Parmigiana di melanzane

Parmigiana di melanzane

Parmigiana di melanzane” iliti parmigiana od patlidžana, delicija iz Italije koja za razliku od Caponate oko koje se spore uzduž i poprijeko cijele Sicilije, ima još kompliciraniju priču o svom nastanku. Naime, parmigianu prisvajaju u nekoliko regija od sjevera do juga Italije, a varijacije samog recepta su mnoge. U nekima se patlidžan prije pečenja poha, u većini se samo prži u ulju, a u nekima na grillu. Također, različite su i kombinacije sireva, kao i one bez sira, a neke ni ne sadrže sir parmezan.

Pa kako onda naziv parmigiana, pitate se? Priča ima nekoliko teorija, malo dokaza, a za sve koje zanima, ostavit ću vam link na dnu teksta.

Ja ću se samo kratko fokusirati na to da vam pojasnim kako ovo jelo, bez obzira za koju bi se verziju odlučili, ima nekoliko pravila koje čine razliku između jako ukusnog i prosječnog jela. Procedura nije teška, zato ne budite brzopleti i ne preskačite dva bitna momenta.

Prvi je da patlidžan, nakon što ste ga narezali na preporučenu debljinu, posipate krupnom solju. Preporučena debljina je tu zbog toga da se patlidžan dobro ispeče pri pohanju, a krupna sol je tu da po potrebi makne gorčinu iz patlidžana, ali još bitnije višak vode, i tako patlidžan pri serviranju ima idealnu teksturu. Kad biste to preskočili, postoji velika šansa da se ta voda ispusti kasnije u samom jelu i tada vaše jelo postaje razvodnjeno.

Drugi je da smjesa za pohanje bude jako, ali jako hladna. Tako pripremljeni patlidžani ostaju hrskavi izvana, a tope se iznutra.

Sve ostalo, kako možete pročitati u nastavku recepta, je jednostavno, a verzija za koju sam se ja odlučila više je tipična za Pugliu i, naravno, prilagodila sam ju veganskoj prehrani. 

Priču o povijesti imena parmigiana možete pročitati ovdje (na engleskom).

Melanzane alla parmigiana
Foto: Mare

Sastojci dostatni za kalup 25×35 cm

  • 1.5 kg patlidžana (cca oko 4 srednje velika),
  • 1 žlica krupne soli,
  • 1.5 l pasirane rajčice,
  • 4 režnja češnjaka,
  • listovi svježeg bosiljka (količina po želji),
  • 1 do 2 mlaza maslinovog ulja,
  • 100 g veganskog parmezana,
  • 200 g veganske mozzarelle.

Za smjesu za pohanje

  • 300 g brašna tip 00 (ili mix glatkog i oštrog pšeničnog),
  • 1 do 2 žlice istog brašna za uvaljati patlidžan,
  • 450 g jako hladne mineralne gazirane vode,
  • 1 žličica soli,
  • prstohvat šećera,
  • ulje za prženje.
Parmigiana di melanzane - priprema
Foto: Mare

Priprema

  1. Patlidžane oprati, osušiti i narezati na kolutove ili fete debljine cca 5 mm. Posipati krupnom soli te ostaviti minimalno 60 minuta da se odgorče i ispuste višak vode. U redu je i ako to napravite večer prije pa ostaviti preko noći.
  2. Smjesu za pohanje napravite tako da dobro promiješate sve sastojke te dobivenu smjesu vratite u frižider na minimalno 60 minuta. Mora biti jako hladna.
  3. Umak od rajčice pripremite tako da češnjak kratko popržite na maslinovom ulju, dodate pasiranu rajčicu i na srednje jakoj vatri ostavite da sve krčka desetak minuta. Ugasite i umiješajte nekoliko pokidanih listova bosiljka.
  4. Vegansku mozzarellu naribajte.
  5. Narezani patlidžan isprati pod vodom da se odstrani višak soli. Osušite te uvaljajte sve narezane patlidžane s obje strane.
  6. Umačite ih u hladnu smjesu te pecite par minuta s obje strane u dobro zagrijanom ulju.
  7. Stavite da se višak ulja ocijedi.
  8. U lim za pečenje na dno najprije rasprostranite trećinu umaka od rajčice, na nju poredajte pohane patlidžane, po njima polovicu veganske mozzarelle, malo veganskog parmezana, zatim opet sloj patlidžana, drugu polovicu mozzarelle te drugu trećinu umaka od rajčice.
  9. Na to posložite sav preostali patlidžan, posipajte veganskim parmezanom i prošarajte ostatkom umaka od rajčice.
  10. Pecite na 200°C okvirno 20-ak minuta.
  11. Po želji, posebice ako volite, po vađenju iz pećnice dodatno dekorirajte listovima bosiljka.
Parmigiana od patlidžana
Foto: Mare

U slast!

Članak objavljen:

Ocijenite članak

5 / 5   3

Foto: Mare

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu