Uspon na Sinjal (1831 m), najviši vrh Hrvatske

sinjal

Sinjal je najviši vrh Dinare u Hrvatskoj. Dio Dinare koji je u Bosni ima vrh Troglav koji je još viši, 1913 m. Ja sam se uputio na ovaj izlet s planinarskim društvom Zagreb Matica. Na uspon se kreće iz sela Glavaš. Mi smo prespavali u obližnjem Skradinu odakle je autobusom potrebno sat i pol do polazne točke, sela Glavaš, koje je na nadmorskoj visini 620 metara.

Na uspon smo krenuli u 8 sati i uspon je trajao 4 sata uz umjeren tempo i kraće pauze. Kako se približavalo podne sunce je zapeklo, ali u višim predjelima Dinare puše bura što je ugodno jer hladi i osvježava u vruće dane. Mi smo išli krajem mjeseca svibnja.

Teren je kameni, ima dosta stijena tako da je potrebno ponijeti čvrste gojzerice. Potrebno je ponijeti i dovoljno vode, oko 3 litre jer putem vode nema. Postoji jedan izvor na putu s vodom stajačicom, ali nisam siguran je li ona pitka, oznake nema. Na 1 200 metara nadmorske visine nalazi se planinarsko sklonište. Pogled je cijelim putem predivan, s jedne strane vidi se sve do jadranskog mora, s druge se gleda na brdovite predjele BiH.

Uspon nije težak, konstantan je i iznenadio sam se jer sam očekivao puno teži uspon. Umor sam počeo osjećati tek pri silasku kada su me nakon 7 sati hoda i gojzerice počele žuljati. Sve u svemu, ovo je bio predivan izlet pun lijepih pejzaža, a opet ne pre naporan mada se radi o najvišem vrhu hrvatske. A kada se popnete na vrh znate da ste u tom trenutku najviša osoba u Hrvatskoj.

Dinara

Dinara je najviša planina Hrvatske smještena u blizini nekadašnjeg kraljevskog grada Knina (9.-12.st) i na granici Hrvatske i Bosne, po kojoj je i čitavo gorje Balkanskog poluotoka dobilo ime. Najmarkantnija je jugozapadna stijena Dinare u dužini od 6 km i visini od oko 700 m koja izgleda poput velikog skladnog stepeništa, a cijela planina razdvaja 2 svijeta: mediteranski i kontinentalni.

Članak uređen:

Saznajte više o planinarenju u sljedećim tekstovima:

Ocijenite članak

5 / 5   1

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Vezani pojmovi: najviši vrh hrvatske, 

Podijelite članak

Kopirajte adresu

Vaši komentari

Komentare nagrađujemo.

Uspon na Sinjal (1831 m), najviši vrh Hrvatske

Želimo vas motivirati da svojim znanjem i iskustvom doprinesete cjelovitosti sadržaja na portalu.

Aktivne komentatore koji se trude doprinijeti nagrađujemo.

Svaki mjesec biramo najzaslužnijeg komentatora. Najboljem komentatoru mjeseca poslat ćemo obavijest e-mailom. Ukoliko u roku 8 dana ne primimo povratni odgovor, izabrat ćemo novog komentatora mjeseca i dodijeliti mu/joj nagradu. Nagradu smo u mogućnosti poslati samo punoljetnim osobama na adresu u Republici Hrvatskoj.

Što je poželjno:

  • komentar u kojima su iznesene korisne informacije koje nadopunjuju članak
  • komentar u kojima se dijeli vlastito iskustvo koje može biti korisno drugima
  • komentar je odgovor na pitanje postavljeno od drugog čitatelja ili postavljeno vlastito pitanje

Trenutno nema komentara budite prvi i komentirajte članak.