Kronična bol u donjem dijelu leđa pogađa čak 23 % svjetske populacije! Znanstvenici su otkrili neobičan način kako je se riješiti

Kronična bol u donjem dijelu leđa pogađa čak 23 % svjetske populacije

Nova studija provedena na Sveučilištu Colorado Anschutz Medical Campus naglašava učinkovitost liječenja kronične boli u leđima, prevladavajućeg oblika trajne nelagode koja utječe na različite dijelove tijela. Otprilike jedna petina svjetske populacije bori se s kroničnom boli koju karakterizira trajna nelagoda koja traje najmanje tri mjeseca, prenosi Medical News Today.

Kronična bol u donjem dijelu leđa pogađa čak 23 % svjetske populacije, što je vodeći uzrok globalne invalidnosti.

Uobičajene intervencije za kroničnu bol u leđima uključuju lijekove, fizikalnu terapiju, akupunkturu, epiduralne injekcije steroida i kirurške zahvate. Nadalje, modifikacije ponašanja poput meditacije i kognitivne bihevioralne terapije pokazale su učinkovitost kao modaliteti liječenja.

Kronična bol u leđima
FOTO: Shutterstock

Kronična bol u leđima

Kronična bol u leđima može se manifestirati u bilo kojem dijelu kralježnice, a prevladavajuća je bol u donjem dijelu leđa u lumbalnoj regiji. Njeno podrijetlo može biti različito, od ozljeda leđne moždine i nepravilnog držanja do atrofije mišića i ponavljajućih pokreta.

Stanja kao što su iskliznuti ili ispupčeni diskovi, zajedno s poremećajima kralježnice poput artritisa ili spinalne stenoze, također mogu pridonijeti ovoj bolesti. Starenje, kao i deformacije kralježnice poput skolioze ili lordoze, mogu igrati ulogu. Simptomi obuhvaćaju niz osjeta, od blage do intenzivne boli, koja se možda proteže do nogu, kukova ili preko koljena, zajedno s potencijalnim pokazateljima poput oticanja, poteškoća s mokrenjem, vrućice i nenamjernog gubitka težine.

Veza između mozga i boli u leđima

Istraživanje je pokazalo smanjenu moždanu aktivnost u određenim područjima povezanim s otpuštanjem dopamina, neurotransmitera povezanog s ublažavanjem boli. Istraživanje objašnjava uključenost sinaptičke plastičnosti i promjena u neuronskim mrežama koje upravljaju regulacijom boli u razvoju kronične boli. Ovo dovodi u pitanje prijašnje pretpostavke koje povezuju bol u leđima isključivo sa strukturalnim problemima.

Dr. Yoni Ashar, asistent profesora interne medicine na Sveučilištu Colorado Anschutz Medical Campus, naglašava dvije ključne točke. Prvo, doživljena bol je stvarna, proizlazi iz fizičkih ili moždanih promjena. Drugo, promjene u mozgu su reverzibilne, omogućujući oporavak od boli.

Studija koju je vodio dr. Ashar istraživala je utjecaj terapije ponovne obrade boli, psihološkog tretmana, na osobe s kroničnom boli u leđima. Ovaj pristup pomaže pojedincima da signale boli percipiraju kao manje prijeteće. Prekidanjem kruga straha i izbjegavanja, pacijenti mogu preoblikovati svoju percepciju boli, smanjujući njezin utjecaj. Iznenađujuće, rezultati su pokazali značajno poboljšanje, pri čemu je zamjetna većina sudionika doživjela potpuni ili gotovo potpuni oporavak od boli.

Također, studija je ispitivala promjene u atribuciji boli, otkrivajući značajan porast pojedinaca koji svoju bol pripisuju mentalnim ili moždanim uzrocima nakon podvrgavanja terapiji za ponovnu obradu boli. Ovo naglašava značajan jaz između javne percepcije i znanstvenog razumijevanja podrijetla kronične boli.

Važnost bavljenja fizičkim i psihičkim aspektima
FOTO: Shutterstock

Važnost bavljenja fizičkim i psihičkim aspektima kronične boli u leđima

Medicinski stručnjaci naglašavaju važnost bavljenja fizičkim i psihičkim aspektima kronične boli u leđima. Pozitivno mentalno stanje smatra se ključnim za optimalne rezultate u upravljanju boli i kirurškim intervencijama. Priznavanje složenosti ove međuigre između fizičkih i psiholoških čimbenika ključno je za postizanje najboljih rezultata.

Ukratko, ova studija zagovara holistički pristup kroničnoj boli u leđima, uzimajući u obzir i fizičke i psihičke elemente. Terapija ponovne obrade boli, usmjerena na promjenu percepcije boli, pokazala je izvanredna obećanja u pružanju olakšanja. Prepoznavanje reverzibilne prirode promjena povezanih s mozgom nudi nadu onima koji se bore s kroničnom boli u leđima.

Pročitajte i ove članke:

Članak objavljen:

Vodič kroz meditaciju: Upoznajte tehnike i prednosti meditacije

Ocijenite članak

0 / 5   0

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu