Aru prah – kako se koristi i gdje ga kupiti?

aru prah

Aru prah (ili Arrowroot prašak) je bijeli prah bez okusa, koji se koristi za zgušnjavanje juha, umaka i druge hrane. Prašak se sastoji od škroba izvađenog iz različitih tropskih gomolja poput aroowroota (streličastog korijena) biljke i manioke. Neki manje kvalitetan prašak može sadržavati krumpirov škrob, stoga ne zaboravite dobro pročitati sastojke.

Aru prah – prednosti u kuhanju

Aru prah ima dva puta veću moć zgušnjavanja od pšeničnog brašna jer ne sadrži proteine i gluten. Za razliku od kukuruznog škroba, aru prah stvara savršenu gustoću i ne razgrađuje se u kombinaciji sa kiselim sastojcima poput voćnog soka. Aru prah je također otporan na smrzavanje dok su mješavine s kukuruznim škrobom sklone razbijanju nakon smrzavanja i odmrzavanja.

Kako se koristi aru prah?

Zbog toga što je otporan na različite kisele sastojke, sjajan je za zgušnjavanje voćnih gelova i umaka poput umaka od brusnica ili kiselih umaka. Također je odličan za izrađivanje domaćeg sladoleda jer ometa stvaranje velikih ledenih kristala i nije zahvaćen smrzavanjem.

Iako je dobar za sladoled, ne preporučuje se za korištenje s drugim mliječnim proizvodima jer može proizvesti nepoželjnu teksturu. Što se tiče druge upotrebe, sličan je kukuruznom škrobu jer se koristi za zgušnjavanje juha, umaka i slične druge hrane.

Savjeti za korištenje aru praha

Baš kao i kukuruzni škrob, aru prah se treba kombinirati s vodom sobne temperature kako bi se stvorila kaša prije dodavanja vruće tekućine. Dodavanje vruće tekućine će uzrokovati bubrenje molekula.

Pretjerano zagrijavanje praška može uzrokovati njegovo raspadanje što rezultira rijetkim umakom. Grijte smjesu s praškom taman dok se ne zgusne i tada ju maknite s vatre.

Aru prah se može zamijeniti u bilo kojem receptu umjesto kukuruznog škroba i to u omjeru dvije žlice praška za jednu žlicu škroba. Također se može koristiti i umjesto brašna u omjeru jedan prema jedan.

Gdje kupiti aru prah?

Arrowroot prašak se obično ne prodaje u većini trgovina namirnicama. Veći lanci, koji imaju zalihu prirodnih i zdravih hranjivih proizvoda, mogu imati aru prah. Obično se može pronaći blizu brašna, žitarica ili sredstava potrebnih za pečenje. Trgovine prirodnom hranom često imaju aru prah jer je on čest sastojak kuhanja bez glutena. Aru prah možete kupiti i online.

Članak objavljen:

Ocijenite članak

4.25 / 5   4

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Vezani pojmovi: aru prah, arrowroot prah, aru prah kako se koristi, 

Podijelite članak

Kopirajte adresu