Veganski linzeri – cvjetići i srca s marmeladom koji griju dušu

linzeri

Međunarodno poznati božićni kolačići s korijenom u austrijskoj tradiciji: linzeri. Dobili su ime po Linzertorte za koju kažu da je najstarija torta na svijetu, a čiji je recept otkriven u jednoj austrijskoj opatiji 1653. godine. Ona je pak dobila ime po austrijskom gradu Linzu.

Linzertorte je kolač napravljen od prhkog tijesta s naglašenim bademom. Torta je tradicionalno ispunjena crnim ribizom i na vrhu je rešetkasta korica.

Linzer kolačići koriste isti recept kao i Linzertorte, ali se tijesto izrezuje na kolačiće, koje se onda spaja da formiraju sendvič između kojeg je džem, a najčešće korišteni džem za kolačiće je onaj od maline ili brusnice.

Nadalje, gornji kolačić ima mali izrez u središtu (poznat kao Linzer oči), čime se otkriva temeljni džem, a i stvara vizualno dojmljiv i prepoznatljiv oblik. Dok je tradicionalni izrez kružni, također su popularne sve vrste oblika, poput srca, zvjezdica, cvjetića itd.

Veganizirati ovaj recept za mene je imao i posebnu, emotivnu komponentu. Naime, to su bili omiljeni kolačići moje pokojne majke i pravila ih je za svaku posebnu priliku ispunivši cijeli stol njima, a mi bismo onda vrijedno pomagali mažući džem i spajajući kolačiće.

Kao što ćete dalje u receptu primijetiti – koristila sam pirovo brašno. Odlučila sam se za to brašno jer sam dosad već u nekoliko drugih recepata primijetila da ono biskvitima ili tijestu jako često daje tu neku ukusniju komponentu. Nema jak specifičan okus poput brašna heljde ili nekog drugog, teško da će netko zamijetiti razliku između pirovog ili pšeničnog, osim ako koristite integralno pirovo, a opet se osjeti nekako bogatiji okus ili tekstura. Vodila sam se tom idejom i ovaj put. Jako sam zadovoljna rezultatom, pa bez daljnjeg odugovlačenja dijelim s vama recept za linzer kolačiće.

veganski linzeri
FOTO: Mare

Sastojci:

  • 150 g pirovog brašna
  • 50 g glatkog pšeničnog brašna
  • 100 g bademovog brašna (fino samljeti bademe ili kupiti već takvo brašno)
  • 150 g biljnog maslaca ili margarina
  • 60 g šećera (od kojih je 30 g melasa nerafiniranog smeđeg šećera u kristalu i 30 g šećera u prahu)
  • 1 paketić vanilin šećera
  • 1 žličica praška za pecivo (oko 5 g)
  • ½ žličice soli
  • po želji malo cimeta i korice limuna.

Navedeni sastojci su dostatni za otprilike 25 kolačića, no to će u konačnici ovisiti o veličini kalupa s kojim režete tijesto.

Za punjenje i dekoriranje – sastojci:

  • 2 žlice džema po želji (ja sam koristila brusnicu)
  • šećer u prahu za posipanje.
Veganski linezeri s marmeladom od maline
FOTO: Mare

Priprema

  1. U sastojcima je kod šećera naveden miks melase i šećera u prahu, a idealno bi bilo da to dvoje kratko zajedno izblendate da se razbiju potencijalne grudice koje melasa obično ima, no slobodni ste koristiti i običan šećer ili neki po vašoj želji, a da nije tekući. Ipak, melasa samom okusu ipak daje jednu bogatiju aromu.
  2. U posudi dobro promiješajte sve suhe sastojke: pirovo, pšenično, bademovo brašno, šećer, sol, prašak za pecivo i vaniliju.
  3. Biljni maslac ili margarin ukomponirajte u suhe sastojke tako da ga narežete na tanke listiće. Bit će vam još lakše ako ga naribate na ribež kojim recimo obično ribate jabuke.
  4. Rukama dalje mrvite i spajate smjesu tako da trljate među dlanovima komadiće maslaca/margarina kroz suhe sastojke da se oni skroz usitne i onda krenite spajati sve u kompaktnu masu. Možda ovako opisno djeluje komplicirano, ali, vjerujte, to je zaista časak posla. Kroz 5 – 8 minuta dobit ćete lijepo formirano tijesto koje onda oblikujte u loptu, pokrijte krpom ili plastičnom vrećicom i ostavite u frižideru barem 20 – 30 minuta. Možete tijesto pripremiti i večer prije jer ono može stajati i dan/dva u hladnjaku bez problema.
  5. Pećnicu zagrijte na 180°C, a tijesto nakon što je odležalo u frižideru pola sata izvaljajte na debljinu od otprilike 5 mm. Bit će vam jednostavnije ako tijesto podijelite na pola pa radite jednu po jednu polovicu i ako ga valjate između dva lista papira za pečenje. Ništa se neće lijepiti i nećete trebati nikakvo dodatno brašno. Također, nemojte biti preblizu izvora toplina dok valjate i izrezujete kalupom da se tijesto previše ne ugrije.
  6. Oblike izrezujte tako da vodite računa da imate jednak broj punih oblika i onih u koje ćete manjim kalupom izrezati otvor ili “oko”, a kod pečenja ih pecite odvojeno. Dakle, najprije jedan pleh punih, pa pleh s otvorom jer ovisno o veličini otvora vrijeme pečenja nije isto, pa da vam se ne dogodi da jedni budu pečeni, a drugi malo izgore.
  7. Pecite na 180°C oko 10 – 14 minuta, vrijeme će varirati od veličine kolačića, zato prvi put pratite stanje u pećnici.
  8. Kad su pečeni i ohlađeni na rešetki, krenite u spajanje kolačića. Prvo polovicu kolačića koja ima otvor posipajte šećerom u prahu. To radimo zato što, ako bi šećer u prahu posipali nakon spajanja, pokrio bi i džem, pa sam izgled ne bi bio toliko efektan, ali ako vama to nije bitno, radite kako vam više odgovara. Donju polovicu namažite džemom, a stavite više džema u sredinu tako da “iskoči” kroz otvor kad spojite obje polovice.
Linzeri
FOTO: Mare

Napomena

Zbog džema, kolačići stajanjem postanu još mekši. Čuvajte ih na hladnijem, ali ne vlažnom mjestu.

U slast!

Ako vam se svidio ovaj kolač, pogledajte i ostale moje recepte.

Članak objavljen:

Ocijenite članak

4.90 / 5   10

Foto: Mare

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu