Jela od vrganja: Malo kalorija, a puno nutrijenata! Evo kako ih brati, a imamo i pet recepata za svačiji gušt

Jela od vrganja

Vrganji su jedna od najpoznatijih šumskih gljiva koje rado beremo i razveselimo se kad naiđemo upravo na njih. Sa svega oko 24 kcal na 100 g odlična su dijetalna namirnica prepuna nutrijenata. 

Sadrže oko četiri grama proteina na 100 g, izvor su pojedinih vitamina B skupine i vitamina D koji se rijetko nalazi u hrani. Od minerala posebno sadrže kalij, željezo, bakar i cink. Bogati su i antioksidansima, posebice kvercetinom. 

Već imamo dovoljno razloga da uživamo u ovoj sezonskoj namirnici i radimo najukusnija jela od vrganja. Tople juhe, kajgana, umaci – samo su neke od ideja za jela s vrganjima. Također, rado ih jedemo i grilane kao prilog s ostalim povrćem. 

Priprema jela od vrganja
FOTO: Shutterstock

Priprema jela od vrganja

Prije nego što se bacimo na ukusne recepte od vrganja, evo nekoliko napomena oko same pripreme. Ako sami berete vrganje, budite sigurni da dobro raspoznajete vrste, kako biste izbjegli trovanje

Isto tako, poštujući prirodu, držite se uputa pravilnog branja vrganja. Najprije potapšajte klobuk vrganja kako bi ispale spore, a potom zavrnite stručak najprije u jednu pa u drugu stranu. Zatim oprezno iščupajte gljivu. 

Mjesto na kojem ste iščupali gljivu prekrijte lišćem i zemljom te očistite donji dio stapke na mjestu gdje ste ubrali gljivu kako biste ostavili materijal za ponovni rast gljiva. Kao što vidimo, radi očuvanja šumske bioraznolikosti moramo se educirati o pravilnom ophođenju sa šumskim stanovnicima. 

Nakon što ste na pravilan način ubrali vrganje, ostatke zemlje i nečistoća uklonite suhom krpom. Nemojte močiti vrganje jer će upiti vodu. Nakon toga vrganje narežite i pripremite ih prema recepturi. 

Jela od vrganja – recepti

U nastavku vam donosimo pet recepata za jela s vrganjima.

najbolji recepti s vrganjima
FOTO: Shutterstock

Omlet s vrganjima

Krećemo od jednostavnog jela s vrganjima koje je idealno kao uravnotežen doručak ili lagana večera. Kad su u pitanju najbolji recepti s vrganjima, omlet volimo na milijun načina, ali onaj s vrganjima je poseban gušt. 

Sastojci:
Priprema
  1. Vrganje operite i narežite nasitno, a luk nasjeckajte. 
  2. Na zagrijanom maslinovom ulju dinstajte luk i vrganje oko sedam minuta
  3. U zdjelici umutite jaja i dodajte im peršin, začine i masline te prelijte preko vrganja i luka.
  4. Pecite s obje strane dok ne dobijete omlet.
  5. Poslužite uz zdjelicu svježe salate po izboru i šnitu integralnog kruha. 
jelo s vrganjima
FOTO: Shutterstock

Palačinke s vrganjima

Još jedno odlično jelo s vrganjima su palačinke. Svi koji vole slanu verziju palačinki uživat će u ovoj kombinaciji namirnica. 

Sastojci:
Priprema
  1. Vrganje operite i nasjeckajte nasitno, luk također nasjeckajte
  2. U zdjeli pomiješate pirovo i polubijelo brašno, sol, papar, mlijeko i jaje dok ne dobijete homogenu smjesu. 
  3. Na zagrijanom maslinovom ulju dinstajte luk i vrganje oko sedam minuta, a potom ih umiješajte u smjesu za palačinke
  4. Zagrijte preostalu jušnu žlicu maslinovog ulja i izlijte palačinku. Pecite s obje strane dok ne poprimi zlatnu boju. 
  5. Palačinke po želji premažite sirom ili humusom. 
jela od vrganja i mesa
FOTO: Shutterstock

Vrganji s piletinom, kus-kusom i povrćem

Ako vas zanimaju jela od vrganja i mesa, ovaj je recept stvoren za vas! Vrganji se u potpunosti uklapaju u zdrav i uravnotežen obrok, a u ovom receptu to ćemo postići piletinom kao izvorom proteina, kus-kusom kao izvorom ugljikohidrata te vlaknima iz povrća. 

Sastojci:
  • 200 g vrganja
  • 400 g pilećih filea
  • 1 crveni luk
  • 2 režnja češnjaka
  • 2 – 3 jušne žlice maslinovog ulja
  • pola šalice kus-kusa
  • pola crvene paprike (narezane na trakice)
  • pola zelene paprike (narezane na trakice)
  • sol
  • papar
  • zobeno vrhnje.
Priprema
  1. Na zagrijanom maslinovom ulju pecite začinjenu piletinu s obje strane
  2. Potom, u istoj tavi na jušnoj žlici maslinovog ulja dinstajte luk pa dodajte papriku. Dinstajte koju minutu pa dodajte i narezane vrganje
  3. Kus-kus prelijte kipućom vodom i ostavite da nabubri. 
  4. Vratite piletinu u tavu, dodajte kus-kus i po želji dodajte 3 – 4 jušne žlice zobenog vrhnja te začinite po želji. 
  5. Sve dobro promiješajte i poslužite. 
Prilog od vrganja
FOTO: Shutterstock

Prilog od vrganja 

Za ukusan i jednostavan prilog od vrganja dovoljno je tek nekoliko poznatih sastojaka. Odlično će se slagati s kuhanim krumpirom, njokima, mesom i rižom. 

Sastojci:
  • 300 g vrganja
  • 2 žlice maslaca
  • 2 režnja češnjaka
  • 1 jušna žlica svježeg peršina
  • sol
  • papar
Priprema
  1. Vrganje narežite na kolutove ili ploške. 
  2. Dinstajte vrganje na zagrijanom maslacu nekoliko minuta, pa dodajte sjeckani češnjak i dinstajte. 
  3. Pred kraj dinstanja posipajte svježim peršinom. 
  4. Poslužite uz meso, a ako želite jači prilog, prelijte dinstane vrganje preko kuhanog krumpira ili njoka. 
Jela od vrganja - recepti
FOTO: Shutterstock

Najkremastije jelo od vrganja

Spoj špinata, vrganja, češnjaka i parmezana s dodatkom bijelog vina dat će najkremastije jelo od vrganja. Ovaj jednostavan recept idealan je za one koji nisu eksperti u kuhanju, ali se ipak žele poigrati sastojcima. 

Sastojci:
  • 600 g vrganja
  • 1 crveni luk (nasjeckan)
  • 2 režnja češnjaka (nasjeckana)
  • pola šalice bijelog vina 
  • 150 g sušenih rajčica iz ulja (ostavite jednu jušnu žlicu ulja za jelo)
  • pola šalice zobenog vrhnja
  • 3 šalice špinata
  • pola šalice ribanog parmezana
  • 1 čajna žličica kukuruznog škroba ili tapioke 
  • 1 čajna žličica mediteranskih začina
  • 1 jušna žlica svježeg peršina
  • sol
  • papar
  • 2 jušne žlice maslaca.
Priprema
  1. Na tavi rastopite maslac pa dodajte luk i dinstajte, a nakon koje minute dodajte i češnjak. 
  2. Dodajte sušene rajčice i dinstajte još dvije minute, a potom i vrganje te dinstajte još pet minuta. 
  3. Ulijte bijelo vino i ostavite da se kuha dok ne ispari polovica količine vina. 
  4. Dodajte zobeno vrhnje i kuhajte uz miješanje na laganoj vatri te dodajte sol i papar. 
  5. Potom dodajte špinat i kuhajte dok listovi ne uvene, a zatim umiješajte i parmezan. 
  6. Za željenu gustoću po želji dodajte kukuruzni škrob ili tapioku.
  7. Umiješajte mediteranske začine i posipajte peršinom. 

Pročitajte i članke:

Članak objavljen:

Ocijenite članak

0 / 5   0

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu