Aioli umak – recepti

aioli umak

Aioli je mediteranski umak čiji su glavni sastojci češnjak i maslinovo ulje. Tradicionalno se ovaj umak radi u tarioniku od samo ta dva sastojka. Današnje verzije sličnije su majonezi od češnjaka i najčešće se rade u procesoru hrane. Preporučuje se postepeno dodavanje ulja kako se ne bi razbila emulzija.

Ovaj umak je stekao popularnost 1980-ih kada se počeo smatrati majonezom s okusom, s dodacima kao što su šafran i čili.

Neki recepti za ovaj umak među sastojcima imaju i žumanjke, limunov sok ili senf. Španjolci koji su vjerni tradicionalnoj recepturi vjeruju da je izostanak jaja upravo ono što razlikuje aioli umak od majoneze, dok Francuzi redovito dodaju žumanjke. U svakom slučaju aioli umak ima puno jači i bogatiji okus od obične majoneze.

Ako želite rekreirati tradicionalni recept trebate u tarioniku zgnječiti češnjak i postupno dodati maslinovo ulje te malo soli dok ne nastane pasta. Tradicionalno se poslužuje u Španjolskoj, Francuskoj i Italiji.

Aioli umak se najčešće poslužuje na sobnoj temperaturi uz sirovo povrće ili skuhana jaja i školjke, no možete ga koristiti i u sendvičima te ostalim jelima s umacima.

aioli umak

Aioli umak – recept

Ova metoda je najpopularnija i jednostavna verzija aioli umaka koju možete napraviti kod kuće. Za zdraviju verziju možete koristiti majonezu bez masti.

Sastojci

 • 2 jušne žlice majoneze,
 • sok ¼ limuna,
 • 1 usitnjeni režanj češnjaka,
 • prstohvat soli.

Priprema

 1. Pomiješajte sve sastojke, servirajte na burger ili uz povrće i uživajte!

aioli umak

Aioli umak – veganski recept

Ako ne jedete mliječne proizvode i jaja svejedno možete uživati u ovom umaku. Možete napraviti popularnu verziju prvog recepta na način da zamijenite običnu majonezu veganskom majonezom. Ali ako ne želite koristiti vegansku majonezu, u nastavku pročitajte nešto drugačiji recept.

Sastojci

 • 3 jušne žlice aquafabe (tekućina iz limenke slanutka),
 • 1 jušna žlica jabučnog octa,
 • ½ čajne žlice senfa,
 • ½ čajne žlice soli,
 • 230 ml biljnog ulja,
 • 2 usitnjena režnja češnjaka.

Priprema

 1. Stavite aquafabu, jabučni ocat, senf i sol u zdjelu. Štapnim mikserom kratko miksajte dok se sastojci ne spoje.
 2. Dok štapni mikser i dalje radi počnite vrlo polako dodavati ulje. Ako ulje dodate prebrzo smjesa će se pretvoriti u tekućinu. Prvo dobro umiješajte štapnim mikserom ulje koje ste dodali prije daljnjeg dodavanja.
 3. Kada dodate svo ulje i dobro ga umiješate umak bi trebao postati gust.
 4. Dodajte limunov sok i češnjak i još jednom dobro promiješajte.

Ovaj umak najbolje bi bilo jesti sljedeći dan kada se svi okusi spoje, a može stajati u hladnjaku do 7 dana.

Aioli umak – recept s pečenim češnjakom

Ovaj recept za aioli umak malo je drugačiji jer sadrži pečeni češnjak koji daje slatku i karameliziranu aromu umaku.

Sastojci

 • 1 mala glava češnjaka,
 • 115 ml + 2 jušne žlice maslinovog ulja,
 • 1 čajna žlica senfa,
 • 1 žumanjak,
 • 115 ml biljnog ulja,
 • 2 čajne žlice limunovog soka,
 • sol po želji.

Priprema

 1. Zagrijte pećnicu na 190 °C.
 2. Odrežite gornji dio glave češnjaka i smjestite ju na foliju (odrezana strana prema gore). Premažite glavu s 2 žlice maslinovog ulja i dobro ju zamotajte u foliju. Stavite na lim za pečenje i pecite dok češnjak ne postane zlatno smeđi i mekan (60-75 minuta). Izvadite iz pećnice i pustite da se ohladi pa istisnite češnjeve češnjaka u zdjelicu.
 3. U procesor hrane stavite češnjak, senf i žumanjak i blendajte dok se sastojci ne spoje (oko 10 sekundi).
 4. Dok procesor hrane još radi, polako dodajte maslinovo i biljno ulje.
 5. Kada je sve spojeno, zaustavite procesor, potom dodajte limunov sok i sol pa promiksajte još jednom u procesoru kako bi se sve spojilo.
 6. Pustite da umak odstoji barem 30 minuta prije serviranja.

Članak uređen:

Ocijenite članak

5 / 5   1

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu

Vaši komentari

Komentare nagrađujemo.

Aioli umak – recepti

Želimo vas motivirati da svojim znanjem i iskustvom doprinesete cjelovitosti sadržaja na portalu.

Aktivne komentatore koji se trude doprinijeti nagrađujemo.

Svaki mjesec biramo najzaslužnijeg komentatora. Najboljem komentatoru mjeseca poslat ćemo obavijest e-mailom. Ukoliko u roku 8 dana ne primimo povratni odgovor, izabrat ćemo novog komentatora mjeseca i dodijeliti mu/joj nagradu. Nagradu smo u mogućnosti poslati samo punoljetnim osobama na adresu u Republici Hrvatskoj.

Što je poželjno:

 • komentar u kojima su iznesene korisne informacije koje nadopunjuju članak
 • komentar u kojima se dijeli vlastito iskustvo koje može biti korisno drugima
 • komentar je odgovor na pitanje postavljeno od drugog čitatelja ili postavljeno vlastito pitanje
 1. Zaboravila sam napomeniti, radila sam majonezu od odmrznute aquafabe. Imala sam zamrznutu aquafabu u plastičnoj posudi. Ostavila sam ju preko noći na sobnoj temperaturi da se odmrzne. Drugi dan dodala sam ulje sobne temperature (sve odjednom) i ostale sastojke, i kao što sam u prethodnom komentaru opisala: polako sam podizala štapni mikser uključen na najveću brzinu i bez problema se sve povezalo u majonezu.

 2. U drugom receptu (Aioli umak – veganski umak) piše „Ako ulje dodate prebrzo smjesa će se pretvoriti u tekućinu. Prvo dobro umiješajte štapnim mikserom ulje koje ste dodali prije daljnjeg dodavanja.“

  Odakle Vam ta informacija? Jeste li pokušali dodati sve ulje odjednom pa se smjesa zaista pretvorila u tekućinu, ili niste probali, nego ste preuzeli „informaciju“ s neke web stranice?

  Moja iskustva su drugačija. Kad sam prije par godina čula za aquafabu, bila sam zaista zainteresirana jel to stvarno funkcionira. Odmah sam skuhala slanutak. Spremila sam aquafabu u hladnjak kako bih sljedećih dana mogla isprobavati recepte. Kad sam odlučila isprobati majonezu, nisam znala bih li upotrijebila aquafabu direktno iz hladnjaka ili ju trebam ostaviti na sobnoj temperaturi da se ugrije. Poučena iskustvima s izradom obične majoneze (od jaja/žumanjaka i ulja), odlučila sam upotrijebiti aqaufabu sobne temperature. Naime, kad sam prethodnih godina pokušavala napraviti majonezu od jaja i ulja nikako mi se smjesa nije htjela povezati. Nakon brojnih pokušaja zaključila sam da mi se ne povezuju hladna jaja (iz hladnjaka) s uljem sobne temperature. Ima po internetu stranica, foruma,… gdje neki tvrde da im se hladna jaja bez problema povežu s uljem sobne temperature, no meni to nikad nije upalilo (ne znam je li problem bio u mojim štapnim mikserima, ulju, jajima…).

  Budući da sam bila zaintrigirana činjenicom da se meni ne povezuju hladna jaja i ulje sobne temperature, nego sve treba biti sobne temperature, zanimalo me što bi bilo da su svi sastojci hladni. Stavila sam ulje u staklenci u hladnjak da se ohladi pa sam u njega razbila hladno jaje i dodala sve ostale sastojke (naravno, sol, papar itd. nisu bili u hladnjaku). Ta smjesa se pomoću štapnog miksera najnormalnije povezala u majonezu. Moj zaključak: s obzirom na moje štapne miksere, ulja i jaja – ili i ulje i jaja moraju biti sobne temperature ili i ulje i jaja moraju biti iz hladnjaka.

  Kad mi hitno treba majoneza i ima jaja u hladnjaku, ali nisam stavila ulje u hladnjak da se rashladi, onda jaja potopim u posudu s vrućom vodom (iz slavine, ne kipuću vodu) i ostavim da se ugriju: za par minuta radim onda majonezu s uljem i jajima sobne temperature.
  No, da se vratim aquafabi, dakle, ostavila sam aquafabu u staklenci na sobnoj temperaturi i onda sam u to dodala ulje sobne temperature i ostale sastojke. Stavila sam štapni mikser na dno staklenke, uključila ga na najveću brzinu i polako podizala prema vrhu: nastala je majoneza, tj. gusta smjesa kao i kod majoneze od jaja i ulja. I tako zadnjih godina radim majonezu od aquafabe. Nisam nikad pokušala dodavati u ulje „kap po kap“ (ni kad radim majonezu s jajima, ne dodajem ulje kap po kap). Moram napomenula da sam uvijek koristila domaću aquafabu, tj. od slanutka koji sam skuhala, nisam nikad probala onu iz limenke. Upotrebljavam suncokretovo ili biljno ulje.

  Pitala sam se već što bi bilo da upotrijebim hladnu aquafabu iz hladnjaka; nisam to isprobala.

  Mala napomena, na nekoj internetskoj stranici (ne znam kojoj) naišla sam na savjet da se ta majoneza od aquafabe bolje povezuje ako se dodaju 3-4 zrna kuhanog slanutka. Isprobala sam to: uz ostale sastojke, odmah sam u staklenku stavila par zrna kuhanog slanutka (sobne temperature) – i polako podizala štapni mikser te mi se zaista čini da je smjesa nekako „punija“, nema ostataka (zrnaca) slanutka, štapni mikser to sve samelje (no, možda to ovisi o štapnom mikseru). Ta 3-4 zrna slanutka nisu utjecala na okus majoneze (ionako, svi, htjeli-ne htjeli, moraju priznati da ovakva majoneza (kao i razne druge varijante veganskih majoneza), nema isti okus kako majoneza od jaja i ulja.