Zapečeni patlidžani s mozzarellom za prste polizati
- Budite prvi i komentirajte!
- 3 min čitanja
Zapečeni patlidžani s mozzarellom prava su ljetna poslastica. Patlidžan je odličan izvor antioksidansa i vlakana, mediteranska namirnica koja se ubraja u istu skupinu kao što su rajčica i krumpir. Sadrži svega 24 kalorije na 100 g pa je idealna namirnica za osobe na redukcijskoj prehrani.
Klorogena i kafeinska kiselina povećavaju svoj udio kada se patlidžan podvrgne termičkoj obradi. Slično je i s rajčicom kod koje termičkom obradom raste udio likopena.
Dobra vijest je i da patlidžan spada u namirnice s nižim udjelom ostataka pesticida. S druge strane, pojedine osobe ne podnose patlidžan, posebice one koje boluju od autoimunih bolesti. Također, kod nekih osoba izaziva alergiju.
Ako volite patlidžan i ne izaziva vam nikakve tegobe, onda će vas zasigurno zanimati kako pripremiti npr. zapečeni patlidžan ili na koji drugi način pripremiti ovo povrće.
Zapečeni patlidžani s mozzarellom
Za prvi recept trebat će vam svega nekoliko sastojaka. Kad su na meniju zapečeni patlidžani s mozzarellom, poslužite ih uz zdjelicu svježe salate kako biste unijeli još vlakana, vitamina i minerala. Mozzarella će zadovoljiti potrebe za proteinima i mastima.
Sastojci:
- 1 komad patlidžana
- pola šalice marinara umaka
- 1/4 čajne žličice mljevenog crnog papra
- 1/4 čajne žličice češnjaka u prahu
- 1/4 čajne žličice soli
- 1 šalica ribane mozzarelle
- ulje u spreju.
Priprema
- Zagrijte pećnicu na 260 °C. Pleh obložite papirom za pečenje i posprejajte uljem u spreju.
- Patlidžan narežite na ploške debljine dva centimetra, posprejajte uljem i začinite češnjakom, paprom i soli.
- Posložite ih na lim i pecite oko 15 minuta.
- Okrenite kriške patlidžana, ponovno posprejajte i vratite u pećnicu na još 10 – 15 minuta.
- Nakon toga izvadite lim iz pećnice i smanjite temperaturu na 215 °C.
- Kriške patlidžana rasporedite na dno zamašćene vatrostalne posude, a potom ih prekrijte s pola marinara umaka i s pola količine mozzarelle.
- Potom dodajte još jedan red ploški patlidžana i ponovite postupak.
- Složenac pecite oko 15 minuta, dok ne dobije zlatnu boju i dok ne primijetite mjehuriće.
Patlidžan s mozzarellom, jajem i bademovim brašnom
Još jedan recept za zapečeni patlidžan sličan je kao i prethodni, no pojačat ćemo ga jajem i bademovim brašnom.
Sastojci:
- 4 umućena jaja
- 2 čajne žličice origana
- 1 patlidžan
- 1 šalica marinara umaka
- bademovo brašno
- 1 paket mozzarelle
- pola čajne žličice češnjaka u prahu.
Priprema
- Zagrijte pećnicu na 375 °C.
- Patlidžane narežite na ploške.
- Bademovo brašno pomiješajte sa začinima.
- Pripremite lim za pečenje obložen papirom.
- Patlidžane najprije uvaljajte u umućena jaja, a potom u mješavinu bademovog brašna i začina te ih posložite na lim za pečenje.
- Najprije pecite patlidžane s jedne strane oko sedam minuta, a potom i s druge strane.
- Izvadite patlidžane iz pećnice, posložite ih u vatrostalnu zdjelu, potom dodajte marinara umak i narezane kriške mozzarelle i ponovite postupak.
- Pecite oko 20 minuta.
Punjeni patlidžani s mozzarellom i proteinima
Punjeni patlidžan s mozzarellom ovaj put će dobiti proteinsko pojačanje u obliku talijanske kobasice ili, ako ne jedete meso, tada slobodno koristite mljeveni tofu ili sojine ljuspice.
Sastojci:
- 2 komada patlidžana
- 1 luk
- 2 – 3 talijanske kobasice ili paket tofua
- 1 čajna žličica maslinovog ulja
- 1 rajčica
- 1 šalica krušnih mrvica
- 1 šalica mozzarelle
- 1 mljeveni režanj češnjaka
- 1/4 šalice sjeckanog svježeg peršina.
Priprema
- Zagrijte pećnicu na 175 °C.
- Prerežite patlidžane po dužini pa ih stavite na nauljeni lim za pečenje tako da prerezane strane budu okrenute prema gore.
- Pecite ih oko 30 minuta, a kad su pečeni, ostavite ih da se ohlade.
- Na tavi zagrijte maslinovo ulje, potom dodajte narezane kobasice ili tofu i pecite oko pet minuta.
- Dodajte narezanu rajčicu i češnjak te pecite još pet minuta.
- Na kraju dodajte peršin i začinite paprom i soli. Imajte na umu da kobasice već same po sebi sadrže dovoljno soli.
- Izdubite meso patlidžana pazeći da kora ostane cijela.
- Kobasici ili tofuu u tavu dodajte meso patlidžana i krušne mrvice.
- Pomiješajte i napunite patlidžane dobivenom smjesom.
- Nakon što ste napunili patlidžane, svaki posipajte mozzarellom i pecite oko 15 minuta dok se sir ne otopi.
Pročitajte i članke:
- Parmigiana di melanzane: Imamo recept za složenac nad složencima! I dva savjeta koji čine razliku između slasnog i prosječnog jela
- Tikvice punjene mljevenim mesom: Recept za zapečene tikvice na 5 načina
- Zdrave punjene tikvice: Imamo recept za dobro izbalansirani obrok bez mesa za koji će se tražiti repete.
Tekst Dana
Za vas izdvajamo
12 vježbi s vlastitom težinom za izgradnju mišića
- Tomislav Stanić
- 4 min čitanja