Pucanje kože na prstima: Neugodno je i neprivlačno! Evo što ga uzrokuje, kakvu kremu odabrati, a kada se obratiti liječniku

Pucanje kože na prstima

Ruke su najčešće jedan od prvih pokazatelja koliko pažnje pridajemo svojem tijelu. Pucanje kože na prstima može izgledati neprivlačno, ali najčešće se radi o uzrocima koji se mogu prevenirati. Stoga je potrebno obratiti pozornost na adekvatnu njegu kože.

U nekim ekstremnijim slučajevima uzroci pucanja kože na prstima mogu biti određena medicinska stanja koja je potrebno tretirati uz propisanu terapiju liječnika specijalista.

U nastavku saznajte moguće uzroke te kako njegovati ruke i prevenirati daljnje pucanje.

Pucanje kože na prstima – uzroci

Koža na prstima ponekad ispuca upravo zato što su ruke najizloženiji dio tijela. Uzroci pucanja kože na prstima najčešće nisu ozbiljni, iako ponekad mogu biti izazvani medicinskim stanjima. Neki od uzroka su:

 • učestalo pranje ruku – preučestalo pranje ruku agresivnim sapunom uklanja zaštitna ulja iz kože i čini je suhom, čime koža postaje podložna pucanju; najbolje je nanositi kremu za ruke nakon svakog pranja ruku i smanjiti kontakt sa sapunom ili sapunicom (npr. pucanje kože na prstima oko noktiju prilikom pranja suđa); više o tome saznajte u dijelu o prevenciji pucanja kože
 • klimatski uvjeti – nepovoljni klimatski uvjeti mogu negativno utjecati na ruke i uzrokovati pucanje kože na prstima; tome su pogotovo izložene osobe koje ne nose rukavice tijekom suhih i hladnih zima; između ostalog, i jako sunce može biti nepogodno za ruke i uzrokovati opekline zbog kojih koža na prstima puca
 • njega ruku (ili nedostatak iste) – njega ruku je izričito važna komponenta za mekane prste, dlanove i neispucanu kožu; često je teško održavati ruke njegovanima zbog posla (ručni rad, posao koji zahtijeva često pranje ruku itd.); više o prevenciji saznajte u nastavku članka
 • genetika – neki općenito imaju veće predispozicije za pucanje kože, kako na tijelu, tako i na prstima; u ovom slučaju pogledajte dio o njezi ruku i nastojte prevenirati situacije koje doprinose dodatnom isušivanju i pucanju kože.

Imajte na umu da koža na rukama i prstima starenjem može postati suha, pogotovo ako izostaje redovita njega.

Pucanje kože na prstima - uzroci
FOTO: Shutterstock

Nadalje, najčešća medicinska stanja povezana s pucanjem kože na prstima mogu biti:

 • ekcem na rukama (dermatitis) – stanje prilikom kojeg se dijelovi kože upale, postaju crveni i uzrokuju svrbež, a mogu se pojaviti i mjehurići
 • psorijaza – radi se o autoimunoj bolesti koja uzrokuje crvene, upaljene mrlje na koži (najčešće na laktovima, koljenima, prstima itd.)
 • alergijski kontaktni dermatitis – javlja se kada osoba dođe u neposredni dodir s određenom tvari na koju je alergična.
Posjetite liječnika ako sumnjate na jedno od ovih stanja.

Guljenje kože na jagodicama prstiju

Guljenje kože na prstima najčešće je uzrokovano faktorima koje smo već naveli i u većini slučajeva nije razlog za brigu. Kod djece guljenje kože na jagodicama može biti uzrokovano i cuclanjem prstiju.

Ako osjetite neke dodatne tegobe, obratite se svojem liječniku.

Pucanje kože na dlanovima

Ako imate suhe dlanove i poneku malu pukotinu, najvjerojatnije se radi o ranije navedenim bezazlenim uzrocima (pretjerano pranje ruku, klimatski uvjeti itd.). Ipak, značajno ispucala koža na dlanovima može ukazivati na određena medicinska stanja. Stoga preporučujemo da posjetite liječnika u tom slučaju.

Ispucale ruke do krvi

Ispucale ruke do krvi najčešće su znak određenog medicinskog stanja kao što su psorijaza ili dermatitis. Takva stanja najčešće su popraćena još nekim simptomima, kao što su upaljena koža, osjećaj pečenja, krvarenje iz bolnih pukotina itd.

Savjetujte se s liječnikom kako biste dobili adekvatnu terapiju.

Pucanje kože na prstima - njega ruku
FOTO: Shutterstock

Pucanje kože na prstima – njega ruku

U nastavku saznajte neke od učinkovitih načina njege kože. Ipak, imajte na umu da nema smisla njegovati kožu ako ne radite na prevenciji.

Kada birate kremu ili losion za njegu ruku i prstiju, birajte proizvode koji imaju što prirodnije sastojke. Možete koristiti kremu ili hladno prešana hranjiva ulja.

Neki od prirodnih ovlaživača koje možete koristiti za ruke i prste su sljedeći:

 • kokosovo ulje – preporučuje se nanošenje na ruke jednom dnevno na način da umasirate ulje; umiruje ispucalu kožu na prstima (sprječava pucanje kože na vrhovima prstiju) i štiti ruke od infekcija
 • ricinusovo ulje – umasirajte ga jednom dnevno pa isperite nakon 15 – 20 minuta; sadrži vitamin E koji doprinosi liječenju napuklina (pucanje kože na prstima – nedostatak vitamina)
 • maslinovo ulje
 • karite (shea) maslac.

Kada nanosite kremu, nježno masirajte ruke kako bi se proizvod što bolje upio. Ako vam ruke postanu suhe, dodajte još kreme.

Na kraju krajeva, ako niste sigurni u izbor kreme, uvijek možete zatražiti savjetovanje u obližnjoj ljekarni.
Pucanje kože na prstima - prevencija
FOTO: Shutterstock

Pucanje kože na prstima – prevencija

Njega kože nije dovoljna ako ćete nastaviti s radnjama koje su dovele do nužnosti za intenzivnom njegom ruku. Neke od preventivnih mjera koje možete poduzeti kako biste izbjegli pucanje kože na prstima su sljedeće:

 • perite ruke u mlakoj vodi (umjesto vrućoj)
 • odaberite nježniji i prirodniji sapun za ruke
 • nakon pranja ruke nježno osušite ručnikom (izbjegavajte sušilice za ruke)
 • prilikom pranja suđa ili čišćenja nosite gumene rukavice
 • nanosite kremu nakon svakog kontakta ruku s vodom
 • nosite zaštitne rukavice tijekom hladnih zimskih dana
 • smanjite vrijeme tuširanja kako bi ruke i prsti bili u što kraćem kontaktu s vodom
 • izbjegavajte kontakt s agresivnim kemikalijama.

Posebno obratite pozornost na uzroke koji bi se mogli odnositi na vas i primijenite nužne preventivne korake.

Pucanje kože na prstima – liječenje

Posjet liječniku nužan je ako uočite ove znakove:

 • guljenje i pucanje kože duže od dva tjedna (i unatoč njezi ruku)
 • znakove infekcije
 • otekline na rukama
 • krvarenja iz pukotina
 • simptome koji se pogoršavaju.

Medicinska stanja mora dijagnosticirati liječnik. Ovisno o medicinskom stanju, ponekad se za liječenje propisuju određeni lijekovi (steroidi, antibiotici, kortikosteroidi itd.). Osim toga, postoje i specijalizirane kreme koje se izdaju na recept.

Pročitajte i ove članke:

Članak objavljen:
 1. Basaraba, S. (2023). How to Cope With Painful, Dry, and Cracked Hands. Verywell Health.
 2. Lee, L. (2023). How to Heal Cracked Skin on Fingers. wikiHow.
 3. Naser, S. (2023). How To Heal Painful And Cracked Skin On The Fingertips. Stylecraze.
 4. Seymour, T. (2023). What causes skin on the fingertips to peel? Medical News Today.

Ocijenite članak

3.56 / 5   9

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu