Nordijsko hodanje: Raste mu popularnost u svakoj životnoj dobi! Evo kako izgleda hodanje sa štapovima i zašto je dobro za zdravlje

Nordijsko hodanje

Nordijsko hodanje ili hodanje sa štapovima je tehnika hodanja prilikom koje se koriste posebno dizajnirani štapovi. Štapovi za nordijsko hodanje omogućuju jačanje gornjeg dijela tijekom hodanja te veću brzinu hodanja. Štapovi se koriste rukama prilikom svakog koraka te doprinose stabilnosti i smanjenju pritiska na zglobove.

Ova tehnika hodanja ima brojne zdravstvene prednosti o kojima ćete saznati u nastavku, kao i o opremi koja je potrebna te pravilnoj tehnici hodanja.

Nordijsko hodanje ima brojne zdravstvene prednosti
FOTO: Shutterstock

Zdravstvene prednosti nordijskog hodanja

Nordijsko hodanje ima brojne zdravstvene prednosti. Pogodno je za osobe svih uzrasta, a posebno je pogodno za osobe koje žele biti fizički aktivne, ali ne mogu sudjelovati u aktivnostima koje stavljaju veći pritisak na zglobove (zbog npr. artritisa), kao što je trčanje.

Prema preglednom radu objavljenom 2013. godine u časopisu American journal of preventive medicine nordijsko hodanje ima blagotvorne učinke na parametre kao što su:

Hodanje sa štapovima
FOTO: Shutterstock

Nordijsko hodanje može se koristiti za primarnu i sekundarnu prevenciju različitih oblika bolesti. Zahvaljujući spomenutim učincima na različite parametre, nordijsko hodanje, kao i drugi oblici tjelovježbe, može imati izrazito pozitivne učinke na osobe s kroničnim bolestima, kao što su dijabetes i pretilost.

Nordijskim hodanjem dobiva se kombinacija kardio vježbe i vježbe za jačanje, a jačaju se ramena, ruke, trup i noge. Za razliku od običnog hodanja i zahvaljujući upotrebi štapova, uz nordijsko hodanje jača se i gornji dio tijela. 

Nordijsko hodanje i mršavljenje

Nordijsko hodanje sagorijeva više kalorija u odnosu na obično hodanje. To znači da uz nordijsko hodanje (i pravilnu prehranu), u odnosu na uobičajeno hodanje, lakše možete postići kalorijski deficit i smršaviti. Više o mršavljenju uz hodanje možete pročitati u članku “Mršavljenje hodanjem: Odličan i jednostavan način da izgubite na težini, ali i poboljšate svoje cjelokupno zdravlje!“.  

Nordijsko hodanje - oprema
FOTO: Shutterstock

Nordijsko hodanje – oprema

Oprema za nordijsko hodanje sastoji se samo od posebnih štapova za nordijsko hodanje. Vrlo je važno da je dužina štapova za nordijsko hodanje prilagođena vama, a više o odabiru štapova saznat ćete u nastavku. . 

Štapovi doprinose stabilnosti i smanjenju pritiska na zglobove, što ovu aktivnost čini idealnom za osobe koje imaju bolove u zglobovima

Osim štapova, važno je imati dobre sportske tenisice u kojima vam je hodanje udobno te udobnu sportsku odjeću.

Nordijsko hodanje - štapovi
FOTO: Shutterstock

Nordijsko hodanje – štapovi

Postoji jedna bitna razlika između štapova za planinarenje i nordijsko hodanje. Naime, štapovi za planinarenje ili trekking imaju labave ručke koje se stavljaju oko ručnog zgloba. Za razliku od njih, štapovi za nordijsko hodanje imaju poseban sistem u obliku rukavica. Ruke se stavljaju unutar rukavice svakog štapa, što omogućuje da energiju prenosite iz dlana, umjesto iz prstiju. 

Štapove za nordijsko hodanje možete potražiti u trgovinama sa sportskom opremom. Cijena im se kreće oko 20 – 80 eura. 

Štapovi za hodanje - kako odabrati
FOTO: Shutterstock

Štapovi za hodanje – kako odabrati?

Kod odabira opreme jedna od bitnijih stavki je visina štapova za hodanje. Visina štapova za nordijsko hodanje može biti podesiva ili fiksna, a u tom slučaju važno je odabrati onu koja je prigodna za vašu visinu. Štapovi su prigodni za vašu visinu kada dodiruju pod dok ih držite, s laktovima pod kutom od 90°. 

Vrlo je važno da vam je štap siguran i lagan u rukama te da vam ručka od štapova pruža ugodan osjećaj. Osim toga, važno je i po kakvom terenu namjeravate hodati. Ako namjeravate hodati po zemljanom terenu, važno je da štapovi imaju šiljasti, metalni završetak kojim možete “grabiti zemlju”. Ako namjeravate hodati po asfaltiranoj podlozi, korisno bi bilo imati nastavak za štapove u obliku gumenih jastučića, koji pokrivaju dno štapova.

Mag. cin. Borna Šeremet, trener nordijskog hodanja, preporučuje štapove sa što većim udjelom karbona. Minimalan udio karbona u štapovima koji preporučuje je 30 %. 

Nordijsko hodanje - tehnika
FOTO: Shutterstock

Nordijsko hodanje – tehnika

Pravilno nordijsko hodanje izrazito je važno kako biste iskusili sve prednosti koje nordijsko hodanje može pružiti. 

Štapovi prije početka moraju biti pod dijagonalom na način da se nalaze iza vas. Ako ste početnik i osjećate se nesigurno sa štapovima, započnite s običnim hodanjem na način da vučete štapove iza sebe pod kutom. 

Štapovima se imitira, tj. prati vaš korak.

Dakle, kako zakoračite, tako i štapom sa suprotne strane “zagrabite” dio terena. Štap potom pritisnite o tlo, pa zakoračite drugom nogom i privucite drugi štap naprijed.

Ako još uvijek niste sigurni kako hodati s nordijskim štapovima, video u nastavku dočarat će vam pravilno hodanje sa štapovima.

Kako početi nordijsko hodanje?

Nordijsko hodanje idealno je započeti u paru s prijateljem ili u grupi, kako biste ostali motivirani i kako bi vam ta aktivnost bila maksimalno zabavna. Odaberite teren koji vam odgovara ovisno o vašoj spremi (ravniji/strmiji teren). Za početak hodajte kraće, te postepeno povećavajte dužinu hodanja.

Prije početka nordijskog hodanja vrlo je važno:

Pročitajte i članke:

Članak objavljen:
  1. Davidson, K. (2021). Nordic Walking Is an Ideal Low Impact Exercise, Especially with Arthritis. Healthline.
  2. Šeremet, B. (2021). Kako odabrati štapove i ostalu opremu za nordijsko hodanje. Trčaona.
  3. Tschentscher, M. i sur. (2013). Health benefits of Nordic walking: a systematic review. American journal of preventive medicine, 44(1): 76–84.

Ocijenite članak

4.50 / 5   2

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Vezani pojmovi: hofanje ss nordiskim stapovima, 

Podijelite članak

Kopirajte adresu