Veganska punjena paprika oduševit će sve

Punjena paprika

Otkad sam vam napisala recept za zapečenu punjenu vegansku papriku, otkrila sam divne primjene pšeničnog glutena. Tako da je bilo pitanje vremena kada ću htjeti usavršiti svoj recept za papriku. Eto ga, savršen omjer i tekstura taman “žvakasta” koliko treba

Sastojci su dostatni za 20 malih, 10 velikih ili 15 srednje velikih paprika. 🙂

Veganske punjene paprike
FOTO: Mare

Sastojci za punjenje:

  • 100 g bulgura
  • 100 g sojinih ljuspica
  • 2 luka
  • 1 glavica češnjaka
  • 4 jušne žlice maslinovog ulja
  • 20 g korijena celera
  • 1 mrkva
  • 2 jušne žlice koncentrata rajčice
  • 2 jušne žlice bbq umaka (ili soja umaka)
  • 100 ml vina po želji
  • 1 l povrtnog temeljca
  • 100 ml umaka od rajčice
  • 3 jušne žlice zobenih pahuljica
  • 5 jušnih žlica pšeničnog glutena
  • 200 g riže
  • stručak svježeg peršina
  • začini (sol, papar, nekakav miks začina za meso, kobasice i slično, ili specijalizirani miks začina za punjenu papriku).

Sastojci za juhu za kuhanje paprika:

  • 600 ml vode ili povrtnog temeljca
  • 1 jušna žlica samljevene slatke paprike
  • 400 ml umaka od rajčice
  • 1 jušna žlica brašna
  • 2 jušne žlice ulja.
Punjena paprika
FOTO: Mare

Priprema

  1. Luk, češnjak, celer i mrkvu fino nasjeckajte i dinstajte na ulju. Lagano posolite i, kad se povrće zaprži, podlijte s 200 ml temeljca. 
  2. Kad temeljac ispari, dodajte koncentrat rajčice, vino, bbq umak, bulgur i sojine ljuspice. Sve dobro promiješajte i kratko pržite.
  3. Ulijte umak od rajčice, ostatak povrtnog temeljca i uz povremeno miješanje ostavite da se krčka dok tekućina skroz ne ispari. Začinite sukladno vašem ukusu, a meni su se najboljima pokazali začini koji su već miks nekoliko začina za meso. Ugasite.
  4. U još toplu smjesu dodajte zobene pahuljice, pšenični gluten, sjeckani peršin i rižu. Dobro promiješajte i ostavite da se ohladi i da gluten sve lijepo poveže.
  5. Paprike izdubite, napunite, ali ostavite pola centimetra do vrha jer će smjesa zbog riže narasti.
  6. Svaku papriku kratko ispecite na toplom ulju sa svake strane, a zatim ih izvadite. Na tom ulju potom popržite žlicu brašna, ulijte umak od rajčice, vodu ili temeljac te slatku papriku. 
  7. Ostavite na laganoj vatri da se krčkaju 35 – 60 minuta. Vrijeme će ovisiti o veličini samih paprika. Najbolje je da provjerite nakon 30 minuta je li paprika mekana, pa sukladno tome procijenite dalje vrijeme.
  8. Servirajte uz pire ili prilog po želji. Možda za promjenu u pire od krumpira možete umiješati malo pirea od bundeve i sjeckanog poriluka. 
Pire s porilukom
FOTO: Mare

Dobar tek! 

Ako vam se svidio ovaj recept, pogledajte i ostale moje recepte.

Članak objavljen:

Ocijenite članak

4.60 / 5   5

Foto: Mare

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu