Brže hodanje može značajno smanjiti rizik od ove kronične bolesti! Evo kakve su preporuke

hodanje bržim tempom može značajno smanjiti rizik od razvoja dijabetesa tipa 2

Nedavna studija objavljena u British Journal of Sports Medicine pokazala je da hodanje bržim tempom može značajno smanjiti rizik od razvoja dijabetesa tipa 2. Istraživači su proveli opsežnu analizu dugoročnih studija objavljenih između 1999. i 2022., koje su obuhvaćale razdoblje praćenja 3 – 11 godina. Studija je uključila 508.121 odraslu osobu iz SAD-a, Japana i Velike Britanije.

Rezultati istraživanja

Ključni nalazi studije uključuju sljedeće:

  • hodanje brzinom 2 – 3 milje (3,2 – 4,8 km) na sat povezano je s 15 % nižim rizikom od dijabetesa tipa 2 u usporedbi s hodanjem brzinom manjom od dvije milje (3,2 km) na sat, bez obzira na vrijeme provedeno u šetnji
  • prilično brzo hodanje brzinom 3 – 4 milje (4,8 – 6,4 km) na sat povezano je s 24 % manjim rizikom od dijabetesa tipa 2
  • brzo hodanje ili koračanje brzinom većom od četiri milje (6,4 km) na sat povezano je s 39 % smanjenim rizikom, što je ekvivalentno 2,24 manje slučajeva dijabetesa tipa 2 na 100 ljudi
  • svako povećanje brzine od jednog kilometra povezano je sa smanjenjem rizika od dijabetesa tipa 2 za 9 %.

Unatoč nekim ograničenjima u studiji, kao što je potencijalna pristranost u nekoliko studija i vjerojatnost da sudionici bržim hodanjem već imaju bolje opće zdravlje, rezultati naglašavaju važnost brzine hodanja kao pokazatelja zdravlja.

Autori studije primijetili su da, iako je povećanje ukupnog vremena hodanja korisno, poticanje pojedinaca da hodaju bržim brzinama može dodatno povećati zdravstvene dobrobiti hodanja. Istraživanje naglašava ulogu tjelesne aktivnosti u poboljšanju zdravlja mišića, iskorištavanja glukoze i cjelokupnog zdravlja.

Pročitajte članak “Hodanje za zdravlje: Tijelo će vam biti zahvalno! Evo 10 razloga zašto je svakodnevno pješačenje dobra odluka i kako krenuti“.

Stručnjaci preporučuju uključivanje brzog hodanja u svakodnevnu rutinu, uz predloženih minimalno 30 minuta dnevno
FOTO: Shutterstock

Hodanje 30 minuta dnevno uz trening snage tri puta tjedno

Stručnjaci preporučuju uključivanje brzog hodanja u svakodnevnu rutinu, uz predloženih minimalno 30 minuta dnevno, uz trening snage tri puta tjedno. Intervalni trening, koji uključuje naizmjenično brzo i sporo hodanje, također se preporučuje za povećanje varijabilnosti otkucaja srca i povećanje inzulinske rezistencije.

Osobe s dijabetesom tipa 2 trebale bi se posavjetovati sa svojim liječnicima prije započinjanja bilo kakvog režima vježbanja, uzimajući u obzir njihov trenutni zdravstveni status, lijekove i kontrolu šećera u krvi.

Posebna razmatranja mogu biti potrebna za pojedince s komplikacijama kao što su periferna neuropatija ili proliferativna retinopatija. Ključno je kontrolirati razinu glukoze u krvi tijekom vježbanja, a mogu biti potrebne prilagodbe lijekova na temelju pojedinačnih okolnosti.

Pročitajte i ove članke:

Članak objavljen:
  1. Bailey, E. (2023). Walking more quickly can significantly lower type 2 diabetes risk, study reports. Medical News Today.
  2. Jayedi, A. i sur. (2023). Walking speed and the risk of type 2 diabetes: a systematic review and meta-analysis. British Journal of Sports Medicine, 107336.

Saznajte više o dijabetesu u sljedećim tekstovima:

Ocijenite članak

0 / 5   0

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu