Brazilski orah – nutritivne i zdravstvene prednosti, nuspojave i doziranje

Brazilski oraščić

Brazilski orah je sjemenka drva Bertholletia excelsa koje raste u zemljama amazonske prašume. Brazilski oraščići su poznati po posebnom ukusu, kaloričnosti i visokoj koncentraciji minerala selena kojeg sadrže. 

U nastavku članka pročitajte koje su zdravstvene prednosti brazilskih oraščića i postoje li nuspojave koje se javljaju zbog prevelike konzumacije istih. 

Brazilski oraščić – što je?

Brazilski oraščić je sjemenka drva Bertholletia excelsa koje prirodno raste u zemljama Južne Amerike poput Brazila, Bolivije, Kolumbije i drugih. Tehnički se ne smatra orašastim plodom jer nije plod, već sjemenka, ali zbog namjene i izgleda među orašastim plodovima dobiva počasno mjesto. 

Drvo brazilskog oraha može doseći visinu i do 60 metara, a može živjeti više od 500 godina. Plod brazilskog oraha ima masu od otprilike dva kilograma i izgledom podsjeća na kokos, a sadržava 8 do 24 sjemenke tj. brazilska oraha u ljusci. 

Svjetska proizvodnja brazilskog oraščića iznosi oko 85 tona, a najveći proizvođači su Bolivija, Brazil i Peru. Manji dio tržišta zauzimaju i zemlje zapadne Afrike.  

Brazilski orasi
Foto: StockPhoto Secrets

Brazilski oraščić – nutritivna vrijednost

Nutricionisti zdravstvenog portala Medical News Today navode da jedna porcija od tri brazilska oraha sadrži:

 • 99 kalorija,
 • 2,15 grama proteina,
 • 10 grama masti,
 • 1,76 grama ugljikohidrata,
 • 1,10 grama dijetalnih vlakana,
 • 204 do 273 miligrama selena,
 • 109 miligrama fosfora,
 • 99 miligrama kalija,
 • 56 miligrama magnezija,
 • 24 miligrama kalcija. 

Sastav brazilskog oraščića će uvelike ovisiti o tlu na kojem matično drvo raste pa količina selena u jednom može varirati od otprilike 70 do 100 mikrograma. To nije čudno s obzirom na to da je tlo amazonske prašine otprije poznato po tome što je bogato selenom. 

Selen je mikroelement koji u obliku selenocisteina čini glavni dio 25 različitih selenoproteina u ljudskom tijelu, a djeluje i kao antioksidans. 

Osim impresivne količine minerala, brazilski orasi su bogati i mastima, posebno mono i polinezasićenim masnim kiselinama. Sadrže i vitamine B i E te razne antioksidanse, poput fenola elaginske i galne kiseline. 

U usporedbi s kikirikijem, orasima ili bademom, brazilski orasi imaju veći udio nezasićenih masnih kiselina, čak do 15 % u ukupnom sastavu. Alfa linolenska kiselina je omega-3 masna kiselina koja čini oko 7 % od ukupnih masnih kiselina u sastavu brazilskog oraha. 

Brazilski oraščić – zdravstvene prednosti

Zbog svog posebnog i raznovrsnog nutritivnog sastava, brazilski orasi ljudskom organizmu mogu pružiti određene zdravstvene prednosti. 

Imaju protuupalno djelovanje

Brazilski orasi posjeduju određenu količinu antioksidansa, molekula koje sprječavaju negativno djelovanje slobodnih radikala u organizmu. Previsoka koncentracija slobodnih radikala može uzrokovati akutne ili kronične upale procese u tijelu i posljedično dovesti do razvoja bolesti.

Selen je također dio mnogih enzima koji u tijelu obavljaju funkcije neutralizacije slobodnih radikala.

Neki od tih antioksidansa su:

 • vitamin E,
 • vitamin B,
 • elaginska kiselina,
 • galna kiselina.

Dugotrajna konzumacija namirnica bogatih antioksidansima, poput brazilskih oraščića, može pružiti adekvatnu zaštitu od razvoja upalnih procesa.

Više o antioksidansima pročitajte ovdje

Podržavaju pravilan rad srca i krvožilnog sustava

Zbog nezasićenih masnih kiselina koje sadrže, brazilski orasi mogu utjecati na smanjenje koncentracije “lošeg”  LDL kolesterola u krvi i povećati koncentraciju HDL ili “dobrog” kolesterola. Dijetalna vlakna koja brazilski orasi sadrže mogu utjecati na smanjenje apsorpcije masti iz konzumirane hrane. 

Zdrava ravnoteža između navedenih vrsta kolesterola dugoročno može utjecati na zdravlje krvožilnog sustava, posebno na smanjenje nastajanja taloga u krvnim žilama. 

Istraživanje brazilskih znanstvenika objavljeno u časopisu Journal of Nutrition and Metabolism, koje je provedeno na deset zdravih pojedinaca, je pokazalo da je konzumacija 20 do 50 grama selena već nakon 9 sati povisila koncentraciju “dobrog” i snizila koncentraciju “lošeg” kolesterola. 

Ovo istraživanje naglašava važnost uvrštavanja hrane poput brazilskih oraščića u prehranu jer se rezultati mijenjaju čim se na takve namirnice zaboravi. 

Podržavaju pravilan rad štitnjače 

Jedan od najvažnijih minerala za rad štitnjače je selen, koji dominira među ostalim mineralima u brazilskim oraščićima. Štitnjača je endokrina žlijezda u kojoj se sintetiziraju hormoni odgovorni za pravilno održavanje temperature tijela, metabolizma i procesa rasta, pišu stručnjaci za zdravstveni portal Healthline.  

Niska razina selena u tijelu može dovesti do usporenog rasta i razvoja autoimunih bolesti, kao što su Hashimoto i Gravesova bolest. Već je otprije poznato da je kod ljudi s poremećajima štitnjače pronađena niža razina selena. 

Osim što adekvatna konzumacija selena podržava pravilan rad štitnjače, može i poboljšati simptome kod osoba s već razvijenim poremećajima štitnjače, poput Hashimoto bolesti.

Više o radu štitnjače pročitajte ovdje

Brazilski orasi su odličan izvor selena, a već jedan do dva mogu zadovoljiti dnevne potrebe za selenom.  

Zdravstvene prednosti brazilskih oraha
Foto: National Center for Biotechnology Information

Brazilski orah – nuspojave

Osim alergije, najveća zabilježena nuspojava od konzumacije brazilskih oraha je predoziranje selenom. S obzirom na to da prosječni brazilski orah sadrži između 70 i 100 mikrograma selenija, već i doza od 50 brazilskih oraha dnevno kroz neko vrijeme može uzrokovati kronično trovanje selenom ili selenozu

Selenoza može uzrokovati:

Brazilski orasi mogu biti kontaminirani mikotoksinima kao što su aflatoksini i fumozini, a nekad su koncentracije aflatoksina na njima više od dopuštenih za uvoz u Europu (4 μg/kg). Uvoz se redovno kontrolira, a koncentracija mikotoksina testira. 

Također, brazilski oraščići su veoma kalorični, a pretjerana konzumacija može utjecati na ukupni prosječni porast u dnevnom unosu kalorija. 

Članak objavljen:

Izvori:

 1. Crops. (2019) FAOSTAT.
 2. Cardoso, B.R., Duarte, G.B.S., Reis, B.Z., Cozzolino, S.M.F. (2017) Brazil nuts: Nutritional composition, health benefits and safety aspects. Food Res. Int. 100, 9-18. 
 3. Mandl, E. (2019) 7 Proven Health Benefits of Brazil Nuts. Healthline
 4. Colpo, E., Vilanova, C. D., Brenner Reetz, L. G., Medeiros Frescura Duarte, M. M., Farias, I. L., Irineu Muller, E., Muller, A. L., Moraes Flores, E. M., Wagner, R., & da Rocha, J. B. (2013). A single consumption of high amounts of the Brazil nuts improves lipid profile of healthy volunteers. Journal of nutrition and metabolism. 2013, 653185. 
 5. Eske, J., Marengo, K. (2019) What are the benefits of eating Brazil nuts? Medical News Today.
 6. Price, A. (2019) Brazil Nuts: The Top Selenium Food that Fights Inflammation. Dr. Axe.

Ocijenite članak

5 / 5   7

Foto: StockPhoto Secrets

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu