Pohane bukovače – recepti i zdravstvene prednosti

pohane bukovače

Bukovače (lat. Pleurotus ostreatus) su jestive i ukusne gljive koje rastu na stablima. Spadaju među rijetke gljive mesojede jer jedu obliće i bakterije. Ove gljive su fascinantne i jer doprinose smanjenju zagađenja, snižavaju kolesterol, a neke studije pokazuju da imaju i protutumorska djelovanja.

Imaju blagi orašasti okus, pa su zbog toga pogodne za juhe i variva, a moguće ih je i pržiti. Najčešće su bijelo-sive ili smeđe boje. Ako ih prije niste jeli, prvo probajte mali komadić s obzirom na to da mogu izazvati alergijsku reakciju kod nekih ljudi.

Bukovače se mogu kupiti po povoljnoj cijeni u gotovo svim većim dućanima ili na tržnici. Za jelo se mogu pripremiti na brojne načine, a mi vam u nastavku donosimo 3 recepta za pripremu pohanih bukovača.

Ove gljive možete iskoristiti i u pripremi woka, a ukusni recept za wok s gljivama pročitajte ovdje.

bukovače

Pohane bukovače – kalorije i dobrobiti

Same po sebi bukovače su vrlo niskokalorične, pa tako 100 grama ovih gljiva ima 33 kalorije. Način pripreme (kao što je pohanje) i popratni sastojci povisuju njihovu kalorijsku vrijednost.

Bukovače imaju brojne antioksidanse i antibakterijska svojstva. Sadrže vitamine i minerale kao što su cink, željezo, kalcij, vitamin D, vitamin B2 i B3, itd. Također u sebi sadrže statine koji smanjuju „loš“ kolesterol u tijelu, a neke studije pokazuju da bi mogle biti korisne i u borbi protiv raka.

Kako uzgojiti bukovače?

Ako ne želite kupovati ili ići u potragu za bukovačama u šumama, možete ih uzgojiti kod kuće! U nastavku se nalazi video koji objašnjava kako uzgojiti bukovače.

Kako očistiti bukovače?

Bukovače je iznimno jednostavno očistiti. Najčešće dolaze spojene u više nakupina. Potrebno ih je samo vrhom noža odvojiti od stabljike kako bi individualne kapice otpale.

Pohane bukovače sa sezamom – recept

U nastavku se nalazi recept za pohane bukovače sa sezamom. Ako želite da sezam ima jači okus, prije upotrebe ga par minuta tostirajte na tavi.

Sastojci

  • 8 – 9 bukovača srednje veličine,
  • 200 g krušnih mrvica,
  • sezam (količina proizvoljna),
  • 4 jaja,
  • brašno po potrebi,
  • sol po želji.

Priprema

  1. Očistite i operite bukovače. Kada ih osušite, posolite lagano sa svih strana.
  2. Umutite jaja, pripremite brašno, a u zasebnu posudu pomiješajte krušne mrvice i sezam.
  3. Svaku bukovaču uvaljajte u brašno, zatim u jaja, pa u krušne mrvice.
  4. Kada napravite 3. korak sa svim bukovačama, pržite ih na vrućem ulju.
  5. Kada su gotove, stavite ih na papirnati ubrus da se višak ulja upije i servirajte s prilogom.

Pečene bukovače – recept

Ako želite pripremiti pohane bukovače iz pećnice kako biste izbjegli korištenje ulja i stajanje nad tavom, procedura je jednostavna. Slijedite prethodni recept do 4. koraka. Kada su bukovače obložene mrvicama, ubacite ih u pećnicu ugrijanu na 200 C i pecite 20 – 30 minuta.

Ako zapravo ne želite pohane bukovače iz pećnice, već samo pečene, možete ih staviti u pećnicu na istu temperaturu samo oprane i začinjene po želji na 20 – 30 minuta.

Pohane bukovače u pivskom tijestu – recept

Ovaj recept odnosi se na pohane bukovače sa sirom, no podrazumijeva pohanje u pivskom tijestu.

Sastojci

  • 250 g bukovača,
  • 300 g sira po izboru,
  • 2,5 dl piva po izboru,
  • 1 jaje,
  • brašno po potrebi,
  • sol po želji.

Priprema

  1. Očistite i operite bukovače. Kada ih osušite, posolite lagano sa svih strana.
  2. Razmutite jaje, pa dodajte pivo i brašno dok ne stvorite konzistenciju malo gušće smjese za palačinke.
  3. Pričvrstite čačkalicom komad sira za bukovaču i umočite u pivsko tijesto.
  4. Kada napravite 3. korak sa svim bukovačama, izvadite čačkalice i pržite ih u ulju.
  5. Kada su gotove, stavite ih na papirnati ubrus da se višak ulja upije i servirajte s prilogom.

pohane bukovače

Prilog uz pohane bukovače

Pohane bukovače možete jesti kao zamjenu za meso, što znači da uz njih kao prilog možete jesti bilo što što bi jeli s mesom. Pa tako odlično idu uz priloge kao što su kuhani, pečeni ili pire krumpir, riža, različito kuhano povrće, salate itd.

Možete ih servirati i s nekim umakom kao što su majoneza ili tartar, a možete ih koristiti i kao zamjenu za pljeskavicu u burgeru ili sendviču.

Članak objavljen:

Ocijenite članak

4.17 / 5   12

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Vezani pojmovi: pohane bukovače, 

Podijelite članak

Kopirajte adresu