Tart od blitve i tofua s orasima

Tart od blitve i tofua

Jeste li već negdje primijetili simpatičnu šarenu blitvu? Od standardnih se razlikuje jedino bojom stabljike koja može biti ljubičasto crvena, narančasta ili žuta, dok po okusu i nutrijentima zaista nema nikakve razlike.

Bez obzira koju vrstu blitve koristite za ovaj tart, on će uvijek biti jednako ukusan, a da bi bio dodatno sočan i hranjiv s blitvom sam kombinirala svježi tofu i veganski jogurt od soje.  

Blitvu nije potrebno prethodno kuhati, samo odstranite onaj najdeblji dio stabljike, a u slučaju da koristite blitvu koja je bila zamrznuta, svakako na lisnato najprije posipajte krušne mrvice koje će upiti višak tekućine iz blitve.

Recept je zaista jednostavan i brz, posebice jer sam za podlogu koristila lisnato tijesto, a ono vremena što sam uštedjela zbog činjenice da nisam mijesila tijesto, potrošila sam na ispreplitanje trakica po površini.

Za dodatnu hrskavost, dodala sam malo sjeckanih oraha i po lisnatom tijestu sezama.

Točnu količinu lisnatog tijesta, a time i smjese za punjenje najbolje ćete procijeniti sukladno tome u čemu planirate peći tart. Količine iz ovog recepta dostatne su za manji okrugli kalup promjera 27 centimetara.

Tart od blitve tofua i oraha
Foto: Mare

Sastojci:

  • 300 g lisnatog tijesta (bez sastojaka životinjskog porijekla),
  • 250 g svježeg tofua,
  • 500 g sirove blitve,
  • 200 ml jogurta od soje,
  • 1 žlica prehrambenog kvasca,
  • 1 žličica soli,
  • 1 žličica češnjaka u prahu,
  • ½  žličice papra,
  • 1 šaka oraha,

Za premaz:

  • 1 žlica biljnog mlijeka,
  • na vrh noža kurkume,
  • sezam za posipavanje.
Tart od blitve i tofua
Foto: Mare

Priprema

  1. Pećnicu namjestite na 180°C, a kalup obložite papirom za pečenje.
  2. Dio lisnatog tijesta položite u kalup tako da prekrijete cijelu površinu i bočne rubove, a od ostatka narežite trakice.
  3. Blitvu operite, osušite i narežite na sitne trakice ili kockice. Najdeblji, tvrdi dio stabiljke prethodno odstranite.
  4. Tofu dobro ocijedite i razmrvite rukama u posudi u kojoj ste dodali jogurt od soje, prehrambeni kvasac, sol, papar i češnjak u prahu.
  5. U tu smjesu dodajte sitno narezanu blitvu i sve dobro promiješajte te na kraju dodajte nasjeckane orahe.
  6. Prebacite dobivenu smjesu na lisnato tijesto u kalupu i prekrijte s isprepletenim trakicama koje onda kistom premažete mješavinom biljnog mlijeka i kurkume te na kraju posipate sezamom.
  7. Pecite 30-ak minuta na 180°C.
  8. Tart je odličan topao, direkt iz pećnice, ali i ohlađen.

Više mojih recepata možete potražiti ovdje.

Članak objavljen:

Ocijenite članak

5 / 5   8

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu