Planinarenje pozitivno djeluje na tijelo i duh

planinarenje

Planine su visoke, često nepristupačne, na njima ima blata, snijega i vjetra. Što nas to tjera da napustimo ugodni trosjed u dnevnom boravku i uputimo se na planinu?

Zašto planinarenje?

Kada se bavimo sportom tada obično očekujemo rezultate. Želimo biti brži i jači pa treniramo. Ponekad želimo smršaviti i biti ljepši pa opet treniramo. Ponekad zaboravljamo što uopće želimo. Planinarenje nije samo oblik fizičke aktivnosti, planinarenje je put do upoznavanja sebe i put do upoznavanja prirode u svojem izvornom obliku.

Prehrana za planinarenje

Prije planinarenja treba izbjegavati tešku hranu da ne budemo tromi. Zadnji konkretan obrok pojesti najmanje 2 sata prije planinarenja, ako se na planinu kreće rano ujutro tada večera treba biti obilna. Sa sobom ponijeti jednostavne ugljikohidrate, npr. čokoladu, bananu, suho voće, može i svježe voće samo ono je teže.

Masti i proteine ne treba nositi, njih možete jesti kada se vratite s planinarenje.

Put Mojsije i Muhameda

Kroz povijest čovječanstva ljudi su često odlazili na planinu po inspiraciju i ponekad se vraćali s nje produhovljeni. Mojsije u Bibliji i Muhamed u Kuranu, obojica su provodili vrijeme na planini i s iste se vraćali sa zapisima koji i dan danas predstavljaju izvor utjehe i mudrosti.

Samo da napomenemo, ne očekujemo od vas da se i vi s planine vratite s novom povijesnom knjigom koja će promijeniti svijet. Samo se nadamo da ćete se vratiti ispunjeniji i s mirom u srcu. Za autora ovog teksta planinarenje upravo to, mir. Ne mjerimo brzinu penjanja na planinu i ne natječemo se.

Na planinu idemo po prijeko potreban mir i snagu za svakodnevne zadaće koje život pred nas stavlja.

Unutarnji mir i opuštanje nisu jedini razlog zašto preporučujemo planinarenje. Onaj kojeg unutarnji mir ne zanima ili onaj koji ga nalazi na drugi način isto će uživati u planinarenju iz mnogo drugih razloga. Pa nabrojimo one najočitije:

Aerobni trening

Nema aerobnog treninga koji je prirodniji od šetnje ili trčanja po planini. Uzbrdica će vam podariti dodatno opterećenje pa će time trening biti izazovniji nego kada ste na ravnoj podlozi.

Svježi zrak za disanje

Što ste na većoj visini zrak je svježiji i čišći. Na planini ćete se nadisati svježeg zraka. To će vas opustiti, poboljšati vam cirkulaciju, podariti vam rumenilo, učiniti dobro vašim plućima.

Jeste li znali da što ste dalje od zagađenja dišete dublje? To svi činimo refleksno. Duboko disanje na nas djeluje posebno dobro, ono masira unutarnje organe i uklanja loše raspoloženje.

planinarenje

Avantura

Ako ste željni avanture planina je pravo mjesto za vas. Ona krije mnoge ljepote koje su često skrivene. Morati ćete se malo odvojiti od glavnih planinskih staza da ih sami pronađete. Potoci, šume, cvjetovi i životinje, to su stanovnici planina koji će vas dočekivati na svakom koraku.

Nahranite se

Planina vas može nahraniti svježim zrakom, ali i pravom hranom. Ovisno o šumi i godišnjem dobu naći ćete raznolike jestive plodove i biljke. Nije li predivno vlastiti obrok za promjenu ubrati, a ne kupiti?!

Planinarenje nije natjecateljski sport i tu nemate protivnika. Na planini imate samo sebe i prirodu. Neka vam priroda bude saveznik. Pazite ju i mazite. Ne bacajte smeće. Ne čupajte ništa. Budite tihi i dostojni poput planine. Pružite joj ljubav i ona će vam to uzvratiti.

Par praktičnih savjeta:
 
  • Prije odlaska u planinu nabavite planinarske cipele/ tenisice. One su čvršće od običnih i imaju đon prilagođen skliskoj podlozi.
  • Očekujte oštriju klimu nego što je u dolini.
  • Vremenske prilike se na planini mijenjaju obično brže.
  • Opskrbite se vodom. Predlažemo i zalihu meda/ voća. To su ugljikohidrati koji će vam pružiti dodatnu energiju ako zatreba.
Članak objavljen:

Saznajte više o planinarenju u sljedećim tekstovima:

Ocijenite članak

4.80 / 5   5

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Vezani pojmovi: planinarenje, 

Podijelite članak

Kopirajte adresu