Tart od blitve i tofua s orasima
- 1 komentara
- 1 min čitanja

Jeste li već negdje primijetili simpatičnu šarenu blitvu? Od standardnih se razlikuje jedino bojom stabljike koja može biti ljubičasto crvena, narančasta ili žuta, dok po okusu i nutrijentima zaista nema nikakve razlike.
Bez obzira koju vrstu blitve koristite za ovaj tart, on će uvijek biti jednako ukusan, a da bi bio dodatno sočan i hranjiv s blitvom sam kombinirala svježi tofu i veganski jogurt od soje.
Blitvu nije potrebno prethodno kuhati, samo odstranite onaj najdeblji dio stabljike, a u slučaju da koristite blitvu koja je bila zamrznuta, svakako na lisnato najprije posipajte krušne mrvice koje će upiti višak tekućine iz blitve.
Recept je zaista jednostavan i brz, posebice jer sam za podlogu koristila lisnato tijesto, a ono vremena što sam uštedjela zbog činjenice da nisam mijesila tijesto, potrošila sam na ispreplitanje trakica po površini.
Za dodatnu hrskavost, dodala sam malo sjeckanih oraha i po lisnatom tijestu sezama.
Točnu količinu lisnatog tijesta, a time i smjese za punjenje najbolje ćete procijeniti sukladno tome u čemu planirate peći tart. Količine iz ovog recepta dostatne su za manji okrugli kalup promjera 27 centimetara.

Sastojci:
- 300 g lisnatog tijesta (bez sastojaka životinjskog porijekla),
- 250 g svježeg tofua,
- 500 g sirove blitve,
- 200 ml jogurta od soje,
- 1 žlica prehrambenog kvasca,
- 1 žličica soli,
- 1 žličica češnjaka u prahu,
- ½ žličice papra,
- 1 šaka oraha,
Za premaz:
- 1 žlica biljnog mlijeka,
- na vrh noža kurkume,
- sezam za posipavanje.

Priprema
- Pećnicu namjestite na 180°C, a kalup obložite papirom za pečenje.
- Dio lisnatog tijesta položite u kalup tako da prekrijete cijelu površinu i bočne rubove, a od ostatka narežite trakice.
- Blitvu operite, osušite i narežite na sitne trakice ili kockice. Najdeblji, tvrdi dio stabiljke prethodno odstranite.
- Tofu dobro ocijedite i razmrvite rukama u posudi u kojoj ste dodali jogurt od soje, prehrambeni kvasac, sol, papar i češnjak u prahu.
- U tu smjesu dodajte sitno narezanu blitvu i sve dobro promiješajte te na kraju dodajte nasjeckane orahe.
- Prebacite dobivenu smjesu na lisnato tijesto u kalupu i prekrijte s isprepletenim trakicama koje onda kistom premažete mješavinom biljnog mlijeka i kurkume te na kraju posipate sezamom.
- Pecite 30-ak minuta na 180°C.
- Tart je odličan topao, direkt iz pećnice, ali i ohlađen.
Više mojih recepata možete potražiti ovdje.