Bachove kapi – što su, kako se koriste i jesu li djelotvorne?

cvjetne-esencije

Bachove kapi ili terapija cvjetnim esencijama poznata je u homeopatskim krugovima, a osnovao ih je dr. Edward Bach. Bachove kapi predstavljaju cvjetne esencije za koje se vjeruje da mogu pozitivno djelovati na čitav organizam putem eliminiranja negativnih misli i emocija. 

Dr. Edward Bach (izgovaramo eng. Bač) bio je stručni homeopat koji je putem svog medicinskog znanja te intuicije osnovao ljekovite kapi za brojna emocionalna stanja. Bach je vjerovao kako su biljke s razlogom na našem svijetu, ali da osim ljekovitog djelovanja na tijelo, mogu imati izuzetan utjecaj na naše psihičko zdravlje i emocije

Danas njegove tvrdnje da negativne emocije i psihička stanja mogu rezultirati stvarnim zdravstvenim problemima imaju znanstvenu potporu. Dr. Bach je u svojim radovima još 30.-ih godina prošlog stoljeća utvrdio 7 glavnih emocija i psihičkih stanja koja negativno utječu na nas:

  1. strah,
  2. nesigurnost,
  3. usamljenost,
  4. obeshrabrenost,
  5. nezainteresiranost,
  6. pretjerana briga za druge,
  7. preosjetljivost na utjecaje i ideje.

Bachove kapi – djelovanje i primjena

Bachove kapi danas su prepoznatljive kao prva linija obrane kod psihičkih poteškoća poput depresije, anksioznosti i mnogih fobija. Većina holističkih i homeopatskih stručnjaka ih preporučuje kao blagu alternativu koju vrijedi isprobati prije nego se okrenemo antidepresivima i drugim farmakološkim rješenjima. 

bachove-cvjetne-kapi

Bachove kapi sastoje se od 30 biljaka i njihovih pripravaka za koje se smatra da pozitivno utječu na mentalna stanja koja dovode do fizičkih bolesti. Po ovoj terapiji, biljke i cvijeće sadrže energetske vibracije i ljekovita svojstva koja se tijekom konzumiranja prenose u tijelo. 

Ove kapi pomažu ponovno uspostaviti ravnotežu u organizmu jer svojim vibracijama potiču organizam na liječenje samoga sebe. Upravo zbog toga što je riječ o cvjetnim kapima, njihovo djelovanje je blago i nježno te se poboljšanja mogu zamijetiti nakon nekoliko mjeseci korištenja. 

Dvostruko slijepo istraživanje također je pokazalo kako Bachove kapi mogu imati pozitivan utjecaj pri smanjivanju snažne anksioznosti u stresnim situacijama.

Nažalost, mnogi doktori medicine i psihoterapije nisu uvjereni u djelotvornost ovakvih pripravaka te smatraju da je mnogo bolji izbor kvalitetna i provjerena medicina. Osim toga, kod negativnih mentalnih stanja poput depresije i anksioznosti, psihološka terapija i savjetovanje može imati jako pozitivne rezultate

Bachove kapi – Rescue remedy

Najpoznatije od Bachovih kapi su Rescue remedy kapi kojih je sveukupno 5 pod ovim poglavljem, dok bi u prijevodu simbolično značilo sredstvo za spašavanje (preparat prve pomoći). Ovo je kombinacija cvjetnih esencija za pomoć kod anksioznosti i stresa u neizbježnim situacijama kod kojih naše tijelo podnosile velike psihičke napore.

Napravljena je da umiruje organizam, pomaže ga opustiti i ublažiti osjećaj nestrpljivosti pred obavezama. Također pomaže da postignemo koncentraciju potrebnu za rješavanje trenutnih problema, ali i umiriti kako bismo se hladne glave suočili sa situacijom. Rescue remedy esencije izrađuju se od 5 biljaka: obične pavitine (Clematis vitalba), žljezdastog nedirka (Impatiens gladulifera), crvenolisne šljive (Prunus cerasifera), sunčanice (Helianthemum) te biljke po nazivu ptičje mlijeko (Orithogalum umbellatum).

bachove-kapi

Bachove kapi kontraindikacije – Bachove kapi nuspojave

S obzirom da je tiječ o cvjetnim esencijama i mnogim znanstvenicima sumnjivoj terapiji, Bachove kapi su nakon istraživanja i nedoumica dokazano bezopasne. Osim pojava alerijskih reakcija na pojedine biljke, ne postoje druge poznate nuspojave prilikom uzimanja Bachovih kapi. 

Ipak, preporučuje se oprezno postupanje s korištenjem biljnih esencija, posebice na vlastitu ruku. Ukoliko se želite upustiti u terapiju Bachovim kapima, poželjno je konzultirati se s izučenom osobom koja posjeduje cetrifikat o znanjiva za ovu vrstu terapije i spravljanja esencija.

Bachove kapi – cijena i prodaja

Nakon što ste se konzultirali s homeopatskim savjetnikom (izbor pripravaka osobno nije preporučljiv), bachove kapi možete pronaći u brojnim ljekarnama. Neki od praktičara terapije Bachovim kapima bi čak mogli izrađivati esencije sami te ih kod njih možete i kupiti. 

Cijena Bachovih kapi može varirati ovisno o veličini pakiranja, dok je primjerice cijena za preparat prve pomoći od 30 ml oko 130 kn

Članak objavljen:

Saznajte više o anksioznosti u sljedećim tekstovima:

Ocijenite članak

3.84 / 5   32

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Vezani pojmovi: bachove kapi, 

Podijelite članak

Kopirajte adresu