Ideja za ručak – pečeni mladi krumpir uz hranjivu salatu sa žitaricama

Salata od žitarica, krumpir i šparoge

Sada kad na tržnicama i po trgovinama ima puno domaćeg mladog krumpira, a obično se svi grabe za što veće krumpire pa oni sitni ostanu na dnu kutija, vi proberite baš te najsitnije. Dok su tako mladi nije ih potrebno ni guliti već ih samo temeljito oprati. Tako oprane skuhajte u posoljenoj vodi, ocijedite i prebacite u lim za pečenje.

Dodajte po njima malo maslinovog ulja i začine po želji te ih vilicom lagano pritisnite da se lagano raspuknu. Pecite ih u pećnici na najjače dok ne dobiju zlatnu koricu. Izvana će biti jako hrskavi, a iznutra mekani i topit će se u ustima.

Toliko su fini da vam uz njih ne treba ništa osim raskošne i hranjive salate koja za bazu ima mix od pet žitarica.

Kombinacija za koju sam se ja odlučila ima pšenicu, zob, rižu, pir i ječam i kao takvu u obliku mix-a je možete pronaći i u trgovinama. Žitarice su u nekom postotku već prethodno kuhane tako da im je potrebno samo 10-ak minuta dodatnog kuhanja da budu spremne za konzumaciju.

Narežite rajčicu, nekoliko maslina, rotkvicu, skuhane mlade mahune, dodajte nar i pečeni začinjeni slanutak.

Slanutak možete peći kad i krumpir, u posebnoj manjoj posudi ili čak zajedno s krumpirom negdje sa strane, ako nemate dodatno mjesta u pećnici.

Salata od žitarica
Foto: Mare

Pripremite ga na način da prethodno kuhani ili slanutak iz konzerve ocijedite, začinite mješavinom začina koja se sastoji od mljevene paprike, soli i češnjaka u prahu.

Poželite li i nekakvi umak, predlažem vam brzinski aioli umak. Vegansku majonezu pomiješajte s protisnutim češnjakom, sokom limuna i paprom. Ja sam u svoj umak dodala i malo kurkume te crnog sezama. Ostavite desetak minuta da se ohladi u hladnjaku i da se okusi lijepo povežu.

A ako vam se još uvijek jedu šparoge, samo ih skuhajte kratko na pari, a to npr.  možete i dok se žitarice kuhaju na način da iznad njih postavite cjediljku i u nju šparoge kratko par minuta.

Za sve skupa spremiti trebat ćete onoliko vremena koliko krumpiru treba da se skuha i speče, a kako se radi o malom i mladom krumpiru računajte da ste za manje od 40 min gotovi.

Ukusno, nutricionistički bogato i relativno brzo za spremanje, idealno za ove tople dane.

Dobar tek!

Više mojih recepata možete potražiti ovdje.

Članak uređen:

Ocijenite članak

5 / 5   3

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu

Vaši komentari

Komentare nagrađujemo.

Ideja za ručak – pečeni mladi krumpir uz hranjivu salatu sa žitaricama

Želimo vas motivirati da svojim znanjem i iskustvom doprinesete cjelovitosti sadržaja na portalu.

Aktivne komentatore koji se trude doprinijeti nagrađujemo.

Svaki mjesec biramo najzaslužnijeg komentatora. Najboljem komentatoru mjeseca poslat ćemo obavijest e-mailom. Ukoliko u roku 8 dana ne primimo povratni odgovor, izabrat ćemo novog komentatora mjeseca i dodijeliti mu/joj nagradu. Nagradu smo u mogućnosti poslati samo punoljetnim osobama na adresu u Republici Hrvatskoj.

Što je poželjno:

  • komentar u kojima su iznesene korisne informacije koje nadopunjuju članak
  • komentar u kojima se dijeli vlastito iskustvo koje može biti korisno drugima
  • komentar je odgovor na pitanje postavljeno od drugog čitatelja ili postavljeno vlastito pitanje

Trenutno nema komentara budite prvi i komentirajte članak.