Pohane bukovače – recepti i zdravstvene prednosti
- Budite prvi i komentirajte!
- 3 min čitanja
Bukovače (lat. Pleurotus ostreatus) su jestive i ukusne gljive koje rastu na stablima. Spadaju među rijetke gljive mesojede jer jedu obliće i bakterije. Ove gljive su fascinantne i jer doprinose smanjenju zagađenja, snižavaju kolesterol, a neke studije pokazuju da imaju i protutumorska djelovanja.
Imaju blagi orašasti okus, pa su zbog toga pogodne za juhe i variva, a moguće ih je i pržiti. Najčešće su bijelo-sive ili smeđe boje. Ako ih prije niste jeli, prvo probajte mali komadić s obzirom na to da mogu izazvati alergijsku reakciju kod nekih ljudi.
Bukovače se mogu kupiti po povoljnoj cijeni u gotovo svim većim dućanima ili na tržnici. Za jelo se mogu pripremiti na brojne načine, a mi vam u nastavku donosimo 3 recepta za pripremu pohanih bukovača.
Ove gljive možete iskoristiti i u pripremi woka, a ukusni recept za wok s gljivama pročitajte ovdje.
Pohane bukovače – kalorije i dobrobiti
Same po sebi bukovače su vrlo niskokalorične, pa tako 100 grama ovih gljiva ima 33 kalorije. Način pripreme (kao što je pohanje) i popratni sastojci povisuju njihovu kalorijsku vrijednost.
Bukovače imaju brojne antioksidanse i antibakterijska svojstva. Sadrže vitamine i minerale kao što su cink, željezo, kalcij, vitamin D, vitamin B2 i B3, itd. Također u sebi sadrže statine koji smanjuju „loš“ kolesterol u tijelu, a neke studije pokazuju da bi mogle biti korisne i u borbi protiv raka.
Kako uzgojiti bukovače?
Ako ne želite kupovati ili ići u potragu za bukovačama u šumama, možete ih uzgojiti kod kuće! U nastavku se nalazi video koji objašnjava kako uzgojiti bukovače.
Kako očistiti bukovače?
Bukovače je iznimno jednostavno očistiti. Najčešće dolaze spojene u više nakupina. Potrebno ih je samo vrhom noža odvojiti od stabljike kako bi individualne kapice otpale.
Pohane bukovače sa sezamom – recept
U nastavku se nalazi recept za pohane bukovače sa sezamom. Ako želite da sezam ima jači okus, prije upotrebe ga par minuta tostirajte na tavi.
Sastojci
- 8 – 9 bukovača srednje veličine,
- 200 g krušnih mrvica,
- sezam (količina proizvoljna),
- 4 jaja,
- brašno po potrebi,
- sol po želji.
Priprema
- Očistite i operite bukovače. Kada ih osušite, posolite lagano sa svih strana.
- Umutite jaja, pripremite brašno, a u zasebnu posudu pomiješajte krušne mrvice i sezam.
- Svaku bukovaču uvaljajte u brašno, zatim u jaja, pa u krušne mrvice.
- Kada napravite 3. korak sa svim bukovačama, pržite ih na vrućem ulju.
- Kada su gotove, stavite ih na papirnati ubrus da se višak ulja upije i servirajte s prilogom.
Pečene bukovače – recept
Ako želite pripremiti pohane bukovače iz pećnice kako biste izbjegli korištenje ulja i stajanje nad tavom, procedura je jednostavna. Slijedite prethodni recept do 4. koraka. Kada su bukovače obložene mrvicama, ubacite ih u pećnicu ugrijanu na 200 C i pecite 20 – 30 minuta.
Ako zapravo ne želite pohane bukovače iz pećnice, već samo pečene, možete ih staviti u pećnicu na istu temperaturu samo oprane i začinjene po želji na 20 – 30 minuta.
Pohane bukovače u pivskom tijestu – recept
Ovaj recept odnosi se na pohane bukovače sa sirom, no podrazumijeva pohanje u pivskom tijestu.
Sastojci
- 250 g bukovača,
- 300 g sira po izboru,
- 2,5 dl piva po izboru,
- 1 jaje,
- brašno po potrebi,
- sol po želji.
Priprema
- Očistite i operite bukovače. Kada ih osušite, posolite lagano sa svih strana.
- Razmutite jaje, pa dodajte pivo i brašno dok ne stvorite konzistenciju malo gušće smjese za palačinke.
- Pričvrstite čačkalicom komad sira za bukovaču i umočite u pivsko tijesto.
- Kada napravite 3. korak sa svim bukovačama, izvadite čačkalice i pržite ih u ulju.
- Kada su gotove, stavite ih na papirnati ubrus da se višak ulja upije i servirajte s prilogom.
Prilog uz pohane bukovače
Pohane bukovače možete jesti kao zamjenu za meso, što znači da uz njih kao prilog možete jesti bilo što što bi jeli s mesom. Pa tako odlično idu uz priloge kao što su kuhani, pečeni ili pire krumpir, riža, različito kuhano povrće, salate itd.
Možete ih servirati i s nekim umakom kao što su majoneza ili tartar, a možete ih koristiti i kao zamjenu za pljeskavicu u burgeru ili sendviču.
Tekst Dana
Za vas izdvajamo
12 vježbi s vlastitom težinom za izgradnju mišića
- Tomislav Stanić
- 4 min čitanja