Kako pripremiti, skuhati i poslužiti različite vrste riže?
- 1 komentara
- 5 min čitanja
Riža je jednostavna, hranjiva i zasitna žitarica od koje se pripremaju raznoliki prilozi drugim jelima, ukusna glavna jela i zanimljivi deserti. Postoji više načina na koji možete skuhati rižu; na štednjaku, u express-loncu ili na pari. No uvijek je izazov pripremiti je kako treba, odnosno postići da bude lepršava i prozračna.
Ipak, misija nije nemoguća ako znate nekoliko tajni: u koliko vode, na kakvoj vatri, u kakvom loncu je kuhati i što s njom učiniti kada je skuhana. Ključni trenuci kod kuhanja riže su upravo oni prije i poslije kuhanja. Nemojte preskočiti nijedan korak. Postanite majstor za rižoto uz naše male tajne!
Korak 1. – priprema riže
Najzastupljenije vrste riže oko nas su obična bijela, smeđa integralna i “superžitarica” basmati riža. Iako u kuhanju svake od njih postoje razlike, kada je u pitanju priprema ne možete pogriješiti s višekratnim ispiranjem u hladnoj vodi. To je svakako jedan od važnijih koraka u kuhanju riže.
Ispiranje, osim što uklanja nečistoće koje nalazimo na prerađenoj riži, također uklanja loš škrob te čini rižu manje ljepljivom. Kod pripreme većine običnih obroka, možete dobiti dobre rezultate bez dodatnog namakanja riže u vodi. Ipak, ako koristite stariju rižu, pustite da se namače u vodi barem 30 minuta prije kuhanja.
Tako će njezina zrna biti manje lomljiva. Namakanje se tradicionalno koristi u pripremi basmati riže, jer pomaže duguljastim zrnima da postignu maksimalnu dužinu. Bilo kako bilo, svakako ocijedite svoju rižu prije kuhanja kako ne bi koristili više vode nego što ste namjeravali.
Korak 2. – kuhanje riže
Postoji mnogo različitih metoda za kuhanje riže, ali najjednostavnija je takozvana “apsorpcijska metoda”: riža se kuha u točno izmjerenoj količini vode tako da se za vrijeme kuhanja sva voda upije. Dok razina vode pada, para dovršava kuhanje.
Ključ ove metode je utvrditi ispravnu količinu vode i imati pravi lonac. Kao opće pravilo koristi se 1 1/2 do 1 3/4 šalice vode po šalici obične bijele riže dugog zrna. Možda ćete trebati malo eksperimentirati dok ne otkrijete koji vam omjer vode i riže najviše odgovara.
Za početak, pokušajte s ovim omjerima. Po čaši riže (195 grama) dodajte :
- 470 ml vode za bijelu rižu dugog zrna i smeđu integralnu rižu srednjeg zrna;
- 411 ml vode za smeđu integralnu rižu dugog zrna;
- 353 ml vode za basmati rižu;
- 294 ml vode za bijelu rižu kratkog zrna.
Smeđa integralna riža načelno zahtijeva više vode nego bijela, a riža kratkog zrna manje od one dugog. Imajte na umu da veća količina vode daje mekšu, ljepljiviju rižu koja je izvrsna za pržena jela. Manja količina vode daje tvrđu rižu koja je najbolja za salate.
Drugi važan element kuhanja je lonac s debelim dnom, koje sprječava zagrijavanje na dnu, i uskim poklopcem koji zadržava paru. Ako poklopac ne pristaje loncu u potpunosti, stavite čistu kuhinjsku krpu između poklopca i lonca. Plamen na kojem kuhate rižu trebao bi biti nizak.
Korak 3. – nakon kuhanja
Nakon otprilike 15 minuta (30 za smeđu rižu) riža bi trebala biti al dente, idealne tvrdoće. Ako odmah poslužite rižu, vidjet ćete da je gornji sloj suši i prozračniji od donjeg koji može još uvijek biti vrlo vlažan. Budite strpljivi. Neka se riža slegne ispod poklopca. Od 5 do 30 minuta je dovoljno da se vlažnost ravnomjerno rasporedi po riži u loncu.
Riža kao prilog (recepti)
Klasična dinstana riža
Dinstana ili pirjana riža jedan je od svima omiljenih načina pripreme riže kao priloga. Ona odlično paše uz različite vrste mesa i morskih plodova, neovisno o dodatnim umacima i načinu pripreme.
Osim toga, ovo je vjerojatno najjednostavniji način pripreme riže. Ovdje je također važan omjer riže i vode. Kad ga postignete, nije potrebno čak ni dodatno miješanje.
Sastojci:
- velika šalica riže;
- 4 takve šalice vode;
- 1 manji nasjeckani luk;
- ulje;
- vegeta;
- sol;
- papar.
Na ulju kratko popržite luk i dodajte rižu. Promiješajte ih i pržite dok riža ne postane prozirna, odnosno upije slatkoću luka koja joj pomaže da kasnije ne bude ljepljiva. Nakon toga brzo ulijte 4 šalice vode.
Još jednom promiješajte, začinite i poklopljeno kuhajte na niskom plamenu oko 15 minuta. Kada je gotovo, promiješajte, dodajte malo vode ako je potrebno i ostavite da odstoji još 15 minuta prije posluživanja.
Riža s kokosovom vodom
Još jedan jednostavan način pripreme riže je kuhanje riže u kokosovoj vodi umjesto vodi iz slavine. Potrebni sastojci su kokosova voda, riža i pržene nezaslađene kokosove pahuljice. Dovoljno je zamijenite vodu iz slavine istom količinom kokosove vode, a za još dodatnog okusa umiješajte u rižu šaku kokosovih pahuljica.
Smeđa riža, crni grah
Ovaj recept posebno se odnosi na pripremu integralne smeđe riže. Riječ je o kombinaciji koja, osim što je bogata okusima, čini uravnotežen izvor bjelančevina.
Sastojci:
- 11 i 1/2 šalica vode,
- 450 grama ispranog i osušenog crnog graha,
- 1 jalapeno prepolovljena paprika,
- 2 srednje glavice luka prerezane na četiri dijela + 1 sitno nasjeckana glavica,
- 5 usitnjenih režnjeva češnjaka + 1 mljeveni češanj,
- 2 žlice crnog vinskog octa,
- gruba sol i svježe mljevena paprika,
- 2 šalice integralne smeđe riže dugog zrna.
U lonac s 8 šalica vode ubacite grah, jalapeno papriku, grubo nasjeckani luk i češnjak, ocat, 1 žlica sol i 1 žličicu paprike. Pirjajte ih u srednjem loncu uz povremeno miješanje sve dok grah postane mekan, oko 1 i 1/2 sat. U međuvremenu pripremite rižu.
Zagrijte ulje u tavi na srednje jakom plamenu. Popržite sitno nasjeckani luk i mljeveni češnjak oko 5 minuta. Dodajte 2 žličice soli, 1/4 žličice paprike i rižu. Ostavite tavu na vatri dok se riža lagano ne poprži, oko 3 minute.
Dodajte vodu i pustite da se krčka. Smanjite plamen i ostavite da se pirja kroz 25 do 30 minuta. Kada je riža gotova, maknite je s vatre i ostavite da stoji pokrivena 10 minuta. Dodajte sol i papar i poslužite s grahom.
Perzijska salata s rižom
U ovom receptu koristi se basmati riža. Ovaj jednostavni perzijski recept je vrlo jednostavan, a može biti i ukusan način korištenja ostataka riže, bez obzira na to jeste li je sami skuhali ili imate ostatke dostave koja zauzima prostor u hladnjaku.
Dovoljno je dodati začine, mrkvu, grožđice i bademe. Ova perzijska salata može se jesti topla ili hladna, prikladna je za vegansku prehranu i ne sadrži gluten, niti mliječne proizvode. Možete li joj pronaći manu?
Sastojci:
- 2 šalice skuhane i ohlađene basmati riže;
- pola žličice šafrana;
- pola žličice soli;
- malo kurkume;
- pahuljice od crvenog papra;
- pola šalice mljevene mrkve;
- 1/4 šalice zlatnih grožđica;
- 1/4 šalice dimljenih badema;
- svježe iscijeđen sok od limuna.
U velikoj zdjeli spojite ohlađenu basmati rižu sa šafranom, soli, kurkumom i crvenim paprom. Zatim umiješajte mljevenu mrkvu, zlatne grožđice i dimljene bademe. Na vrh dodajte limunov sok i odmah poslužite.
Tekst Dana
Za vas izdvajamo
Turšija: Recept za početnike od kojeg ne može jednostavnije
- Zrinka Babić
- 2 min čitanja