Tuširate li se svaki dan? Ako je odgovor “da”, uništavate svoju kožu! Dermatolozi otkrivaju kako treba izgledati higijena tijela

Prema podacima Informacijskog centra za vodu (CIEAU), prosječnim tuširanjem potroši se oko 57 l vode

Na pitanje je li svakodnevno tuširanje kojim se rasipaju litre vode doista potrebno u vrijeme rasta troškova za potrošnju energije, dermatolozi odgovaraju “ne”, ali uz uvjet da se poštuju neki higijenski propisi.

Prema studiji koju je nedavno objavio institut Ifop, tri četvrtine ispitanih Francuza (76 %) odgovorilo je da svakodnevno peru cijelo tijelo, otprilike kao i njihovi susjedi Nijemci (77 %), a nešto manji čistunci su Englezi (68 %) te Talijani (53 %).

Svakodnevno sapunjanje zona u kojima se najviše znojimo i koje su podobne za kolonije bakterija, a to su pazusi, prsti na nogama i intimni dijelovi, trebalo bi biti dovoljno
FOTO: Shutterstock

Svakodnevno pranje zona koje su najviše izložene znojenju

Međutim, svakodnevno tuširanje utječe na potrošnju vode i energije te na okoliš. Prema podacima Informacijskog centra za vodu (CIEAU), prosječnim tuširanjem potroši se oko 57 l vode.

Je li onda opravdano tuširati se svakog dana? “Nije obvezno”, kaže dermatologinja Marie Jourdan iz Pariza.

Koža je organ koji se obnavlja – ona se na neki način sama čisti.

Površina kože prekrivena je emulzijom vode i masnoće koja tvori hidrolipidni film, prvi sloj zaštite od zaraznih agenasa i onečišćenja. Taj zaštitni film jednako je važan u sprječavanju dehidracije.

Jourdan objašnjava:

Koža je ekosustav kao i svaki drugi i dobro je očuvati njezinu ravnotežu. 

Ako je koža “pretrpana agresijom” poput onečišćenja i znojenja, treba je očististi. Ali općenito, svakodnevno sapunjanje zona u kojima se najviše znojimo i koje su podobne za kolonije bakterija, a to su pazusi, prsti na nogama i intimni dijelovi, trebalo bi biti dovoljno.

Jourdan upozorava:

Naprotiv, pretjerano pranje isušuje kožu, mogući su ekcemi.
Za kupku je potrebno između 150 i 200 l vode
FOTO: Shutterstock

Kupanje u kadi treba zaboraviti

Od 19. stoljeća i radova Louisa Pasteura poznato je da se pranjem uništava velik dio bakterija koje su odgovorne za epidemije. Laurence Netter, dermatologinja i venerologinja iz Pariza, naglašava:

No, danas se suočavam s ljudima koji se pretjerano peru, nekoliko puta na dan, često u strahu od virusa. Prijeti im opasnost da promijene hidrolipidni sloj koji čuva kožu.

Dermatolozi stoga preporučuju ljudima da zone tijela koje su najviše izložene znojenju peru koristeći minimalnu količinu kemijskih pjena za tuširanje.

Netter dodaje:

Ako se naviknemo tuširati svaka 2 – 3 dana, neće biti problema, osim ako nismo osoba koja se mnogo znoji i k tomu je sportaš. Takva bi praksa bila idealna da pomiri higijenu, zdravu kožu i manju potrošnju energije. Svakodnevno pranje sapunom cijelog tijela nije potrebno.

Kupanje u kadi bilo bi bolje zaboraviti. Za kupku je potrebno između 150 i 200 l vode. To jest praksa za opuštanje, no često je voda pretopla ili traje predugo, a to isušuje kožu i stvara neravnotežu u sastavu epiderme.

Od 19. stoljeća i radova Louisa Pasteura poznato je da se pranjem uništava velik dio bakterija koje su odgovorne za epidemije
FOTO: Shutterstock

“Pokret neopranih”

Nasuprot “higijenističkom pristupu” stoji “pokret neopranih” koji zagovara manje pranja iz ekoloških razloga i radi zaštite kože. Zadnjih 10-ak godina taj pokret jača u SAD-u.

Francuz Alexandre Mounier (31) kaže da se nije poveo za tim pokretom, no drži se svojeg načela.

Tuširam se triput na mjesec, onda kada sam prljav ili sam se oznojio. Pogotovo danas je svaka kapljica važna.

Otkrio je da mu još nitko nije dobacio “Smrdiš!”.

Pročitajte i članak “Kako uštedjeti vodu? – 30 savjeta“.

Članak objavljen:

Ocijenite članak

5 / 5   1

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu