Vazelin – upotreba u službi ljepote

vazelin

Vazelin se odavno koristi za njegu kože i predstavlja jednostavno rješenje za mnoge kožne probleme. Unatoč raznim novim kozmetičkim proizvodima, vazelin se koristi već 150 godina u službi ljepote. Mnogi su čuli da je on nevjerojatan kod suhe i oštećene kože, a k tome je izrazito jeftin. U nastavku saznajte kako koristiti vazelin u službi ljepote, ali i njegove negativne strane.

Vazelin je poput mineralnog ulja, nusproizvod rafiniranja ulja te se dodatnim pročišćavanjem dolazi do njegovog glavnog sastojka poznatog po eng. nazivu “petroleum jelly”. Vazelin je stoga voskaste teksture i lagano se nanosi na kožu. Nažalost, ovaj proizvod nije ekološki prihvatljiv, a mnogi zagovaraju kako u njegovu sastavu nakon pročišćavanja i dalje ostaju štetni sastojci, što još nije dokazano.

Iako se na Hrvatskom tržištu vazelin poznaje isključivo po tome nazivu, on se može nalaziti u mnogim drugim proizvodima. Na deklaracijama njegovo ime također može biti petrolatum, paraffin oil, mineral oil, paraffinum liquidum ili liquid paraffin.

Veoma je sličan mineralnom ulju čije dobre i loše strane možete pročitati ovdje.

vazelin-tekstura

Uporaba vazelina za ljepotu

Vazelin se unatoč rizicima za zdravlje i stanje kože često koristi, a ovo su neki od načina korištenja:

  • Smanjenje vidljivosti mitesera – nanošenjem debljeg sloja vazelina na mitesere i prekrivanjem istog s prozirnom folijom na 5 min osigurava lako istiskanje i čišćenje pora. Na foliju stavite ručnik koji ste smočili toplom vodom kako bi toplina otvorila pore. Istisnite mitesere i nanesite tretman s BHA ili AHA kiselinama.
  • Uklanjanje šminke s očiju – jednostavnim utrljavanjem vazelina na području očiju uklonit će maskaru i sav makeup s očiju, a sve zatim uklonite micelarnom vodom ili sredstvom za čišćenje lica.
  • Produljenje mirisa parfema – nanesite malo vazelina na području zapešća i vrata gdje uobičajeno nanosite parfem za dulje trajanje mirisa.
  • Pomaže rastu trepavica i obrva – nanesite manju količinu vazelina na trepavice i obrve tijekom spavanja za njegu i poboljšan rast.
  • Zaštita usana i kože – posebice tijekom boravka na plaži, suncu ili jačem vjetru kada uobičajeno dolazi do dehidracije kože te ispucalih usana. Vazelin će služiti kao barijera vanjskim utjecajima.
  • Oporavak i njega ispucalih peta – vazelin je veoma jeftina zamjena za kreme ili losione kod ispucale kože na petama i stopalima. Nakon tuširanja ili kupke za stopala, nanesite vazelin, obucite čarape tijekom spavanja i uživajte u mekšoj koži sljedeće jutro.
  • Domaći highlighter – umjesto skupocjenih highlighter proizvoda za naglašavanje jagodica, usana ili vrška nosa, pomiješajte malo vazelina s mrvicom svjetlucajućeg sjenila u svjetlijoj boji i nanesite poput kremastog highlightera. Ovaj trik koristi čak i poznata Zendaya. 
vazelin-za-stopala

Je li vazelin dobar za kožu?

Nakon najčešćih uporaba vazelina za ljepotu, dolazi nam pitanje je li on zaista dobar za kožu i zašto mnogi govore upravo protiv ovog jednostavnog rješenja za ljepotu. Prije svega, vazelin nastaje kao nusprodukt obrade nafte i ulja te nije topiv u vodi. Zaštitna barijera koju vazelin stvara odlična je kod ljetovanja, boravka na otvorenom vjetru ili suncu poput plovidbe jedrilicama i sl. 

Nažalost, isto svojstvo zaštite kože može se okrenuti protiv kože u smislu vanjske hidratacije. U tome slučaju proizvodi za hidrataciju i njegu kože neće prodrijeti u kožu i nahraniti je zbog vazelina koji stvara barijeru. 

Upravo iz razloga što vazelin samo “sjedi” na koži i ne osigurava nikakva hranjiva svojstva za kožu, može doći do iluzije da je koža meka i njegovana, dok je u stvari dehidrirana. Osim toga, vazelin nikako nije ekološki prihvatljiv niti prirodnog porijekla već se dobiva višestrukom preradom i čišćenjem. 

Ukoliko imate problematičnu kožu, također je preporučljivo izbjegavati ovaj proizvod zbog mogućnosti pojave prištića i akni. Naime, vazelin uzrokuje začepljenje pora te koža ne može disati, prirodno eliminirati štetne tvari niti izbaciti sebum koji se zatim nakuplja u porama.

Članak uređen:

Saznajte više o suhoj koži u sljedećim tekstovima:

Saznajte više o njezi lica u sljedećim tekstovima:

Ocijenite članak

5 / 5   5

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Vezani pojmovi: vazelin, Da li je vazelin stetan, Primena vaze, vazelin za lice, vazelin za sta je dobar, 

Podijelite članak

Kopirajte adresu

Vaši komentari

Komentare nagrađujemo.

Vazelin – upotreba u službi ljepote

Želimo vas motivirati da svojim znanjem i iskustvom doprinesete cjelovitosti sadržaja na portalu.

Aktivne komentatore koji se trude doprinijeti nagrađujemo.

Svaki mjesec biramo najzaslužnijeg komentatora. Najboljem komentatoru mjeseca poslat ćemo obavijest e-mailom. Ukoliko u roku 8 dana ne primimo povratni odgovor, izabrat ćemo novog komentatora mjeseca i dodijeliti mu/joj nagradu. Nagradu smo u mogućnosti poslati samo punoljetnim osobama na adresu u Republici Hrvatskoj.

Što je poželjno:

  • komentar u kojima su iznesene korisne informacije koje nadopunjuju članak
  • komentar u kojima se dijeli vlastito iskustvo koje može biti korisno drugima
  • komentar je odgovor na pitanje postavljeno od drugog čitatelja ili postavljeno vlastito pitanje

Trenutno nema komentara budite prvi i komentirajte članak.