Vazelin: Jeftini proizvod koji se već 150 godina koristi u službi ljepote, no je li dobar za kožu? Otkrivamo njegove prednosti i mane

Vazelin

Vazelin se odavno koristi za njegu kože i predstavlja jednostavno rješenje za mnoge kožne probleme. Unatoč raznim novim kozmetičkim proizvodima, vazelin se koristi već 150 godina u službi ljepote. Mnogi su čuli da je on nevjerojatan kod suhe i oštećene kože, a k tome je izrazito jeftin. U nastavku saznajte što je vazelin i čemu služi te kako koristiti vazelin u službi ljepote, ali i njegove negativne strane.

Vazelin – sastav

Vazelin je poput mineralnog ulja, nusproizvod rafiniranja ulja te se dodatnim pročišćavanjem dolazi do njegovog glavnog sastojka poznatog po eng. nazivu “petroleum jelly“. Vazelin je stoga voskaste teksture i lagano se nanosi na kožu. Nažalost, ovaj proizvod nije ekološki prihvatljiv, a mnogi zagovaraju kako u njegovu sastavu nakon pročišćavanja i dalje ostaju štetni sastojci, što još nije dokazano.

Iako se na hrvatskom tržištu vazelin poznaje isključivo po tome nazivu, on se može nalaziti u mnogim drugim proizvodima. Na deklaracijama njegovo ime također može biti:

 • petrolatum
 • paraffin oil
 • mineral oil
 • paraffinum liquidum
 • liquid paraffin.

Vrlo je sličan mineralnom ulju čije dobre i loše strane možete pročitati u članku “Parafinsko ulje u kozmetici – je li štetno?“.

Vazelin mast
FOTO: Shutterstock

Vazelin – upotreba

Vazelin krema se unatoč rizicima za zdravlje i stanje kože često koristi, a ovo su neki od načina korištenja:

 • smanjenje vidljivosti mitesera – nanošenjem debljeg sloja vazelina na mitesere i prekrivanjem istog s prozirnom folijom na pet minuta osigurava lako istiskanje i čišćenje pora; na foliju stavite ručnik koji ste smočili toplom vodom kako bi toplina otvorila pore, istisnite mitesere i nanesite tretman s BHA ili AHA kiselinama
 • uklanjanje šminke s očiju – jednostavnim utrljavanjem vazelina na područje očiju uklonit će maskaru i sav makeup s očiju, a sve zatim uklonite micelarnom vodom ili sredstvom za čišćenje lica (vazelin za lice)
 • produljenje mirisa parfema – nanesite malo vazelina na području zapešća i vrata gdje uobičajeno nanosite parfem za dulje trajanje mirisa
 • pomaže rast trepavica i obrva – nanesite manju količinu vazelina na trepavice i obrve tijekom spavanja za njegu i poboljšan rast
 • zaštita usana i kože (vazelin za usne) – posebice tijekom boravka na plaži, suncu ili jačem vjetru kada uobičajeno dolazi do dehidracije kože te ispucalih usana, vazelin će služiti kao barijera vanjskim utjecajima
 • oporavak i njega ispucalih peta – vazelin je vrlo jeftina zamjena za kreme ili losione kod ispucale kože na petama i stopalima; nakon tuširanja ili kupke za stopala, nanesite vazelin, obucite čarape tijekom spavanja i uživajte u mekšoj koži sljedeće jutro
 • domaći highlighter – umjesto skupocjenih highlighter proizvoda za naglašavanje jagodica, usana ili vrška nosa, pomiješajte malo vazelina s mrvicom svjetlucajućeg sjenila u svjetlijoj boji i nanesite poput kremastog highlightera (ovaj trik koristi čak i poznata Zendaya).
Najbolja krema za ispucale pete
FOTO: Shutterstock

Je li vazelin dobar za kožu?

Nakon najčešćih uporaba vazelina za ljepotu dolazi nam pitanje je li on zaista dobar za kožu i zašto mnogi govore upravo protiv ovog jednostavnog rješenja za ljepotu. Prije svega, vazelin nastaje kao nusprodukt obrade nafte i ulja te nije topiv u vodi. Zaštitna barijera koju vazelin stvara odlična je kod ljetovanja, boravka na otvorenom vjetru ili suncu, poput plovidbe jedrilicom i sl. 

Nažalost, isto svojstvo zaštite kože može se okrenuti protiv kože u smislu vanjske hidratacije. U tome slučaju proizvodi za hidrataciju i njegu kože neće prodrijeti u kožu i nahraniti je zbog vazelina koji stvara barijeru. 

Upravo iz razloga što vazelin samo “sjedi” na koži i ne osigurava nikakva hranjiva svojstva za kožu, može doći do iluzije da je koža meka i njegovana, dok je u stvari dehidrirana.

Osim toga, vazelin nikako nije ekološki prihvatljiv niti prirodnog porijekla, već se dobiva višestrukom preradom i čišćenjem. 

Ako imate problematičnu kožu, također je preporučljivo izbjegavati ovaj proizvod zbog mogućnosti pojave prištića i akni. Naime, vazelin uzrokuje začepljenje pora te koža ne može disati, prirodno eliminirati štetne tvari ni izbaciti sebum koji se zatim nakuplja u porama.

Petrolatum
FOTO: Shutterstock

Vazelin – cijena

Vazelin možete kupiti u gotovo svim trgovinama mješovite robe i drogerijama, a proizvođača je više:

 • Krauterhof vazelin (vazelin – ljekarna) – dostupan u ljekarnama, 100 ml za 3,7 eura
 • Vazelin dm (Balea vazelin) – 125 ml za 1,30 eura
 • Vaseline Original (vazelin – Muller) – 100 ml za 2,45 eura
 • Olival Vazelin (vazelin – Konzum) – dostupan i u ljekarnama, 50 ml za 1,84 eura.
Dodatne informacije

Više informacija o njezi suhe i oštećene kože pročitajte u člancima:

Članak objavljen:

Ocijenite članak

5 / 5   7

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Vezani pojmovi: vazelin, 

Podijelite članak

Kopirajte adresu