Kako odabrati i kupiti planinarske cipele (Gojzerice)?

gojzerice

Kupnja bilo kojih cipela može biti mukotrpno iskustvo ako se kasnije ispostavi da cipele nisu odgovarajuće veličine ili da su neudobne. U trgovini nemamo mogućnost dovoljno isprobati cipele kako bismo bili sigurni da nam dobro pristaju. To pogotovo vrijedi za gojzerice što sam se ja uvjerio iz osobnog iskustva.

Moje iskustvo s kupnjom planinarskih cipela

Kupio sam gojzerice koje su mi u trgovini idealno odgovarale po veličini međutim već prvi puta kada sam otišao na planinarenje u njima uslijedilo je razočaranje, gojzerice su bile premale, nažuljale su me na prstima i na peti. Kasnije sam se raspitao i saznao na što treba paziti kada se kupuju nove gojzerice.

Evo par naputaka koje sam dobio od iskusnih planinara, a pokazali su se točnima svi do jednoga:

Treba kupiti 1 broj veće gojzerice

od onih koje nam pašu u trgovini, prst ne smije dodirivati vrh cipele. Kada planinarimo uzbrdo pritisak je na zadnjem djelu cipele, kada idemo nizbrdo pritisak je na prstima. Ako prsti dodiruju vrh cipele na ravnome možete si zamisliti koliko će pritiskati kada ćete ići nizbrdo

Bolje kupiti prevelike cipele nego tijesne cipele

S tijesnim cipelama ne možete ništa, a prevelike cipele možete zategnuti da bolje prianjaju uz nogu, možete i obući dvoje čarapa ili jedne deblje kako biste popunili rupu. Neki čak i predlažu da se uvijek nosi dva para čarapa jer one amortiziraju udarce kod hodanja međutim dobre gojzerice imaju džon koji upija udarce pa kod njih nema potrebe za dodatnim čarapama

Bolje je isprobavati i kupovati gojzerice popodne nego ujutro

iz razloga što tijekom dana volumen noge raste, ona malo natekne. Kada planinarite noga može dosta nateknuti/ povećati volumen i ona cipela koja je pasala jedno jutro može postati tijesna nakon višesatnog hodanja

Uglavnom vrijedi pravilo “koliko para toliko muzike”

Cijene gojzerica u Zagrebu kreću se od 600 kn za jeftinije modele ili skuplje na sniženju pa do nekih 1 700 kn za jako dobre modele (vrhunski modeli i više). Ako gojzerice kupujete prvi puta nemojte kupovati one najskuplje, možda vam neće trebati. Idealni omjer cijene i dobivenoga obično je kod gojzerica srednje klase, onih od 700 pa do 1 200 kn.

Razmišljajte o godišnjem dobu u kojem najviše planinarite

Većina gojzerica je vodonepropusno no razlikuju se po tome koliko kiše mogu podnijeti. Za zimsko razdoblje i za kišna razdoblja bolje su kožne gojze koje griju i vrlo su efikasne protiv prodiranja vode u unutrašnjost cipele. Za prijelazna razdoblja i za ljeto predlažu se platnene gojzerice, tako zvane “all-rounderice”. One nisu toliko otporne na kišu kao kožne gojzerice, ali bolje dišu (znoj bolje isparava iz njih) i u njima vam po ljetu neće biti vruće kao u kožnima.

Natpisi i oznake

Gojzerice na sebi često imaju natpise tipa- GoreTex, Vibram, Aquaproof, a ponekad imaju točkice u žutoj, crvenoj ili nekoj drugoj boji na džonu koje označavaju GoroTex ili nešto drugo. Najčešće oznaku su aquaproof i gore-tex (kod nekih proizvođača to ima drugačiji naziv)- te oznake znače tehnologiju koja omogućava da cipela diše i ne propušta vodu- znoj može van, kiša ne može unutra. Vibram i ostale oznake na džonu najčešće znače da cipela upija i apsorbira udarce što dolazi do izražaja na tvrdim podlogama

Kupujte u specijaliziranim trgovinama gdje možete zatražiti savjet stručne osobe.

U Zagrebu, vjerojatno i u ostalim većim gradovima, postoje trgovine planinarskom opremom u kojima je osoblje vrlo stručno. Te trgovine često imaju popuste za članove planinarskog društva, pa ukoliko ste član raspitajte se o tome.

Što ako ste kupili premale cipele?

Ukoliko ih niste previše koristili vratite ih u trgovinu i zamijenite za veći broj. Ukoliko to ne možete učiniti ostaje vam da ih ili poklonite/ prodate ili, ukoliko vam cipele nisu jako pretijesne, možete ih pokušati razgaziti. Hodajte u njima na ravnome pri čemu će vaša noga formirati i proširiti unutrašnjost. Ova strategija pomaže samo ako su cipele malo tijesne, ako su jako tijesne ništa od toga.

Ukoliko vas pri nizbrdici bole prsti probajte jače zategnuti gornji dio gojzerice, tako ćete postići da se veće opterećenje prenese na gornji dio noge čime će se smanjiti opterećenje na prste.

Članak objavljen:

Saznajte više o planinarenju u sljedećim tekstovima:

Ocijenite članak

4.37 / 5   19

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Vezani pojmovi: gojzerice, planinarske cipele, cipele za planinarenje, planinarska obuća, 

Podijelite članak

Kopirajte adresu