medicinskim stanjima. Neki od uzroka pucanja kože na prstima:

 • Učestalo pranje ruku – preučestalo pranje ruku agresivnim sapunom uklanja zaštitna ulja iz kože i čini ju suhom čime koža postaje podložna pucanju. Najbolje je nanositi kremu za ruke nakon svakog pranja ruku i smanjiti kontakt sa sapunom ili sapunicom (npr. prilikom pranja suđa). Više o tome saznajte u dijelu o prevenciji pucanja kože.
 • Klimatski uvjeti – nepovoljni klimatski uvjeti mogu negativno utjecati na ruke i uzrokovati pucanje kože na prstima. Tomu su pogotovo izložene osobe koje ne nose rukavice tijekom suhih i hladnih zima. Između ostalog i jako sunce može biti nepogodno za ruke i uzrokovati opekline zbog kojih koža na prstima puca.
 • Njega ruku (ili nedostatak iste) – njega ruku je izričito važna komponenta za mekane prste, dlanove i neispucanu kožu. Često je teško održavati ruke njegovanima zbog posla (ručni rad, posao koji zahtijeva često pranje ruku itd.). Više o prevenciji saznajte u nastavku članka.
 • Genetika – neki općenito imaju veće predispozicije za pucanje kože, kako na tijelu tako i na prstima. U ovom slučaju pogledajte dio o njezi ruku i nastojte prevenirati situacije koje doprinose dodatnom isušivanju i pucanju kože.
Pranje ruku

Imajte na umu da koža na rukama i prstima starenjem može postati suha, pogotovo ako izostaje redovita njega.

Nadalje, najčešća medicinska stanja povezana s pucanjem kože na prstima mogu biti:

 • Ekcem na rukama (dermatitis) – ekcem je stanje prilikom kojeg se dijelovi kože upale, postaju crveni i uzrokuju svrbež, a mogu se pojaviti i mjehurići.
 • Psorijaza – radi se o autoimunoj bolesti koja uzrokuje crvene, upaljene mrlje na koži (najčešće na mjestima kao što su lakat, koljeno, prsti, itd.).
 • Alergijski kontaktni dermatitis – kontaktni dermatitis javlja se kada osoba dođe u neposredni dodir s određenom tvari na koju je alergična.

Posjetite liječnika ako sumnjate na jedno od ovih stanja.

psorijaza

Guljenje kože na jagodicama prstiju

Guljenje kože na prstima najčešće je uzrokovano faktorima koje smo već naveli i u većini slučajeva nije razlog za brigu. Kod djece guljenje kože na jagodicama može biti uzrokovano i cuclanjem prstiju.

Ako osjetite neke dodatne tegobe, obratite se svom liječniku.

Pucanje kože na dlanovima

Ako imate suhe dlanove i poneku malu pukotinu, najvjerojatnije se radi o ranije navedenim bezazlenim uzrocima (pretjerano pranje ruku, klimatski uvjeti itd.). Ipak, značajno ispucala koža na dlanovima može ukazivati na određena medicinska stanja, stoga preporučujemo da posjetite liječnika u tom slučaju.

Ispucale ruke do krvi

Ispucale ruke do krvi su najčešće znak određenog medicinskog stanja kao što su psorijaza ili dermatitis. Takva stanja najčešće su popraćena još nekim simptomima kao što su upaljena koža, osjećaj pečenja, krvarenje iz bolnih pukotina itd. Preporučujemo da se savjetujete s liječnikom u ovom slučaju kako biste dobili adekvatnu terapiju.

Pucanje kože na prstima – njega ruku

U nastavku ćete saznati neke od učinkovitih načina njege kože. Ipak, imajte na umu da nema smisla njegovati kožu ako ne radite na prevenciji.

Kada birate kremu ili losion za njegu ruku i prstiju, birajte proizvode koji ima što prirodnije sastojke. Možete koristiti kremu ili hladno prešana hranjiva ulja.

Neki od prirodnih ovlaživača koje možete koristiti za ruke i prste su sljedeći:

 • Kokosovo ulje – preporučuje se nanošenje kokosovog ulja na ruke jednom dnevno na način da umasirate ulje. Kokosovo ulje umiruje ispucalu kožu na prstima i štiti ruke od infekcija.
 • Ricinusovo ulje – jednom dnevno umasirajte ricinusovo ulje u prste (ili ispucalo područje) pa isperite nakon 15 – 20 minuta. Ricinusovo ulje sadrži vitamin E koji doprinosi liječenju napuklina.
 • Maslinovo ulje.
 • Karite (shea) maslac.

Kada nanesete kremu, nježno masirajte ruke kako bi se proizvod što bolje upio. Ako vam ruke postanu suhe, dodajte još kreme.

Na kraju krajeva, ako niste sigurni u izbor kreme uvijek možete zatražiti savjetovanje u obližnjoj ljekarni.

Kemig uljni serumi ruke
Foto: Pexels

Pucanje kože na prstima – prevencija

Njega kože nije dovoljna ako ćete nastaviti s radnjama koje su dovele do nužnosti za intenzivnom njegom ruku. Neke od preventivnih mjera koje možete poduzeti kako bi izbjegli pucanje kože na prstima su sljedeće:

 • perite ruke u mlakoj vodi (umjesto vrućoj),
 • odaberite nježniji i prirodniji sapun za ruke,
 • nakon pranja, ruke nježno osušite ručnikom (izbjegavajte sušilice za ruke),
 • prilikom pranja suđa ili čišćenja nosite gumene rukavice,
 • nanosite kremu nakon svakog kontakta ruku s vodom,
 • nosite zaštitne rukavice tijekom hladnih zimskih dana,
 • smanjite vrijeme tuširanja kako bi ruke i prsti bili u što kraćem kontaktu s vodom,
 • izbjegavajte kontakt s agresivnim kemikalijama.

Posebno obratite pozornost na uzroke koji bi se mogli odnositi na vas i primijenite nužne preventivne korake.

Pucanje kože na prstima – liječenje

Posjet liječniku nužan je ako uočite ove znakove:

 • guljenje i pucanje kože duže od 2 tjedna (i unatoč njezi ruku),
 • znakove infekcije,
 • otekline na rukama,
 • krvarenja iz pukotina,
 • simptome koji se pogoršavaju.

Medicinska stanja mora dijagnosticirati liječnik. Ovisno o medicinskom stanju, ponekad se za liječenje propisuju određeni lijekovi (steroidi, antibiotici, kortikosteroidi, itd.). Osim toga postoje i specijalizirane kreme koje se izdaju na recept.

Članak objavljen:

Izvori

 1. Basaraba, S. (2019). How to Cope With Painful, Dry, and Cracked Hands. Verywell Health
 2. Lee, L. (2019). How to Heal Cracked Skin on Fingers. wikiHow
 3. Naser, S. (2019). How To Heal Painful And Cracked Skin On The Fingertips. Stylecraze
 4. Seymour, T. (2017). What causes skin on the fingertips to peel? Medical News Today

Saznajte više o suhoj koži u sljedećim tekstovima:

Saznajte više u sljedećim tekstovima:

Ocijenite članak

4.14 / 5   7

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu