Brzo hodanje i kalorije: Da, moguće je smršaviti hodanjem! Evo kako sami možete izračunati svoju kalorijsku potrošnju i o čemu ovisi

Brzo hodanje i kalorije

U potrazi za učinkovitim načinima za skidanje neželjenih kilograma i održavanje zdrave tjelesne težine brzo hodanje se pokazalo kao jednostavan, ali vrlo učinkovit alat.

Uz to što nudi mnoštvo zdravstvenih prednosti, brzo hodanje je i fantastičan način sagorijevanja kalorija bez potrebe za luksuznom opremom ili skupim članstvom u teretani.

Brzo hodanje i kalorije koje trošimo ovom aktivnošću bit će glavna tema ovog članka uz objašnjenje zašto bi ova podcijenjena vježba trebala biti glavna u vašoj fitness rutini.

Prednosti brzog hodanja
FOTO: Shutterstock

Prednosti brzog hodanja

Prije nego što se počnemo baviti aspektom kalorijske potrošnje, istaknimo neke od prednosti koje donosi brzo hodanje:

  • zdravlje srca – brzo hodanje je kardiovaskularna vježba koja ubrzava rad srca, jača vaš srčani mišić, snižava krvni tlak i smanjuje rizik od srčanih bolesti
  • kontrola težine – kao što ćete uskoro otkriti, brzo hodanje može sagorjeti značajan broj kalorija, što ga čini izvrsnim alatom za kontrolu težine, pa čak i mršavljenje
  • poboljšano raspoloženje – vježbanje, uključujući brzo hodanje, potiče oslobađanje endorfina – prirodnih podizača raspoloženja vašeg tijela; može pomoći u borbi protiv stresa, tjeskobe, pa čak i depresije
  • prikladno za zglobove – za razliku od aktivnosti s velikim opterećenjem, brzo hodanje je nježno za vaše zglobove, što ga čini dostupnim osobama svih razina tjelesne spremnosti
  • ubrzani metabolizam – redovito brzo hodanje može pomoći u ubrzavanju metabolizma, čak i satima nakon šetnje; to znači da nastavljate sagorijevati kalorije čak i kada mirujete.

A sada, pozabavimo se činjenicom kako vam brzo hodanje može pomoći da se oslobodite dodatnih kalorija.

150 minuta brzog hodanja
FOTO: Shutterstock

Brzo hodanje i kalorije

Kada je u pitanju brzo hodanje i kalorije, broj kalorija koje ćete potrošiti ovisi o nekoliko čimbenika, uključujući vašu težinu, brzinu hodanja i trajanje hodanja. U prosjeku, osoba teška oko 70 kg može sagorjeti otprilike 300 kalorija u sat vremena brzog hodanja tempom od 5,6 km/h.

Ako želite izračunati koliko biste vi kalorija potrošili brzim hodanjem, to možete otkriti korištenjem ovog kalkulatora.

Ključ maksimalnog sagorijevanja kalorija brzim hodanjem je održavanje brzog tempa.

Brzo hodanje obično znači hodanje tempom u kojem još uvijek možete razgovarati, ali bi vam bilo teško pjevati pjesmu. Ovakav tempo osigurava da aktivirate svoj kardiovaskularni sustav i povećate potrošnju kalorija.

Štoviše, dosljednost je vitalna. Ciljajte na barem 150 minuta brzog hodanja umjerenog intenziteta tjedno, prema preporukama zdravstvenih stručnjaka. To je jednako kao 30 minuta dnevno tijekom pet dana u tjednu, što ga čini prihvatljivim dodatkom vašoj dnevnoj rutini.

Kombinacija brzog hodanja s uravnoteženom prehranom može dovesti do još impresivnijih rezultata
FOTO: Shutterstock

Kombinacija brzog hodanja s uravnoteženom prehranom može dovesti do još impresivnijih rezultata. Kako sagorijevate kalorije hodanjem, stvaranje kalorijskog deficita (sagorijevanje više kalorija nego što trošite) postaje lakše, što je bitno za mršavljenje.

Zaključno, brzo hodanje je svestran i pristupačan način sagorijevanja kalorija, poboljšanja vašeg kardiovaskularnog zdravlja i postizanja vaših ciljeva kontrole tjelesne težine. Njegove brojne dobrobiti protežu se izvan sagorijevanja kalorija, što ga čini vježbom koja pridonosi zdravlju i boljem raspoloženju.

Pročitajte i ove članke:

Članak objavljen:
  1. Bumgardner, W. (2022). Calories Burned Per Minute of Walking. Verywell Fit.
  2. Everett, J. (2022). How To Use Walking for Weight Loss. Health.
  3. Chapman, G. Calories Burned Walking Calculator. Calories Burned HQ.

Ocijenite članak

0 / 5   0

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu