Nova studija na više od 173.000 ispitanika: Antioksidansi u ovim namirnicama smanjuju rizik od raka crijeva kod muškaraca

Prehrana bogata povrćem, cjelovitim žitaricama i grahoricama može smanjiti rizik od razvoja raka crijeva kod muškaraca za više od petine

Prehrana bogata povrćem, cjelovitim žitaricama i grahoricama može smanjiti rizik od razvoja raka crijeva kod muškaraca za više od petine, pokazalo je opsežno američko istraživanje.

Nova studija provedena u SAD-u kojom je bilo obuhvaćeno 79.950 muškaraca otkrila je da je u onoj skupini koja je konzumirala najveće količine zdrave biljne hrane rizik od razvoja raka debelog crijeva bio za 22 % manji u usporedbi s onima koji su jeli najmanje količine takvih namirnica.

No, istraživači nisu pronašli takvu povezanost u slučaju žena, a studijom ih je bilo obuhvaćeno 93.475.
Kolorektalni rak treći najčešći rak u svijetu
FOTO: Shutterstock

Kolorektalni rak treći najčešći rak u svijetu

Znanstvenik Jihye Kim s južnokorejskog Sveučilišta Kyung Hee je istaknuo:

Kolorektalni rak je treći najčešći rak u svijetu. Od njega u svijetu oboli svaki 23. muškarac i svaka 25. žena.

Tim znanstvenika zaključuje da je povezanost između načina prehrane i razvoja raka debelog crijeva jasnija kod muške populacije, kod koje je rizik od tog tipa raka veći. 

Za potrebe studije, objavljene u časopisu BMC Medicine, ispitanici su odgovarali na više pitanja o učestalosti konzumacije određene hrane i napitaka s popisa s više od 180 stavki, kao i o veličini porcija. 

Ispitanicima su mogli odgovoriti da određenu namirnicu konzumiraju “nikad ili rijetko” ili “dva ili više puta dnevno”. Kada su posrijedi napitci, odgovori su se kretali u rasponu od “nikad ili gotovo nikad” do “četiri ili više puta dnevno”.

Skupine namirnica razvrstane su u tri skupine:

  • zdrava biljna hrana (cjelovite žitarice, voće, povrće, biljna ulja, orašasti plodovi, mahunarke poput leće i slanutka, čaj i kava)
  • manje zdrava biljna hrana (rafinirane žitarice, voćni sokovi, krumpir, dodani šećeri)
  • hrana životinjskog porijekla (životinjska mast, mliječni proizvodi, jaja, riba ili plodovi mora, meso).

Istraživači su podijelili dnevnu konzumaciju od 1.000 kalorija na kvintile, od najveće konzumacije do najmanje. U prosjeku su muškarci na početku studije imali 60 godina, a žene 59.

Pročitajte članak “Hrana i zdravlje: Nutricionistica otkriva kako hrana utječe na naše zdravlje i zašto to ne smijemo olako shvaćati“.

Autori pretpostavljaju da antioksidansi iz namirnica poput voća, povrća i cjelovitih žitarica pridonose smanjenju rizika od razvoja raka debelog crijeva jer suzbijaju razvoj kroničnih upala
FOTO: Shutterstock

Antioksidansi iz voća, povrća i cjelovitih žitarica smanjuju rizik 

Autori pretpostavljaju da antioksidansi iz namirnica poput voća, povrća i cjelovitih žitarica pridonose smanjenju rizika od razvoja raka debelog crijeva jer suzbijaju razvoj kroničnih upala, koje mogu rezultirati rakom:

S obzirom na to da je u muškaraca uočen veći rizik od raka debelog crijeva nego u žena, smatramo da bi rezultati našeg istraživanja mogli pridonijeti da se pojasni zašto je konzumiranje većih količina zdrave biljne hrane povezano sa smanjenim rizikom od raka debelog crijeva u muškaraca, ali ne i u žena. 

Ustanovili su da među muškarcima sklonost razvoju raka debelog crijeva varira i ovisno o rasi i etničkoj pripadnosti, pa je primjerice među američkim Japancima rizik od ovog tipa raka iznosio 20 %, a među bijelcima 24 %. 

Znanstvenici su rekli da je potrebno provesti dodatna istraživanja kako bi se ustanovilo zbog čega postoje razlike među etničkim skupinama.

Tijekom studije rak debelog crijeva razvio se u 4.976 ispitanika ili kod njih 2,9 %, a pritom su uzeti u obzir i neki elementi koji su mogli utjecati na rezultate, poput prekomjerne tjelesne težine

Pročitajte članak “Debljina je bolest i ne liječi se dijetom: Nutricionistica otkriva kako trajno promijeniti životni stil, navike i uvjerenja o hrani i tijelu“.

Uravnotežena prehrana može pridonijeti održavanju zdrave tjelesne težine, što smanjuje rizik od razvoja raka
FOTO: Shutterstock

Potvrđena ranija saznanja 

Dr. Helen Croker, voditeljica odjela za istraživanja Svjetskog fonda za istraživanje raka, rekla je kako ona i kolege pozdravljaju ovo istraživanje jer potvrđuje ranija saznanja i dokaze po kojima konzumacija povrća, cjelovitih žitarica i grahorica smanjuje rizik od razvoja raka crijeva.

Dodala je i da se preporučuje ograničeno konzumiranje crvenog mesa i izbacivanje iz prehrane mesnih prerađevina:

Zanimljivo je da je u ovoj studiji biljna prehrana povezana s manjim rizikom od razvoja raka crijeva samo kod muškaraca. Pretpostavljamo da bi jedan od razloga mogao biti to što su muškarci općenito u organizam unosili manje biljnih namirnica, a češće su konzumirali meso od žena. 

Beth Vincent, voditeljica zdravstvenog odjela organizacije Cancer Research UK smatra da nova američka studija ide u prilog postojećim dokazima o prednostima uravnotežene prehrane bogate voćem, povrćem i vlaknima i za muškarce i žene:

Uravnotežena prehrana može pridonijeti održavanju zdrave tjelesne težine, što smanjuje rizik od razvoja raka, a smanjeno konzumiranje alkohola i nepušenje pridonose općem zdravlju te istodobno utječu i na zdravlje crijeva.  

Pročitajte i članke:

Članak objavljen:

Ocijenite članak

0 / 5   0

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu