Pješačenje zimi – savjeti za sigurnost

Pješačenje zimi - glavna

Zima nije idealno godišnje doba za planinarenje. Snijeg, led i vrlo niske temperature drastično su teži uvjeti za planinarenje nego tijekom ostalih godišnjih doba. Zato vas na početku odmah moramo upozoriti da alpinizam nije za svakoga!

Alpinizam se posebno ne preporučuje osobama koje se inače ne bave sportom, koje nemaju kondicije ni snage za takve zahtjevne aktivnosti.

Alpinizam u društvu je uvijek pametnije rješenje

Najpametniji načini planinarenja je onaj koji uključuje više osoba, a da barem jedna od tih osoba stvarno dobro poznaje područje koje planirate prijeći.

Pješačenje zimi - grupa

Snježni uvjeti mijenjaju staze i oznake na njima pa je dobra orijentacija najsigurniji način zaštite od skretanja sa staze. Mnogobrojne opasnosti, manje ili veće, vrebaju na alpiniste, posebno na one neiskusne. Stoga ćemo podijeliti neke mudrosti s ljubiteljima alpinizma i onima koji će to tek postati.

Mnogi planinari zaborave da je hladnoća najgori neprijatelj alpinistima, a što ste na većoj nadmorskoj visini to je temperatura niža, stoga se za alpinizam uvijek obucite sukladno vremenskim prognozama!

Važni savjeti za sigurno planinarenje po snijegu

 • Prije odlaska na planinarenje obavezno se upoznajte s vremenskom prognozom u sljedećih nekoliko dana, kao i s onom ranijom. Alpinizam nije sport koji se treba olako shvaćati i potrebno je informirati se o vremenu.
 • Bez obzira na koliko dana odlazite na planinu uvijek se pripremajte kao da idete na više. Time mislimo da uzmete i više hrane i više opreme. Ponekad iskrsnu neplanirane nezgode koje uspore tijek planinarenja, a pogotovo alpinizam po zimi je opasan zbog snijega.
 • To ne znači da morate tegliti puno opreme. Smatra se da teret idealne težine za planinarenje ne smije prelaziti deset posto vaše težine.
 • Najopasnija nezgoda je ona u kojoj dolazi do tjelesne ozljede jer je vrlo teško pružati prvu pomoć osobi koja je odjevena u planinarsko odijelo, na jako niskim temperaturama i bez hitne medicinske pomoći koja stiže za nekoliko minuta.
 • Dobar savjet je i onaj da uvijek kupite kvalitetna tehnička pomagala: krplje za hodanje po dubokom snijegu , cepin za kopanje rupa u ledu u slučaju penjanja ili sklizanja s uzdignutih površina i dobre dereze za lakše hodanje po ledu.Pješačenje zimi - staza
 • Obavezan dio alpinističke opreme je i kaciga, jer uvijek može doći do ozljede glave i to zna svatko tko se ikada okušao u alpinizmu. Moderna kaciga od polistirena je lagana, ali odlična zaštita.
 • Kupite laganu vodootpornu odjeću. Odjeća kao što je Soft Shell održat će vas suhim, toplim, a lagana je za nošenje.
 • Rizik od lavina je nešto na što uvijek morate računati. Stoga je bitno da ste prošli svu obuku u slučaju ovako opasnog događaja.

Mali savjeti koji rješavaju velike probleme

 • U slučaju da se dogodi nešto nepredviđeno, vatra vam može postati najbolji prijatelj koji će spriječiti smrzavanje. Stoga je bitno da znate zapaliti vatru. Savjet: zamotajte šibice u aluminijsku foliju i neće biti vlažne!
 • U hladnim vremenskim uvjetima, prilikom spavanja u vreći za spavanje, nemojte zaboraviti sa sobom ponijeti gojzerice. Moglo bi se dogoditi da ih ujutro nađete zamrznute, pa bi izgubili dragocjeno vrijeme za kretanje.
Pješačenje zimi - gojzerice
 • Ako putem naiđete na planinarski dom i zaustavite se u njemu, obavezno se upišite u knjigu gostiju. Ovo je opće pravilo za alpinizam.
 • Uvijek nosite baterijsku svjetiljku jer su zimi dani kratki a noći duže. Ovdje su se izvrsnima pokazale čeone LED lampe koje imaju dug rok trajanja, a zauzimaju jako malo prostora u vašem ruksaku.
 • Sušeno voće je odličan izvor energije, a vrlo lagano za nošenje.
Pješačenje zimi pogled

Planinarenje nije baš potpuno isto što i alpinizam

Planinarenje po snijegu nikako se ne može usporediti s klasičnim planinarenjem. Ono vrvi s mnogo više opasnosti i zahtijeva mnogo više iskustva i tjelesne spreme nego obično planinarenje. No, istina je da vas planinarenje kao i alpinizam mogu dovesti u opasne situacije, stoga je vrlo važno pravilno se pripremiti za odlazak na planinu.

Članak objavljen:

Saznajte više o planinarenju u sljedećim tekstovima:

Ocijenite članak

0 / 5   0

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu