Tart od blitve i tofua s orasima: Jednostavan, sočan i nutritivan! Evo recepta

Tart od blitve i tofua

Jeste li već negdje primijetili simpatičnu šarenu blitvu? Od standardnih se razlikuje jedino bojom stabljike koja može biti ljubičasto-crvena, narančasta ili žuta, dok po okusu i nutrijentima zaista nema nikakve razlike.

Bez obzira koju vrstu blitve koristite za ovaj tart, uvijek će biti jednako ukusan, a da bi bio dodatno sočan i nutritivan, s blitvom sam kombinirala svježi tofu i veganski jogurt od soje.  

Tart od blitve i tofua s orasima – recept

Blitvu nije potrebno prethodno kuhati, samo odstranite onaj najdeblji dio stabljike, a u slučaju da koristite blitvu koja je bila zamrznuta, svakako na lisnato najprije posipajte krušne mrvice koje će upiti višak tekućine iz blitve.

Recept je zaista jednostavan i brz, posebno jer sam za podlogu koristila lisnato tijesto, a ono vremena što sam uštedjela zbog činjenice da nisam mijesila tijesto potrošila sam na ispreplitanje trakica po površini.

Za dodatnu hrskavost dodala sam malo sjeckanih oraha i po lisnatom tijestu sezama.

Tart od blitve tofua i oraha
FOTO: Mare

Točnu količinu lisnatog tijesta, a time i smjese za punjenje najbolje ćete procijeniti sukladno tome u čemu planirate peći tart.

Količine iz ovog recepta dostatne su za manji okrugli kalup promjera 27 cm.

Evo kako pripremiti tart od blitve i tofua s orasima.

Sastojci:

  • 300 g lisnatog tijesta (bez sastojaka životinjskog porijekla)
  • 250 g svježeg tofua
  • 500 g sirove blitve
  • 200 ml jogurta od soje
  • 1 jušna žlica prehrambenog kvasca
  • 1 čajna žličica soli
  • 1 čajna žličica češnjaka u prahu
  • pola čajne žličice papra
  • 1 šaka oraha.

Za premaz:

Tart od blitve i tofua
FOTO: Mare

Priprema

  1. Pećnicu namjestite na 180 °C, a kalup obložite papirom za pečenje.
  2. Dio lisnatog tijesta položite u kalup tako da prekrijete cijelu površinu i bočne rubove, a od ostatka narežite trakice.
  3. Blitvu operite, osušite i narežite na sitne trakice ili kockice. Najdeblji, tvrdi dio stabiljke prethodno odstranite.
  4. Tofu dobro ocijedite i razmrvite rukama u posudi u koju ste dodali jogurt od soje, prehrambeni kvasac, sol, papar i češnjak u prahu.
  5. U tu smjesu dodajte sitno narezanu blitvu i sve dobro promiješajte te na kraju dodajte nasjeckane orahe.
  6. Prebacite dobivenu smjesu na lisnato tijesto u kalupu i prekrijte isprepletenim trakicama koje onda kistom premažite mješavinom biljnog mlijeka i kurkume te na kraju posipajte sezamom.
  7. Pecite 30-ak minuta.

Tart je odličan topao, direktno iz pećnice, ali i ohlađen. U slast!

Ako vam se svidio ovaj recept, pogledajte i ostale moje recepte.

Članak objavljen:

Ocijenite članak

5 / 5   8

Foto: Mare

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu