Dermatitis herpetiformis (kožna celijakija ili Duhringova bolest): Razvija se kod osoba koje ne podnose gluten! Evo koji su simptomi

Dermatitis herpetiformis

Dermatitis herpetiformis, kožna celijakija ili Duhringova bolest kronična je autoimuna kožna bolest koja nastaje u bolesnika s celijakijom (glutenska enteropatija). Osip izgleda kao crvenilo kože na kojoj su prisutni mjehurići koji svrbe i peku te s vremenom pucaju i stvaraju erozije koje zarastaju bez ožiljaka.

15 – 25 % osoba koje boluju od celijakije razviju Duhringovu bolest. Dermatitis herpetiformis je rijedak u djece, a najčešće se javlja u osoba starih 30 – 40 godina. Češće su zahvaćeni muškarci.

Zbog naziva bolesti često se zamijeni s infekcijom herpes virusima, ali ove su dvije bolesti povezane samo izgledom osipa.

Kožna celijakija
FOTO: Getty Images

Dermatitis herpetiformis – uzrok

Celijakija ili glutenska enteropatija nasljedni je imunološko-posredovani poremećaj koji obilježava trajna nepodnošljivost glutena, proteina koji se nalazi u pšenici, ječmu, raži i zobi (ne izvorno, ali učestalo zbog načina skladištenja).

Ako osoba koja boluje od celijakije jede gluten, njezina probava stvara IgA protutijela (imunoglobulini razreda A). IgA protutijela uzrokuju oštećenja sluznice tankog crijeva i uništavaju crijevne resice, što dovodi do loše apsorpcije hranjivih tvari.

Stvorena IgA protutijela na gluten se talože na krvnim žilama potkožnog tkiva i kod nekih bolesnika uzrokuju osip, tj. dermatitis herpetiformis.

Duhringova bolest
FOTO: Getty Images

Dermatitis herpetiformis – simptomi

Prvi simptom bolesti je osjećaj žarenja ili peckanja na koži. Nakon toga razvija se crveni osip na koži koji stvara izrazito neugodan svrbež kože.

Osip najčešće izgleda kao crvenilo kože s mjehurićima ispunjenim tekućinom koji svrbe i peckaju. Nakon nekog vremena mjehurići pucaju i nastaju erozije koje cijele bez ožiljka.

Nemojte se češati kako ne biste stvorili veće ozljede!

Osip je najčešće prisutan simetrično (na obje strane tijela) i to na sljedećim lokacijama:

  • osip na koljenima
  • osip na laktovima
  • osip na nadlakticama
  • osip na donjem dijelu trbuha
  • osip na spolovilu
  • osip na preponama
  • osip na stražnjici.

Potrebno je 1 – 2 tjedna da bi se osip povukao, ali često se vrati na isto mjesto. Dermatitis herpetiformis je stoga kronična, recidivirajuća bolest (simptomi se povlače, ali se nakon određenog vremena ponovno pojavljuju, tj. izlječenje nije moguće).

Dermatitis herpetiformis - dijagnoza
FOTO: Shutterstock

Dermatitis herpetiformis – dijagnoza

Dijagnoza celijakije provodi se na temelju tri nalaza – serološkog (razina IgA), genetskog te biopsije tankog crijeva.

Dijagnoza dermatitisa herpetiformisa se postavlja biopsijom kože. Nakon lokalne anestezije područja dio tkiva se uzima za patohistološku obradu. U bolesnika s ovom bolesti na mjestu lezija se nalaze depoziti IgA protutijela (taloženje imunoglobulina).

Biopsija kože siguran je dokaz bolesti.

Dermatitis herpetiformis – liječenje

Dermatitis herpetiformis nije moguće izliječiti, ali lijekovi mogu pomoći s osipom.

Lijek dapson se uzima peroralno, uklanja svrbež i osip kroz 1 – 3 dana. Dapson pripada u skupinu antibiotika i nije bezazlen. Najčešće nuspojave dapsona su:

Za pomoć pri svrbežu kože mogu se koristiti i kortikosteroidi.

Dermatitis herpetiformis - liječenje
FOTO: Shutterstock

Najvažnija metoda liječenja je liječenje same celijakije, tj. bezglutenska dijeta. Bezglutenske dijete morate se pridržavati cijeli život!

Bez liječenja celijakija može dovesti do hipovitaminoze (nedostatak vitamina), anemije i razvoja tumora u probavnoj cijevi.

Neke od bezglutenskih namirnica su:

Smiju se konzumirati i voće, povrće, mesni proizvodi, tamna čokolada, većina začina itd.

Pročitajte i članke:

Članak objavljen:

Saznajte više o bezglutenskoj prehrani u sljedećim tekstovima:

Ocijenite članak

5 / 5   5

Foto: Getty Images

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu