Bol u donjem dijelu leđa trpi 619 milijuna ljudi! Ova promjena u prehrani može pomoći, pogotovo ženama

Bol u donjem dijelu leđa trpi 619 milijuna ljudi

Dokazano je da antioksidansi imaju broje dobrobiti za zdravlje, a znanstvenici istražuju i njihov utjecaj na bol. Nedavna studija usredotočila se na povezanost između unosa antioksidansa i boli u donjem dijelu leđa, globalno prevladavajućeg problema.

Studija, objavljena u časopisu BMC Public Health, otkrila je da, iako nije postojala značajna sveukupna povezanost između unosa antioksidansa i boli u donjem dijelu leđa, osobe s najvećim unosom antioksidansa imale su gotovo 12 % manje šanse da dožive bol u donjem dijelu leđa u usporedbi s onima s najmanjim unosom.

Istraživači su otkrili da su žene s najvećim unosom antioksidansa imale gotovo 20 % manju vjerojatnost da će osjetiti bol u donjem dijelu leđa od onih s najmanjim unosom antioksidansa.

Svjetska zdravstvena organizacija izvijestila je o 619 milijuna slučajeva bolova u donjem dijelu leđa u cijelom svijetu u 2020., što ih čini glavnim uzrokom invaliditeta. S obzirom na to, istraživači su namjeravali istražiti potencijalne preventivne mjere, uključujući ulogu antioksidansa.

Uključivanje raznovrsne hrane bogate antioksidansima u prehranu je naglašeno za cjelokupno zdravlje
FOTO: Shutterstock

Antioksidansi i bol u donjem dijelu leđa

Antioksidansi su tvari koje sprječavaju oksidaciju i stvaranje slobodnih radikala koji mogu oštetiti stanice. Iako studija nije uspostavila izravnu vezu između unosa antioksidansa i boli u donjem dijelu leđa nakon prilagodbe različitim čimbenicima, istaknula je trend vrijedan pažnje.

Istraživanje je uključivalo analizu podataka 17.682 sudionika u Nacionalnom ispitivanju zdravlja i prehrane. Unatoč nedostatku značajne sveukupne povezanosti, pokazalo se da sudionici s najvećim unosom antioksidansa imaju manju vjerojatnost da će doživjeti bol u donjem dijelu leđa.

Studija je također ukazala na spolno specifičan aspekt, pri čemu žene u kvartilu s najvećim unosom antioksidansa imaju 19,7 % manju vjerojatnost boli u donjem dijelu leđa u usporedbi s onima u najnižem kvartilu. Osim toga, studija je nagovijestila potencijalne neovisne povezanosti između cinka i selena i boli u donjem dijelu leđa, što ukazuje na potrebu za daljnjim istraživanjem u ovom području.

Važno je napomenuti da studija ima ograničenja, uključujući oslanjanje na podatke koje su sudionici sami prijavili i nedostatak informacija o dodacima mangana. Unatoč ovim ograničenjima, nalazi sugeriraju potencijalne koristi od unosa antioksidansa, osobito za žene.

Uključivanje raznovrsne hrane bogate antioksidansima u prehranu je naglašeno za cjelokupno zdravlje, no potrebno je više istraživanja kako bi se u potpunosti razumio odnos između antioksidansa i boli u donjem dijelu leđa.

Pročitajte i ove članke:

Članak objavljen:

Ocijenite članak

0 / 5   0

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu