Dobijete glavobolju nakon crnog vina? Otkriveno je što stoji iza toga, a i zašto su žene sklonije tome

kod nekih osoba čak i mala količina crnog vina može uzrokovati glavobolju

Tijekom blagdanske sezone crno vino je za mnoge omiljeno alkoholno piće. Međutim, kod nekih osoba čak i mala količina crnog vina može uzrokovati glavobolju.

Nedavna studija, objavljena u časopisu Scientific Reports, bavila se razlozima glavobolja izazvanih crnim vinom u usporedbi s drugim alkoholnim pićima bez tog učinka. Studija je otkrila da visoki sadržaj flavonola u crnom vinu, posebice kvercetina, utječe na metabolizam alkohola, što rezultira glavoboljama, izvještava Medical News Today.

Učinak izazivanja glavobolje nije izravan

Kvercetin, antioksidans prisutan u voću poput grožđa, u kombinaciji s alkoholom može izazvati štetne učinke.

Dr. Andrew Waterhouse, vinski kemičar i dopisni autor, naglasio je da učinak izazivanja glavobolje nije izravan, a kvercetin glukuronid identificiran je kao krivac.

Dr. MaryAnn Mays, neurologinja, objasnila je da veći sadržaj tanina i histamina u crvenom vinu doprinosi glavoboljama, a kvercetin se pojavljuje kao još jedan potencijalni faktor. Kada kvercetin stupi u interakciju s alkoholom tijekom metabolizma, pretvara se u kvercetin glukuronid, što dovodi do nakupljanja acetaldehida, poznatog toksina odgovornog za klasične simptome poput crvenila i glavobolje.

visoki sadržaj flavonola u crnom vinu, posebice kvercetina, utječe na metabolizam alkohola, što rezultira glavoboljama
FOTO: Shutterstock

Žene su sklonije glavoboljama od vina

Znanstvenici su također istraživali genetske čimbenike koji utječu na metabolizam alkohola, posebno u istočnoazijskim populacijama s disfunkcionalnim oblikom aldehid dehidrogenaze, što uzrokuje povećanu osjetljivost na simptome izazvane alkoholom. Osim toga, žene, zbog veće tjelesne masnoće i niže alkoholne dehidrogenaze, mogu biti sklonije glavoboljama od vina.

Kako bi se glavobolje izazvane vinom svele na najmanju moguću mjeru, preporuke uključuju odabir bijelog vina, odabir vina visoke kvalitete, izbjegavanje pijenja na prazan želudac i prakticiranje pravila 1 prema 1 konzumiranja vode uz vino. Pinot noir predlaže se kao poželjna opcija crnog vina s nižim sadržajem tanina.

Pročitajte i ove članke:

Članak objavljen:

Ocijenite članak

0 / 5   0

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu