Ispucale ruke do krvi

ispucala koža na rukama

Ispucala koža na rukama do krvi može biti izrazito bolno i neugodno stanje. Postoji nekoliko bezazlenih, ali i medicinskih uzroka koji mogu dovesti do pucanja kože.

Ako imate čest problem s pucanjem kože do krvi posavjetujte se s obiteljskim liječnikom ili dermatologom.

U nastavku saznajte više o ispucanim rukama i pronađite savjete za oporavak i preveniranje.

Pucanje kože na rukama do krvi

Najbezazleniji razlozi pucanja kože na rukama su preučestalo pranje ruku, velike temperaturne promjene (toplo-hladno) ili izlaganje ruku kemikalijama.

Osim toga, koža s godinama najčešće postaje suša dok učestalo izlaganje vjetru i/ili suncu bez nanošenja kreme može doprinijeti iznimnom sušenju i pucanju kože.

Ako vam ruke krvare, natečene su, imaju iritirajući učinak i/ili su bolne, obavezno posjetite liječnika kako bi vam uspostavio dijagnozu i prepisao odgovarajuću terapiju!

Jedan od uzročnika pucanja kože na rukama do krvi može biti psorijaza. Radi se o poremećaju pri kojem stanice kože prekomjerno rastu. Psorijaza uzrokuje crvenilo na koži, ljuskice može krvariti. Više o psorijazi saznajte ovdje.

Osim toga, uzročnik može biti atopijski dermatitis koji izaziva crvenilo, svrbež i ljuštenje kože, što može rezultirati krvarenjem. Može se pojaviti bilo gdje na tijelu, a najčešće se pojavljuje na rukama i licu.

svrbež kože
Foto: Stockphoto Secrets

Ispucala koža na prstima ruke

Pucanje kože najčešće se događa na nogama i rukama, specifično, na prstima, zglobovima i petama. Pucanje kože na prstima je uobičajena pojava kod suhe kože, a može biti uzrokovano ranije navedenim uzročnicima – primarno prekomjernim pranjem ruku i izlaganjem ruku kemikalijama (ako se ne radi o medicinskom uzročniku).

Prilikom nanošenja kreme za ruke obratite posebnu pozornost na nanošenje kreme i na prste.

Pucanje kože na zglobovima prstiju

Ako vam koža puca na zglobovima prstiju, postoji mogućnost da je uzročnik kontaktna alergija ili pretjerano pranje ruku odnosno neredovito nanošenje kreme za ruke.

Ako vam zglobovi krvare neprestano, može se raditi o ozbiljnom kožnom medicinskom stanju koje jedino dermatolog može dijagnosticirati.

Kako oporaviti kožu ruku?

Iako je najbolji “lijek” za ispucalu kožu prevencija, postoji nekoliko stvari koje možete napraviti kako biste oporavili kožu ruku.

Ako je uzrok pucanja kože upotreba kemikalija ili pretjerano pranje ruku nanosite više puta dnevno hidratantnu i regenerativnu kremu za ruke. Možete koristiti i izrazito masne kreme kao npr. vazelin. Ako vam nije praktično nanositi masne kreme tijekom dana, nanesite ih prije spavanja.

Ako imate ozbiljan medicinski problem koji uzrokuje pucanje kože na rukama do krvi, postoji mogućnost uzimanja lijekova, kao što su antibiotici ili steroidi, kako bi se koža oporavila. Osim toga, liječnik vam može prepisati posebnu kremu za ruke koja se kupuje u ljekarni. Stoga je vrlo važno da se savjetujete s liječnikom.

U slučajevima jako izražene psorijaze, liječnik vam može prepisati UV terapiju. Nemojte se odlučivati za ovu terapiju bez konzultacije s liječnikom. Više o prirodnom liječenju psorijaze saznajte ovdje.

oporavljanje ispucale kože
Foto: Stockphoto Secrets

Kako prevenirati pucanje kože na rukama?

Preveniranje pucanje kože na rukama najčešće se odnosi na ne-medicinske uzročnike. Za medicinske uzročnike se konzultirajte s liječnikom.

Ako je moguće, perite ruke samo kada je potrebno, a kada baratate kemikalijama nosite rukavice kako biste zaštitili ruke.

Osim toga, neka dio vaše rutine bude redovito nanošenje kreme, pogotovo nakon tuširanja, izlaganja suncu ili čišćenja (ako ne želite nositi rukavice) kako biste prevenirali pucanje kože.

Članak objavljen:

Izvori

  1. Basaraba, S. (2020.) How to Cope With Painful, Dry, and Cracked HandsVerywell Health
  2. Brusie, C. (2017). How to Heal and Prevent Dry HandsHealthline
  3. Nunez, K. (2019). The Causes of Cracked Skin and the Best Ways to Treat ItHealthline

Saznajte više u sljedećim tekstovima:

Ocijenite članak

5 / 5   1

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu