Planinarenje za početnike: Rekreacija za tijelo i um! Ako tek krećete u planine, evo koja vam oprema treba, kojim stazama krenuti i čega se držati

Planinarenje za početnike

Planinarenje je višesatno ili višednevno kretanje u planinskim predjelima koje ima brojne pozitivne učinke na fizičko i mentalno zdravlje. Za sigurno planinarenje vrlo je važno biti adekvatno pripremljen i imati prikladnu opremu. Početi s planinarenjem nije teško, a u nastavku se nalaze savjeti za planinarenje za početnike.

Planinarenje
FOTO: Shutterstock

Prednosti planinarenja

Planinarenje i bivanje u prirodi imaju brojne prednosti za zdravlje. Planinarenje može pozitivno utjecati na:

 • kardiovaskularni
 • mišićno-koštani
 • endokrini
 • imunološki sustav.

Osim toga, smatra se da planinarenje ima prednosti i za mentalno zdravlje te da doprinosi općoj dobrobiti pojedinca. Redovita fizička aktivnost, uključujući hodanje i planinarenje, između ostalog doprinosi poboljšanju raspoloženja, kognitivnih funkcija te smanjenju anksioznosti.

S obzirom na to da se preporučuje planinariti s drugim (za početnike iskusnim) ljudima, planinarenje ima i socijalni aspekt koji doprinosi dobrobiti pojedinca.
Planinarske staze za početnike
FOTO: Shutterstock

Planinarske staze za početnike

Hrvatska obiluje prekrasnim stazama za planinarenje. Najbolje planinarske staze ili neke od najljepših staza u Hrvatskoj nalaze se na planinama:

 • Velebit
 • Papuk
 • Risnjak
 • Učka
 • Mosor.

Za početnike je vrlo važno započeti s jednostavnijim stazama – staze koje su manje zahtjevne, vremenski traju kraće i koje su bliže, tj. pristupačnije. S vremenom, kada se steknu iskustvo i vještina, popis staza na koje se upuštate može se proširiti.

Planinarenje i bivanje u prirodi imaju brojne prednosti za zdravlje
FOTO: Shutterstock

Alan Čaplar, planinski publicist i glavni tajnik Hrvatskog planinarskog saveza, na pitanje koje su staze pogodne za početnike ističe sljedeće:

Zapravo, glavna preporuka ne bi bila da neiskusni biraju sami staze za planinarenje, već bi preporučljivo bilo da se početnici uključe u neko planinarsko društvo i idu na organizirane planinarske izlete s iskusnim planinarskim vodičima.

Navodi da uvjeti i na laganim i pristupačnim planinarskim putovima mogu biti nepovoljni (npr. zbog zimskih uvjeta, snažnog vjetra, magle i sl.). Neovisno o tome koliko se određena staza čini jednostavnom i pristupačnom, mogu se dogoditi nezgode. Stoga je iznimno važno za početnike da se ne upuštaju u planinarenje sami, već da sudjeluju na izletima koje vode iskusni planinarski vodiči.

Postoje brojne udruge i grupe za planinarenje u koje se možete uključiti i uz čije vodstvo možete na siguran i organiziran način obilaziti različite planine i planinarska odredišta. Popis planinarskih udruga možete pronaći na stranicama Hrvatskog planinarskog saveza.

Pravila planinarenja
FOTO: Shutterstock

Pravila planinarenja

Prije planinarenja potrebno je dobro isplanirati i pripremiti se za izlet. Primjerice, potrebno je odabrati planinarsko društvo ili iskusne prijatelje/poznanike s kojima ćete se upustiti u planinarenje, kao i stazu na koju ćete ići. Potrebno je dobro se informirati o stazi i pratiti vremensku prognozu, kako bi se odabrala adekvatna oprema i prilagodio put. Osim toga, pri odlasku u planine važno je imati adekvatnu opremu, o kojoj ćete saznati u nastavku.

Prilikom odlaska u planine postoji nekoliko pravila planinarenja kojih se treba pridržavati:

 • očuvanje prirode – izbjegavajte ostavljanje bilo kakvih tragova iza sebe; to uključuje npr. prikladno odlaganje smeća (ne ostavljanje smeća u prirodi), izbjegavanje oštećivanja putova i putokaza, ne čupanje biljaka, čuvanje čistoće planinskih izvora
 • poštivanje tišine – ne proizvodite previše buke kako biste poštivali mir i tišinu životinja koje borave u planini, ali i drugih planinara
 • poštivanje vlastitih granica – nemojte žuriti i prelaziti vlastite granice; tempo planinarenja prilagođava se onoj osobi koja je najsporija
 • neodvajanje od grupe – za početnike, ali i iskusne planinare vrlo je važno da se ne odvajaju od grupe s kojom planinare.
Planinarska oprema za početnike
FOTO: Shutterstock

Planinarska oprema za početnike

Prema popisu navedenom na stranicama Hrvatskog planinarskog saveza planinarska oprema ovisi o karakteru izleta. Osnovne stvari koje biste uvijek trebali imati sa sobom na planinarskom izletu su sljedeće:

 • osnovna oprema – novčanik, mobitel, naočale, planinarske cipele, štapovi za hodanje
 • redovna odjeća i rezerve – odjeća u kojoj se osjećate udobno te rezervna odjeća u ruksaku
 • hrana i piće – dostatna količina vode i hrane za izlet
 • oprema za dnevno planinarenje – kao što su GPS uređaj, zaštitna krema za sunce, maramice, lijekovi, pribor za prvu pomoć.

Potpuni popis planinarske opreme možete pronaći na stranicama Hrvatskog planinarskog saveza.

Za kraj, najbolji planinarski izleti su oni na kojima na siguran način možete uživati u dobrobitima koje vam priroda može pružiti. Stoga, ako ste početnik, potražite lokalnu planinarsku udrugu u koju se možete učlaniti.

Pročitajte i članke:

Članak objavljen:

Ocijenite članak

0 / 5   0

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu