Aerobni trening je trening srca

Planinarenje

Puno se govori o vježbanju, sportu, odlasku u teretani. Uglavnom je to u kontekstu mršavljenja, nabijanja kondicije i jačanja mišića. Govore nam da trebamo smršaviti, biti ljepši i privlačniji. I tvrde nam da ćemo kad smršavimo biti sretniji. A mi im ponekad vjerujemo i vježbamo sve mišiće osim jednog koji nekako ostaje u sjeni lijepih i preplanulih pločica na trbuhu, kao od cigle odlomljenih bicepsa i tricepsa. A kada taj zanemarivani mišić stane i mi ćemo stati s njim. Aerobni trening prvenstveno je trening srca.

Što je aerobni trening?

Aerobni trening je kretanje. Šetnja, trčanje, planinarenje, vožnja bicikla, plivanje, to su kretnje koje su nama ljudima prirodne i koje često zapostavljamo zbog modernog načina života. Možemo reći i strožu definiciju aerobnog treninga, a to je da je to vježba u kojoj srce ima puls 70% maksimalnog u razdoblju duljem od 10 minuta. No nama ne trebaju definicije, nama treba kretanje.

Zašto smo sretni kad se krećemo?

Kretanje je naše prirodno stanje i ako ga zanemarimo riskiramo nastanak psihičkih i fizičkih bolesti. A ako ga redovito upražnjavamo, pomažemo našem tijelu i to višestruko.

S redovitim kretanjem dolazi do općeg boljitka našeg tijela i duha.

Kretanjem

 • Jačamo srce – zdravo i jako srce treba manje otkucaja da bi poguralo jednaki volumen krvi kroz tijelo. Aktivne osobe i one u kondiciji, imaju niži puls od prosječnog jer imaju jako srce. Normalan puls je od 60 do 100 otkucaja. Što srce ima manje otkucaja manje se i troši.
 • Topimo masti – dio energije potrebne za kretanje tijelo dobiva iz nakupina masti. Sagorijevanjem masti mršavimo, ali i smanjujemo rizik srčanog udara te smanjujemo loš kolesterol (LDL) u tijelu.
 • Metabolizam se ubrzava – spor i “pospani” metabolizam loš je zato što loše tvari koje uzimamo s hranom i pićem dugo ostaju u tijelu prije nego ih izbacimo, a dobre i hranjive tvari se dulje obrađuju i djelomično gube na nutritivnoj vrijednosti. Brz metabolizam pojačava imunitet.
 • Znojimo se – osim što nas hladi, rješava nas i otrova iz tijela, tijelo se znojenjem čisti. Zato se ponekad nakon što smo se preznojili osjećamo “pomlađenima”. No, velika je zabluda da se znojenjem i mršavi. Zbog gubitka vode lakši smo nakon treninga, ali količinu vode koju izgubimo ćemo i nadoknaditi.
 • Pozitivno djelujemo na disanje – ubrzano disanje tijekom treninga rezultira dubokim i opuštenim disanjem nakon treninga.
 • Tijekom aktivnosti lučimo endorfine – neuropeptide zadužene za dobar osjećaj. Ako nas nešto boli, oni će smanjiti bol, ako nas nešto veseli oni će pojačati osjećaj sreće.
 • Lučimo serotonin – hormon koji regulira temperaturu, apetit, san. i pozitivno djeluje na raspoloženje. Većina antidepresiva utječe na razinu serotonina što dovoljno govori o njegovoj vezi s raspoloženjem.
 • Pojačavamo koncentraciju – zbog pojačanog dotoka kisika, poboljšanja cirkulacije i veće razine serotonina naš mozak bolje pamti i lakše se koncentrira.

Aerobni trening u prirodi

Kretanje u prirodi sigurno je ljepši doživljaj nego kretanje u urbanoj i zagađenoj sredini ili kretanje u zatvorenom prostoru, recimo na traci za trčanje u teretani. U urbanom načinu života ponekad je teško osloboditi vrijeme za boravak u prirodi, no oni koji to uspiju višestruko profitiraju. Autor ovog teksta najviše voli planinariti.

Članak uređen:

Saznajte više o planinarenju u sljedećim tekstovima:

Saznajte više o zdravlju srca i kardiovaskularnog sustava u sljedećim tekstovima:

Ocijenite članak

5 / 5   6

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Vezani pojmovi: aerobni trening, 

Podijelite članak

Kopirajte adresu

Vaši komentari

Komentare nagrađujemo.

Aerobni trening je trening srca

Želimo vas motivirati da svojim znanjem i iskustvom doprinesete cjelovitosti sadržaja na portalu.

Aktivne komentatore koji se trude doprinijeti nagrađujemo.

Svaki mjesec biramo najzaslužnijeg komentatora. Najboljem komentatoru mjeseca poslat ćemo obavijest e-mailom. Ukoliko u roku 8 dana ne primimo povratni odgovor, izabrat ćemo novog komentatora mjeseca i dodijeliti mu/joj nagradu. Nagradu smo u mogućnosti poslati samo punoljetnim osobama na adresu u Republici Hrvatskoj.

Što je poželjno:

 • komentar u kojima su iznesene korisne informacije koje nadopunjuju članak
 • komentar u kojima se dijeli vlastito iskustvo koje može biti korisno drugima
 • komentar je odgovor na pitanje postavljeno od drugog čitatelja ili postavljeno vlastito pitanje

Trenutno nema komentara budite prvi i komentirajte članak.