Polpete od blitve i zobenih pahuljica s chia sjemenkama
- Budite prvi i komentirajte!
- 2 min čitanja
Polpete ili popečci od blitve i zobi zdrava su i ukusna alternativa onima od mesa. Možete ih poslužiti uz kuhani, pečeni ili restani krumpir s lukom, neko lagano ljetno varivo, u sendviču, a odlične su i kao zdrava večernja grickalica uz neki dip za umakanje po želji.
Blitva je vjerojatno najpoznatija zelena lisnata biljka u mediteranskoj kuhinji, a zobene pahuljice popularne su svuda, posebice kao sastojak zdravih zdjelica za doručak.
Polpete od blitve i zobi obiluju zdravljem
Primjene blitve su mnoge. Mlade listove možete konzumirati sirove u salatama, a kuhanu blitvu kao prilog, sastavni dio gustih juha, rižota ili pak zapečenu u raznim pitama i tartovima. Listovi te biljke bogati su vitaminima C, A, K i onima B kompleksa – B1, B3, B5, B6 i B9.
Zobene pahuljice obiluju mineralima, vitaminima i vlaknima. Sadrže beta glukan u obliku koji pomaže u snižavanju kolesterola, a više o tome možete pročitati u članku “Zobene pahuljice snižavaju razinu lošeg kolesterola u krvi“.
Chia sjemenke su super zdrava namirnica. Osim što imaju mnoge dobrobiti za vaše zdravlje jer su bogate vlaknima, omega-3 masnim kiselinama, kalcijem, željezom, magnezijem, bjelančevinama, fosforom, manganom te vitaminima A, B, E i D, zbog svoje sluzi koju razvijaju namakanjem u tekućini poslužit će i kao odlično vezivno sredstvo za polpete.
Ove polpete obiluju izrazito zdravim namirnicama, a jedna od prednosti kombiniranja zobi i chia sjemenki je i ta što zbog svojih svojstava doprinose osjećaju sitosti, daju energiju te time pomažu kod mršavljenja.
Sveukupno ove polpete sadrže 28,4 g proteina, što nije zanemariv podatak kad ste na biljnoj prehrani. No, ako vam je cilj mršavljenje, onda svakako preskočite umakanje u masni dip od veganske majoneze i jogurta koji sam servirala uz polpete.
Sastojci za 15-ak ukusnih polpeta:
- 500 g blitve
- 4 jušne žlice zobenih pahuljica
- 4 jušne žlice chia sjemenki
- 3 režnja češnjaka
- 2 dl zobenog mlijeka
- 3 – 4 jušne žlice pšeničnog glatkog brašna
- 1 stručak peršina
- pola čajne žličice praška za pecivo
- 1 čajna žličica jabučnog octa
- 1 – 2 jušne žlice maslinovog ulja
- sol i papar.
Priprema
- Blitvu očistite i maknite najdeblji dio dna stabiljke. Kratko blanširajte, par minuta u vrućoj i posoljenoj vodi, dok lišće i stabiljke ne omekšaju te ocijedite i narežite na sitno.
- Zobene pahuljice i chia sjemenke potopite u zobenom mlijeku te ostavite 10-ak minuta da nabubre. Dodajte jabučni ocat.
- Češnjak protisnite ili nasjeckajte na sitno, peršin također. Promiješajte sve s blitvom i brašnom u koje ste dodali prašak za pecivo. U to zamiješajte smjesu zobenih pahuljica, chia sjemenki i mlijeka te začinite solju i paprom. Smjesa koju ćete dobiti bit će gusta, ali ne i čvrsta. Neka vas to ne brine jer će tijekom pečenja pljeskavice poprimiti i zadržati kompaktan oblik.
- Obložite lim papirom za pečenje i dijelove papira na koje ćete formirati pljeskavice premažite uljem. Formirajte oblik pljeskavica jušnom žlicom ili rukama, premažite ili poškropite površinu s malo ulja te pecite 10-ak minuta na 200 °C. Nakon toga okrenite pljeskavice i pecite još 10-ak minuta.
- Po želji, servirajte uz dip koji napravite tako da pomiješate vegansku majonezu i jogurt te uz limun koji možete pokapati po pljeskavici.
Dobar tek!
Ako vam se svidio ovaj recept, pogledajte i ostale moje recepte.
Tekst Dana
Za vas izdvajamo
12 vježbi s vlastitom težinom za izgradnju mišića
- Tomislav Stanić
- 4 min čitanja