Krema za atopijski dermatitis: Stručnjaci su otkrili koja je najučinkovitija! Evo što pomaže kod odraslih, a što kod beba i djece

Krema za atopijski dermatitis

Upravljanje nelagodom atopijskog dermatitisa, najraširenijeg oblika ekcema, može biti svakodnevni izazov. Ovo stanje nadražene kože može poremetiti san, društvene interakcije i razne aktivnosti.

Ako konvencionalni lijekovi poput nježnog čišćenja i redovite hidratacije ne donesu olakšanje, vaš liječnik može predložiti liječenje na recept za lokalnu primjenu. Nedavna studija otkrila je koja je najučinkovitija krema za atopijski dermatitis.

Što je atopijski dermatitis?

Atopijski dermatitis je dugotrajna upalna kožna bolest koja prvenstveno zahvaća područja poput lica, šaka, stopala ili kožnih nabora oko laktova i koljena.

Točan uzrok atopijskog dermatitisa ostaje nejasan, ali čini se da uključuje genetske čimbenike, okidače iz okoliša i pretjerano aktivan imunološki sustav koji dovodi do upale i kasnijeg svrbeža. Češanje pogoršava ovu iritaciju, stvarajući začarani krug povećane upale i svrbeža.

Kako ovaj ciklus traje, osip se pogoršava, potencijalno dovodeći do kidanja kože, curenja i stvaranja krasta, što može biti prilično bolno.

Atopijski dermatitis je dugotrajna upalna kožna bolest koja prvenstveno zahvaća područja poput lica, šaka, stopala ili kožnih nabora oko laktova i koljena
FOTO: Shutterstock

Koja je najbolja krema za atopijski dermatitis?

Studija iz 2023. objavljena u časopisu The Journal of Allergy and Clinical Immunology otkrila je da su neki lokalni lijekovi za liječenje atopijskog dermatitisa na recept učinkovitiji od drugih.

Znanstvenici su procijenili više od 200 ispitivanja koja su uključivala 43.000 osoba s atopijskim dermatitisom, prosječne dobi od 18 godina. Usporedili su gotovo 70 različitih krema ili masti koje se izdaju na recept, svrstane u pet kategorija:

  • lokalni kortikosteroidi, u rasponu od najsnažnijih do najmanje jakih, koji smanjuju otpuštanje upalne kemikalije koja se zove fosfolipaza A2
  • lokalni inhibitori Janus kinaze (JAK) koji prekidaju upalne signale unutar stanica
  • lokalni inhibitori PDE4 koji povećavaju proizvodnju kemikalije koja se zove fosfodiesteraza-4 (PDE4), dok istovremeno smanjuju upalni odgovor tijela
  • lokalni inhibitori kalcineurina koji pomažu u suzbijanju proizvodnje kemijskih glasnika koji potiču tjelesnu obranu.

Ostali lokalni tretmani uključujući antibiotike i hidratantne kreme na recept.

Istraživači su ispitivali koji lijekovi postižu rezultate značajne za pacijente, uključujući poboljšanje kvalitete života, smanjenje ozbiljnosti ekcema, svraba, poremećaja spavanja ili pogoršanja, kao i koji su imali najmanje ozbiljnih nuspojava i njihovo je korištenje bilo najrjeđe prekinuto zbog ozbiljnih nuspojava.

najbolja krema za atopijski dermatitis
FOTO: Shutterstock

Koji su se lijekovi za atopijski dermatitis pokazali najučinkovitijima?

Studija je otkrila neke očekivane nalaze i jedan iznenađujući rezultat. Najbolji izvođači bili su:

  • dva inhibitora kalcineurina – pimekrolimus i takrolimus
  • lokalni kortikosteroidi umjerene jačine, uključujući fluocinolon acetonid i triamcinolon acetonid.

Ovi lijekovi su pokazali poboljšanja u različitim aspektima. Pimekrolimus je riješio šest od sedam ishoda, ističući se u smanjenju poremećaja spavanja i izbijanja ekcema.

Visoka doza takrolimusa (0,1 %) poboljšala je pet ishoda i bila je posebno učinkovita u ublažavanju svrbeža i napadaja ekcema.

Steroidi umjerene jačine pokazali su poboljšanje u 4 – 6 od sedam ishoda, uz značajan uspjeh u smanjenju svrbeža ekcema, upale i ozbiljnih nuspojava.

Dr. Connie Shi, dermatologinja s Harvardske bolnice Brigham and Women’s Hospital, primijetila je da su najjači lokalni steroidi najučinkovitiji u smanjenju ozbiljnosti ekcema u studiji. Međutim, za dugotrajnije održavanje treba razmotriti prelazak na steroid umjerene jačine ili jednu od nesteroidnih opcija, kako bi se smanjio rizik od stanjivanja kože do kojeg može doći dugotrajnom uporabom lokalnih steroida.

Iznenađujuće, studija je otkrila malu ili nikakvu razliku u učinkovitosti između primjene lokalne kreme dva puta dnevno u odnosu na primjenu jednom dnevno. Dr. Shi predlaže da bi je korištenje jednom dnevno učinilo praktičnijom za korištenje i moglo bi pomoći ljudima da ostanu na svojem režimu uzimanja lijekova bez smanjenja učinkovitosti.

Istraživanje je pokazalo da su lokalni antibiotici među najmanje učinkovitim tretmanima za ekcem.

Iako je studija uključivala više od 40.000 ljudi, ono što je djelovalo kod sudionika možda neće uvijek djelovati kod vas, budući da različiti ljudi mogu različito reagirati na isti tretman. Postoje mnogi čimbenici koje treba uzeti u obzir kada se propisuje liječenje, uključujući vaše dob, područja na vašoj koži koja su zahvaćena, ozbiljnost ekcema i moguće nuspojave.

Krema za atopijski dermatitis kod djece
FOTO: Shutterstock

Krema za atopijski dermatitis kod djece

Kada je u pitanju krema za atopijski dermatitis kod beba i djece, važno je odabrati kremu posebno formuliranu za pedijatrijsku upotrebu jer je dječja koža nježnija i osjetljivija. Redovita primjena ovih krema, prema preporuci liječnika, može značajno poboljšati kvalitetu života djece s atopijskim dermatitisom.

Međutim, uvijek se preporučuje konzultirati se s pedijatrom ili dermatologom za personalizirane preporuke i smjernice.

Pročitajte i ove članke:

Članak objavljen:
  1. Chu, D. K. i sur. (2023). Topical treatments for atopic dermatitis (eczema): systematic review and network meta-analysis of randomized trials. The Journal of Allergy and Clinical Immunology, 5: S0091-6749(23)01113-2.
  2. Godman, H. (2023). Which skin creams are most effective for eczema? Harvard Health Publishing.

Ocijenite članak

0 / 5   0

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu