Tartar umak – jednostavni recepti za fini domaći tartar sos

Tartar umak

Tartar umak je omiljeni sos koji ide uz sve: pržena i pohana jela, ribu ili lignje. Potječe iz Francuske, a datira još iz 19. stoljeća. Osnova su mu majoneza ili aioli umak (pripremom i izgledom nalik na majonezu) uz dodatak grubo sjeckanih kiselih krastavaca. Danas postoje razne verzije pa tartar možete naći bez majoneze, s jogurtom i slično.

U nastavku članka saznajte kako napraviti fini tartar umak.

Sastojci tartar umaka

Osnovni tartar umak bazira se na domaćoj majonezi ili aioli umaku te kiselim krastavcima i začinima. U 100 grama prosječnog kupljenog tartar umaka nalazi se:

Kao što se vidi iz gornjeg popisa, 100 grama tartar umaka sadrži zamjetnu količinu kolesterola, natrija i masti. Stoga tartar umak u svojoj kuhinji možete pripremiti bez majoneze kako bi bio zdraviji.

Kako napraviti tartar umak?

Za osnovu tartar umaka potrebni su sljedeći sastojci:

Ostale začine možete dodavati po želji, a mnogi kuhari u tartar umak stavljaju još:

Kuhinja je pravo mjesto za pripremiti tartar umak. Može biti ukusan prilog mnogim jelima:

  • tartar umak za lignje,
  • tartar umak za ribu,
  • pohana jela poput odrezaka i ribljih štapića,
  • pržena jela.

Tartar umak za ribu

Jednostavni tartar umak – recepti

Tartar umak nije teško pripremiti, posebno ako kupite već gotovu majonezu. Priprema tartar sosa je brza i jednostavna. Trebat će Vam tek par sastojaka, od kojih većinu već posjedujete u kuhinji. Priprema se većinom sastoji od sjeckanja češnjaka i krastavaca.

Tartar umak domaći

Domaći tartar umak podrazumijeva pripremu recepta od početka do kraja. Pripremite ga na bazi domaće majoneze.

Sastojci tartar umaka su:

Fini domaći tartar sos pripremite uz pomoć ovog recepta:

  1. Krastavce pripremite tako da ih narežete na tanke trakice.
  2. Češnjak oljuštite i isjeckajte skroz sitno.
  3. Jaja skuhajte utvrdo te odvojite žumanjke i ostavite ih da se ohlade.
  4. Ohlađenim žumanjcima dodajte ocat, sol i papar te ih polako miksajte.
  5. Dok miksate žumanjke, polagano usipajte ulje i sok od limuna.
  6. Kad je smjesa gotova, ubacite češnjak i kisele krastavce.

U tartar sos možete staviti peršin ili vlasac za dodatan okus i miris. Umak pohranite u hladnjak te ga poslužite hladnog kad se svi okusi prožmu.

Domaći tartar sos

Tartar sos s kiselim krastavcima

Tartar umak danas dolazi u mnoštvu verzija i oblika. U ovom receptu se nalaze senf i kapari. Takav tartar sos će imati malo jači i oštriji okus koji mu daje posebnu notu.

Potrebni sastojci su:

Tartar sos s kiselim krastavcima pripremite prema sljedećem receptu:

  1. Krastavce narežite na trakice, a češnjak očistite i sitno naribajte.
  2. U veću stavite majonezu te još dodajte sok od limuna, začine i senf.
  3. Zatim u posudu stavite kisele krastavce, češnjak i kapare.
  4. Smjesu dobro promiješajte da bi se svi sastojci ravnomjerno rasporedili.

Tartar umak pohranite u hladnjaku i poslužite kad se ohladi. Naravno, po želji možete dodati svježi nasjeckani peršin ili vlasac.

Tartar umak s jogurtom

Fini tartar umak se može pripremiti i s jogurtom. Jogurt će tartaru dati finiju i kremastiju teksturu, a možete mu dodati lakše začine kako bi se zadržao okus jogurta.

Takav sos je lagan i osvježavajuć, a sastojci su:

Tartar sos s jogurtom pripremite tako da slijedite ovaj recept:

  1. Kisele krastavce narežite na trakice, a češnjak sitno nasjeckajte.
  2. U većoj posudi pomiješajte majonezu i jogurt te dodajte limunov sok.
  3. U posudu stavite začine, kisele krastavce i češnjak.
  4. Ako želite, tartar umaku dodajte nasjeckani peršin, vlasac ili kopar.
  5. Sve sastojke dobro izmiješajte i pohranite u hladnjaku.

Tartar sos pripremljen s jogurtom odlično odgovara prženim i pohanim jelima jer umanjuje osjećaj masti.

Kako napraviti tartar umak

Tartar umak bez majoneze

Zdravi tartar umak u pravilu ne bi trebao sadržavati puno jaja, odnosno majonezu. U žumancima se nalazi veća količina životinjskog kolesterola pa možete napraviti “lažni” tartar bez jaja.

Još uvijek ćete imati isti doživljaj jela uz pripremljeni tartar sos, a takva verzija će biti bolja za Vaše krvne žile i srce. Sastojci potrebni za zdravi tartar su:

Jednostavni tartar umak bez majoneze pripremite tako da:

  1. Kisele krastavce narežete na tanke trakice.
  2. Češnjak oljuštite i sitno naribajte.
  3. U veću zdjelu stavite jogurt i pomiješajte ga sa sokom od limuna i senfom.
  4. Smjesi dodajte začine te pripremljene kisele krastavce i češnjak.
  5. Sve sastojke dobro promiješajte da se svi ravnomjerno raspodjele.
  6. Tartar umaku dodajte dodatne začine po želji poput peršina, vlasca ili kopra.
  7. Posudu s pripremljenim umakom pohranite u hladnjaku.

Tartar umak – Crochef

U videu ispod pogledajte ukusni recept za pohane šampinjone uz tartar umak.

Recept je pripremio i osmislio Crochef, a takvo jelo je izvrsno kao predjelo ili brzi ručak.
Članak objavljen:

Ocijenite članak

5 / 5   2

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Vezani pojmovi: tartar umak, 

Podijelite članak

Kopirajte adresu