Patološka ljubomora – uzroci, simptomi i liječenje

Patološka-ljubomora

Ljubomora je normalna ljudska emocija i nije lako postaviti granicu između normalne i patološke ljubomore. Ipak, na jednom kraju spektra je grupa ljudi zaraženih i izopačenih svojim ljubomornim osjećajima koji objektu svoje ljubomore na nezamislive načine zagorčavaju život. Takva vrsta ljubomore se naziva patološka ljubomora, a karakterizirana je posesivnim ponašanjem, neprestanim sumnjama i neugodnim emocijama.

Ljubomora-i-posesivnost

Uzroci patološke ljubomore

Ne postoje točni uzroci patološke ljubomore, ali se smatra da su u pozadini duboka nesigurnost, manjak samopouzdanja i loša slika o sebi. Osoba koja razvije patološku ljubomoru često smatra da je loša i nedovoljno dobra za svojeg partnera/icu, te da zbog toga ne može biti voljena i prihvaćena. Vrlo često su takve osobe doživjele ostavljanje, zlostavljanje ili zanemarivanje u obitelji, a nerijetko imaju i neki poremećaj ličnosti (granični, ovisni, histrionski itd.).

Umjesto razmatranja uzroka patološke ljubomore, u praktičnom radu se treba usmjeriti na dijagnostiku i liječenje jer se to stanje često dijagnosticira prilikom liječenja alkoholizma. To se događa zato što je patološka ljubomora stanje koje može biti dio kliničke slike više psihijatrijskih poremećaja. Upravo zbog toga nema točne uzroke zato što gotovo uvijek dolazi u kombinaciji s nekim drugim psihijatrijskim poremećajem kojega primarno treba definirati i liječiti.

Simptomi patološke ljubomore

Patološka ljubomora se gotovo uvijek javlja u bliskom odnosu između dvoje ljudi, a najčešća je ljubomora u braku. Bitne osobine sindroma ljubomore upućuju da to može biti opsesivni poremećaj, ali taj poremećaj nije baš tako opisan u standardnim psihijatrijskim priručnicima. Neki od simptoma su:

 • posesivnost,
 • sumnja u partnera/icu,
 • anksioznost,
 • panični napadaji,
 • stalna zamišljenost,
 • ekstremni  strah od prevare, odbačenosti i ostavljanja,
 • učestala, kratkotrajna i djelomična stvaranja neistinitih uvjerenja,
 • neugodne emocije,
 • prisilna potreba provjere,
 • prolazno olakšanje nakon aktivnog provjeravanja partnera.

Svi ovi simptomi stvaraju sliku koja veoma podsjeća na opsesiju. Ali izgleda sigurno da se patološka ljubomora ne može dovesti u vezu s jednom konkretnom psihijatrijskom dijagnozom, već je obično u podlozi nekoliko psihijatrijskih poremećaja, uključujući i paranoidnu shizofreniju.

Ljubomora

Patološka ljubomora i posesivnost

Postoji mnogo sličnosti između patološke ljubomore i posesivnosti, a često se ova dva pojma smatraju istoznačnicama. Međutim, ipak postoji znatna razlika između ova dva pojma i obične ljubomore.

Naime, ljubomora sama po sebi predstavlja zabrinutost osobe da može biti ostavljena zbog postojanja neke treće osobe, a povod za nastanak ljubomore uvijek postoji negdje u stvarnosti. Isto tako, kad povoda više nema, osoba prestaje biti ljubomorna što znači da je u pitanju prolazno stanje.

Međutim, posesivnost, kao i patološka ljubomora, predstavlja osjećaj anksioznosti i tjeskobe osobe koja misli da će biti ostavljena, odbačena ili prevarena. Osjećaj anksioznosti je toliko snažan da može rezultirati paničnim napadajima. Iako u stvarnosti nema povoda za bilo kakvu sumnju, posesivna osoba stalno traži i pokušava pronaći neke dokaze da je partner/ica vara, a k tome još i izmišlja dokaze ili ih pak sama postavlja. Često je njihovo mišljenje paranoidno, a predstavlja prvi simptom patološke ljubomore.

Ako se pitate kako se riješiti ljubomore i posesivnosti, vrlo često je problem u tome što smatrate da je to dvoje ista stvar. Međutim, svi smo ponekad ljubomorni i sve je u redu dok ta ljubomora ne prelazi granice normale i dok se ne javlja teška posesivnost. Tada je potrebno stručno liječenje, odnosno psihijatar i psihoterapeut.

Posesivan muškarac – ponašanje

Iako su patološka ljubomora i posesivnost moguće pojave kod oba spola, čini se da muškarci češće sumnjaju u vjernost svojih partnerica. Sljedeći znakovi mogu signalizirati pojavu patološke ljubomore i posesivnosti partnera u odnosu:

 • pretjerana kontrola i znatiželja o svim aktivnostima partnerice,
 • neprestano provjeravanje partnerice (čitanje poruka, mailova itd.),
 • neprestano provjeravanje i pregledavanje profila partnerice na društvenim mrežama,
 • svakodnevne lažne optužbe za prijevaru,
 • emocionalno ucjenjivanje i manipuliranje,
 • manjak poštovanja i iskrenosti,
 • sabotiranje prijateljstava partnerice,
 • potreba za stalnim ispunjavanjem vlastitih želja,
 • pojava drugih ovisnosti (alkohol, droga itd.).
Ljubomora-u-braku

Patološka ljubomora – psihijatrija

Patološka ljubomora se u psihijatriji uglavnom promatra kao stanje koje se javlja uz neki poremećaj. Uobičajeno mišljenje je da ovisnost o alkoholu uzrokuje ljubomoru, prije nego ljubomora uzrokuje ovisnost o alkoholu. Psihodinamsko objašnjenje žrtve za taj lanac događaja je komplicirano, ali se smatra da pijenje vodi k impotenciji, pri čemu je reakcija na impotenciju ljubomora. Patološka ljubomora se ponekad i ako nije dijagnostički objašnjena uvrsti u „alkoholnu paranoju“.

Anamneza koju liječnici dobiju od bolesnika puno češće pokazuje da je ljubomora postojala u određenom stupnju tijekom života, možda se pokazivala i u djetinjstvu, a vrlo rani obiteljski odnosi očigledno se razvijaju pod utjecajem ljubomore. Patnja koja je povezana s osjećanjem ljubomore može biti strašna, a bolesnik u odrasloj dobi pronalazi da pijenje privremeno smanjuje tu patnju.

Danas se smatra značajnijim da ljubomora i alkoholizam uzajamno djeluju u smislu međusobnog pogoršavanja prije nego što bi jedan od njih bio vodeći čimbenik. Praktičan pristup sastoji se u pokušaju da se pacijenta na bilo koji način uvjeri da prestane piti, a nakon toga procijeni težina ljubomore.

Patološka-ljubomora-i-alkoholizam

Liječenje patološke ljubomore

Liječenje ljubomore nije nimalo jednostavno, a mnogi se pitaju kako je se riješiti. Nema posebno priznatog tretmana ljubomore. Provodi se kognitivno-bihevioralna bračna (partnerska) psihoterapija, te prema procjeni psihičkog poremećaja koji je u podlozi ljubomore, vrši se psihofarmakoterapija. Lijekovi nemaju značajnog udjela u liječenju, a bihevioralna terapija je dosta neistražena.

Osobe koje boluju od patološke ljubomore često odbijaju liječenje, te ne žele priznati da imaju bilo kakav problem. Uporni razgovori u prijateljskom i suosjećajnom okruženju, poticanje muža i žene da međusobno raspravljaju o problemu i stvaranje optimizma često može donijeti dobre rezultate, ali je važna i nužna uloga psihijatra ili psihoterapeuta koji će znati pristupiti osobi s ovim problemom.

Međutim, ponekad je stanje nepopravljivo pogotovo ako je u pozadini alkoholizam zato što bolesnik jednostavno ne može prestati piti, što najčešće završava rastavom braka ili tragičnim ubojstvom u pijanom stanju.

Ljubomora – kako je se riješiti?

Mnogi se pitaju kako izliječiti bolesnu ljubomoru, a taj proces je zaista zahtjevan, pogotovo ako je ljubomora već postala prilično patološka. Međutim, osobe koje su svjesne svojega problema, te su spremne prihvatiti pomoć i liječenje, mogu poduzeti nekoliko koraka u vlastitoj borbi protiv ljubomore:

 • jačanje samopouzdanja i samopoštovanja,
 • rješavanje straha od prijevare, ostavljenosti i odbačenosti,
 • zamjena negativnih misli pozitivnima,
 • zaboravljanje loših iskustava,
 • izgradnja povjerenja u odnosu,
 • bavljenje tjelesnom aktivnosti,
 • smanjivanje aktivnosti  na društvenim mrežama.

Od svega navedenog, najvažnije je da vjerujete u sebe. Shvatite da svi imamo mane, ali i da se one mogu mijenjati i pretvoriti u nešto dobro. Prestanite se uspoređivati s drugima i počnite vjerovati u svoju jedinstvenost i ljepotu, zato što ste predivni baš takvi kakvi jeste. 

Članak objavljen:

Ocijenite članak

4.24 / 5   33

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Vezani pojmovi: patološka ljubomora, 

Podijelite članak

Kopirajte adresu